vitMATINA Casatoria, nasterea unui copil, dar si munca peste program scad satisfactia la locul de munca

Evenimentele majore ale vietii, cum ar fi casatoria sau nasterea primului copil, au un efect negativ asupra satisfactiei la locul de munca, potrivit unui studiu realizat de Kingston University’s Business School. Cercetatorii au descoperit ca oamenii se simt mai putin fericiti la locul de munca pe o perioada de pana la 5 ani de la nasterea primului lor copil. Ei au descoperit de asemenea ca efectul negativ al evenimentelor de viata majore asupra satisfactiei în munca este considerabil mai puternic pentru femei.


Studiul, publicat în Journal of Vocational Behavior, a urmarit nivelurile anuale de satisfactie a muncii la aproape 10.000 de oameni din Marea Britanie între 1991 si 2008. Se sugereaza, de asemenea, ca exista un vârf al nivelului de fericire la locul de munca chiar înainte de casatorie si de nasterea primului copil.

“Destul de des cum va simtiti cu privire la locul de munca este determinat de factori externi. Înainte de un eveniment de viata fericit, oamenii pot avea o satisfactie crescuta la locul de munca din cauza efectului “excedent” în care fericirea de acasa influenteaza fericirea la locul de munca “,  spune profesorului Yannis Georgellis. “Dar dupa aceea, accentul se schimba în mod inevitabil mai mult pe viata de familie pe masura ce se schimba prioritatilor si intervine conflictul intre munca si viata de familie.”

Rezultatele sugereaza ca nasterea primului copil are un impact negativ mult mai mare si de lunga durata asupra modului în care angajatii se simt cu privire la locurile lor de munca. “Oamenii sunt mai putin fericiti la locul de munca pâna la cinci ani dupa ce se naste primul copil, iar efectul pare sa fie mai puternic pentru femei, în special pentru cele care lucreaza in sectorul public”, a adaugat profesorul Georgellis.

El a sugerat ca aceste descoperiri ar trebui sa determine angajatorii din Marea Britanie sa ia în considerare un concediu de maternitate mai generos.

Poate mai putin surprinzator, studiul a indicat faptul ca salatiile mai mari exercita un efect pozitiv si semnificativ asupra satisfactiei la locul de munca, cu exceptia femeilor care lucreaza în sectorul public – acestea sunt mult mai susceptibile de a fi motivate de recompense non-monetare.

Munca peste program s-a dovedit a avea un efect negativ asupra fericirii la locul de munca, în special în sectorul privat, în timp ce angajatii care au schimbat recent locurile de munca au raportat niveluri mai ridicate de satisfactie la locul de munca.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Articole similare:

 1. vitMATINA Invidia si gelozia la locul de munca. Barbatii sunt diferiti de femei
 2. vitMATINA Keas: cum sa utilizezi jocurile sociale pentru a reduce stresul la locul de munca
 3. vitMATINA Nasterea prin cezariana poate dubla riscul de obezitate la copil
 4. vitMATINA Nasterea acasa versus nasterea la spital, un nou studiu privind riscurile si beneficiile
 5. Esti dependent de munca? Te poti testa cu un nou instrument – Scala Dependentei de Munca Bergen

Tags:

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Adi
  Publicat la data de 11.7.2012, ora 12:40 pm

  Studiul mi se pare pe dos.

  Nu mi-am propus sa fiu fericit la locul de munca, ci in familie.

  Este de bun simt ca cei cu o retea de suport puternica traiesc mai mult si fac fata mai usor greutatilor vietii.

  Cu stima,

  AdiLasa un comentariu


Do NOT fill this !