vitMATINA Poate temperatura alimentelor pe care le mancam sa afecteze intensitatea gustului?

Acest fapt depinde de gust, conform unui nou studiu realizat de Dr. Gary Pickering si colegii sai de la Universitatea Brock din Canada. Studiul arata ca schimbarile de temperatura ale alimentelor si bauturilor au un efect asupra intensitatii gusturilor de acru, amar si astringent (de exemplu, sucul de afine), dar nu si asupra alimentelor dulci.

Suntem cu totii familiarizati cu efectul temperaturii asupra gustului – Gândeste-te cand incepi sa mananci sau sa bei un aliment cand acesta este cald si il termini cand acesta s-a racit, sau invers. Aceeasi mâncare sau bautura poate avea gusturi diferite în functie de temperatura.

74 de participanti recrutati de la Brock University si din comunitatea locala au participate la 3 sesiuni de degustare. Acestia au testat alimente dulci, acre, amare si astringente la 5 ° C si 35 ° C. Ei au fost apoi rugati sa noteze intensitatea gusturilor pe o perioada de timp.

Pentru toate cele trei tipuri de degustatori (sensibili la gust, sensibili la temperatura si degustatori obisnuiti), temperatura a influentat intensitatea maxima perceputa la astringent, amar si acru, dar nu si la dulce.

  • Astringenta a fost mai intensa atunci când alimentul a fost cald, iar intensitatea aromei a durat mai mult cand alimentul a fost cald, decat atunci cand a fost rece.
  • Gustul de amar a fost mai intens la alimentul rece si intensitatea aromei a scazut mai rapid cu alimentul rece decat cu cel cald.
  • Gustul de acru a fost mai intens cand alimentul a fost cald si intensitatea aromei a durat mai mult la alimentul cald decat la cel rece
  • Surprinzator, nu a existat nici o diferenta pentru gustul de dulce, indiferent daca alimentul a fost cald sau rece, dar a durat mai mult la alimentul rece sa ajunga la intensitatea maxima a aromei.

Autorii au concluzionat: “Pentru unele persoane, temperatura in sine poate provoca senzatii gustative. Aceste persoane par a fi mai sensibile la gusturi în general. Munca noastra arata ca, în plus, temperatura unui anumit aliment poate afecta intensitatea aromei sale.”

Cercetarea este publicata online in Springer’s Chemosensory Perception journal.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Articole similare:

  1. vitMATINA Cum influenteaza mirosul alimentelor cat de mult mancam
  2. vitMATINA O suta de motive pentru care sa mancam varza murata
  3. vitMATINA De ce ne doare capul cand mancam inghetata?
  4. vitMATINA Un lucru pe care vinul nu il poate face
  5. vitMATINA Daca mancam repede ne ingrasam?

Tags:

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !