vitMATINA De ce cascatul este contagios?

Oamenii casca inca de la inceput / Foto: Photoxpress

Cascatul este un reflex prin care, simultan, se inhaleaza aer si se intind timpanele, urmate de expiratie. Fetusii incep sa caste inca din pantecele mamei, cam pe la 11 saptamani dupa conceptie. Totusi, cascatul devine contagios abia in jurul varstei de patru ani.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

De fapt, toate vertebratele casca, inclusiv serpii si soparlele. Totusi, transmiterea reflexului de la un membru al speciei la altul se face doar la oameni si la cimpanzei. Majoritatea studiilor au ajuns la concluzia ca raspandirea reflexului de a casca vine din perioada de inceput a omenirii si ca este strans legata de subconstient, de empatie si de legaturile sociale.

Intre 40 si 60 la suta din adultii sanatosi casca dupa ce vad pe cineva cascand, daca se gandesc la cascat sau doar daca citesc despre cascat. Persoanele cu deficiente, precum copiii cu versiuni usoare de autism, vor fi influentati intr-un numar mult mai mic, in timp ce copiii cu autism sever nu va prelua niciodata cascatul. 

Ca totul tine de empatie, s-a stabilit. Insa care era mecanismul exact de la care a pornit, inca nu este clar. Discovery a publicat o teorie conform careia rolul transmiterii cascatului era de a calma dupa o perioada stresanta, de a scadea nivelul de alerta si a transmite o senzatie de calm in grup. 

O alta teorie, publicata de BBC, sugereaza ca rolul cascatului contagios era, mai degraba decat sa anunte ca organismul este gata de culcare, sa ajute grupul sa ramana treaz si alert la pericole. Aceasta teorie are la baza observatia ca prin cascat creierul se racoreste, ceea ce ii mareste puterea de concentrare in momentele in care este foarte obosit.

Pornind de la ideea ca empatia este responsabila pentru transmiterea cascatului, s-au facut studii si pe animalele care ematizeaza cel mai bine cu oamenii: cainii. Rezultatele partiale (cercetarile fiind inca in curs) au demonstrat ca patrupedele reactioneaza la cascatul omului, cascand la randul lor. 21 din 28 de caini au reactionat astfel. Atunci cand omul doar a deschis si a inchis gura, ca si cum ar casca, niciun caine nu a mai reactionat.

Autor: Redactia MedLive.ro.

In fiecare dimineata vitMATINA iti aduce sfaturi clare si concise care te ajuta sa traiesti sanatos.

Articole similare:

 1. Este cancerul contagios? Cele mai frecvente mituri despre cancer

Tags: , , , , ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Dragos
  Publicat la data de 2.8.2011, ora 11:26 am

  Fica mea are un an si daca casc eu casca si ea. Nitel mai devreme de 4 ani. O fi geniu.

 2. Comentariu scris de radu
  Publicat la data de 10.8.2011, ora 1:23 pm

  mana sus toti care ati cascat min. de 2 ori in timp ce citeati articolul!

  dacat tocmai cascati in acest moment, nu va intrerupeti, ridicati mana ulterior.

  • Comentariu scris de Andra
   Publicat la data de 12.8.2011, ora 12:55 pm

   Da,am cascat de 4-5 ori. :) )
   si inca mai imi vine sa casc! :) )))
   cred ca per total,de cand am citit titlul articolului si pana acum am cascat de vreo 10 ori :) ))
   o zi superba !Lasa un comentariu


Do NOT fill this !