Vindecarea infectiilor tractului urinar cu merisor este un mit

Nu exista dovezi ale studiilor de specialitate care ne-ar putea ajuta sa luam in considerare ideea ca merisorul, in forma sa naturala sau sub forma de capsule, ajuta la tratarea infectiilor urinare si, cu toate acestea, medicii si farmacistii nu ezita sa recomande astfel de tratamente persoanelor ce sufera de aceasta afectiune.

Desi in mediul stiintific a existat in ultimii ani un interes pentru a garanta beneficiile plantei pentru aparatul urinar, dovezile nu au fost convingatoare. In prezent avem dovezi convingatoare numai de partea opusa: tratamentul pe baza de capsule cu merisoare este ineficient pentru tratarea infectiilor urinare, informeaza sciencebasedmedicine.org. Iata de ce:

Sucul de merisor si extractul de merisor sub forma de capsule sunt folosite, de obicei in medicina alternativa, ca suplimente alimentare ce previn si trateaza cistita acuta, desi dovezile stiintifice ce sustin aceste optiuni lipsesc, in ciuda a peste cinci decenii de studii medicale efectuate pe aceasta tema.

O ipoteza lansata la inceputul studiilor de specialitate pe aceasta tema este ca planta ar avea capacitatea de a reduce PH-ul urinar, ajutand la tratarea infectiilor.

Mai tarziu, un ingredient din merisoare, intitulat proantocianidina, era asociat impiedicarii unor bacterii din familia E. coli sa ajunga la vezica urinara, reducand astfel riscul de infectare. Insa aceste variante de bacterii sunt mai putin frecvent prezente in infectiile tractului urinar, asa incat, chiar daca mecanismul de actionare al plantei este analizat corect, efectul real bazat pe aceasta ipoteza este minim si, prin urmare, studiul nu dovedeste faptul ca planta este cel mai buna tratament pentru infectia urinara.

Asadar, dupa zeci de ani de studii de specialitate realizate pe aceasta tema suntem, in continuare, in pozitia in care nu avem nicio justificare pentru astfel de ipoteze.

Un studiu facut in urma cu cinci ani de catre cercetatorul Mark Crislip pe baza datelor unui experiment in cadrul caruia participantilor li s-a oferit suc de merisoare a gasit datele rezultate ca fiind neconvingatoare. O alta revizuire a unui studiu efectuat in urma cu patru ani a concluzionat ca nu exista nicio dovada care sa sugereze ca merisoarele ofera beneficii semnificative pentru tratarea infectiilor urniare.

Merisoarele (denumite popular afine rosii) au fost folosite de-a lungul timpului pentru a preveni infectiile tractului urinar, datorita faptului ca acestea contin o substanta care poate preveni lipirea bacteriilor de peretii vezicii urinare. Aceasta opinie a stat la baza a 24 de studii de specialitate la care au participat 4473 de persoane pe care au fost testate produsele din afine cu alte tratamente alternative.

Rezultatele studiilor arata ca a existat o tendinta mai mica de a se instala o inflamatie a tractului urinar in randul persoanelor tratate cu merisoare, prin comparatie cu persoanele care au luat o pastila placebo sau nu au urmat niciun tratament, dar acest lucru nu ne ofera o constatare semnificativa in acest sens.

Sucul de merisoare nu pare sa aiba niciun beneficiu semnificativ in prevenirea si tratarea infectiilor urinare pe termen lung, produsele din merisor fiind ineficiente probabil din lipsa prezentei unui ingredient activ, arata analiza studiilor.

Studiile de specialitate efectuate pe aceasta tema se confrunta cu o serie de probleme, printre care: un numar mic de participanti la studiu, criterii de includere imprecise, durata insuficienta, produse nestandardizate si cantitati neclare de ingrediente active in continutul produselor testate, diagnostic neclar si lipsa de revenire asupra pacientilor dupa o perioada de timp pentru a stabili daca intr-adevar inflamatia a fost tratata.

In plus, exista o alta problema importanta a optarii pentru un astfel de tratament, si anume sarcina calorica. Sucul este de obicei indulcit pentru a fi consumat, iar tratamentele recomandate sustin consumul a 500 ml de suc pe zi, ceea ce inseamna un plus de 52 de grame de zaharuri adaugate la dieta zilnica. Pe parcursul unui an, acest consum insumeaza 18 kilograme de zahar adaugat la dieta noastra, in speranta de a preveni o infectie a tractului urinar.

Cel mai recent studiu efectuat pe aceasta tema a fost publicat in revista de specialitate “The Journal of American Medical Association” in luna octombrie a acestui an, fiind intitulat “The Effect of Cranberry Capsules on Bacteriuria Plus Pyuria Among Older Women in Nursing Homes.”

Acest studiu a fost realizat in randul a 185 de femei in varsta de 65 de ani care se aflau in grija medicilor. Acestora le-au fost administrate doua capsule orale pe zi, precum si suc.

Obiectivul primar al studiului a fost identificarea bacteriilor in urina, ce a fost colectata si analizata o data la doua luni pe o perioada de un an. Rezultatele studiului arata ca nu au existat diferente semnificative in randul persoanelor care au facut acest tratament, prin comparatie cu persoanele care au urmat tratamente alternative sau a acelora care au urmat un tratament placebo.

In concluzie, nu exista nicio dovada convingatoare conform careia sucul de merisoare sau tratamentul din merisoare capsule pot preveni sau vindeca infectiile tractului urinar. Avand in vedere lipsa de beneficii pe aceasta tema, putem concluziona ca nu ar trebui promovate astfel de tratamente pentru tratarea infectiilor tractului urinar, conform sursei citate.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. vitMATINA Consumul de afine previne infectiile tractului urinar
 2. Mierea diluata cu apa calda ar putea ajuta la tratarea infectiilor urinare in spitale
 3. Efectele infectiilor materne asupra fatului
 4. Vindecarea diabetului de tip 1: doua solutii revolutionare descoperite de cercetatori
 5. VIDEO Dr. Camelia Iacob: Majoritatea infectiilor HPV trec de la sine si numai o mica parte din persoanele infectate HPV se vor imbolnavi de cancer

Tags: ,

12 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Vindecarea infectiilor urinare cu merisor este un mit | Stiri de Elita pentru toti romanii
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 9:55 am

  [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

 2. Comentariu scris de Bogdan
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 10:28 am

  Merisoarele si afinele sunt produse diferite din cate stiu.

  • Comentariu scris de claudiu
   Publicat la data de 29.12.2016, ora 10:33 am

   merisoare sunt afinele rosii in popor si la homeopati :)

  • Comentariu scris de Corporatista
   Publicat la data de 29.12.2016, ora 11:19 am

   Corect.
   Dar ca sa stie aceste lucruri trebuia autorul sa mai inchida calculatorul si sa mai mearga prin padure sau sa mai deschida o carte.
   Nu pot trata cu seriozitate un articol care prost tradus sau pur si simplu lipsit de cunostinte elementare de botanica si care incearca sa combata un tratament clasic naturist.
   Pentru traducatorul articolulu:
   -Cranberries = merisoare, sunt rosii si seamana cu mere foarte mici, iar -Blueberries = afine.
   Ambele sunt ..berries dar atat.
   Sper ca redactia sa corecteze imediat aceasta greseala.

 3. Comentariu scris de Marius
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 11:14 am

  Acest articol pare a fi o minciuna, deoarece confunda voit merisorul (vaccinium vitis idaea) cu afinul (vaccinium myrtillus)

 4. Comentariu scris de Ioan Sava
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 12:26 pm

  Lipsa de documentare serioasa a autorului (mediocritatea documentara) combinata cu ignoranta duc la dezastruoasa concluzie pseudo-stiintifica a articolului. Dureroasa este insa generalizarea pseudo-educatiei stiintifice bazata pe autosuficienta si autoaprecierea totala a nivelului de cunostinte atins.
  Lipsa indoielii nu ca neincredere in fortele proprii, ci ca incoronare a ignorantei.

  Simpla scanare a unei biblioteci publice serioase, https://www.ncbi.nlm.nih.gov ne arata si alte pareri ale unor cercetatori adevarati, care nu indraznesc sa declare inchis subiectul medicina cu ajutorul plantelor, concluzii complet opuse celor ale autorului despre substantele active din plantele fam. Vaccinum sau Ericaceae (ca si aici merisorul in fam Ericaceae e o alta snoava) :
  “The results of this research suggest that aqueous, ethanol and ethyl acetate extract , tested in vitro, show great potential as a natural antibacterial agents. Thus, they may be useful in the treatment of infectious diseases caused by urinary tract pathogens. Aqueous extract may have a significant effect on the prevention of the infections of urinary tract.”

  Ț

 5. Comentariu scris de adi.i
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 2:27 pm

  Articolul de SBM

  https://sciencebasedmedicine.org/cranberries-to-prevent-urinary-tract-infections-another-alternative-medicine-zombie-thats-impervious-to-evidence/

 6. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 3:34 pm

  Din propie experienta va spun ca merisorul ajuta la tratarea inflamatiilor vezicii urinare. De mai multi ani ma confrunt cu astfel de probleme si intotdeuna suplimentele alimentare pe baza de merisor mi-au fost de mare ajutor.. Am incercat mai multe variante de pe piata locala, dintre toate unul mi se pare foarte eficent dar nu vreau sa dau numele sa nu fiu suspectata de promovarea produselor farmaceutice.

 7. Comentariu scris de dxx
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 4:51 pm

  .. si nici nu o sa existe vreodata studii stiintifice. pentru siplul fapt ca plantele naturale nu pot fi patentate si nu se fac miliarde din asta. Iar daca cumva vree-un cercetator va indrazini sa dovedeasca ca plantele vindeca vre-o boala, acel cercetator va fi excomunicat din tama oamenilor de “stiinta”.

 8. Comentariu scris de rareshb
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 7:06 pm

  O explicatie propusa pentru actiunea merisoarelor in infectiile urinare (http://www.alive.com/health/treating-urinary-tract-infections/) are de a face cu preferinta bacteriilor de a se lega de anumiti compusi din merisoare, in loc de a se lega de peretele urinar, astfel ele fiind eliminate. Acesti compusi nu functioneaza ca un antibiotic, omorand bacteriile, ci mai degraba ca un detergent.

 9. Comentariu scris de Consonant
  Publicat la data de 29.12.2016, ora 10:36 pm

  Sotia mea foloseste de ani de zile merisor, sub diferite forme, pentru tratarea unor
  infectii urinare si acestea au intotdeauna efectul dorit. Articolul acesta este foarte suspect din foarte multe puncte de vedere.

 10. Comentariu scris de Lala
  Publicat la data de 30.12.2016, ora 12:44 am

  Si eu, din proprie experienta va spun ca sucul de merisoare sau suplimentele cu merisoare sunt o prostie.
  Ma confrund adeseori cu infectii urinare si singurele care aduc imediat usurare si vindecare sunt:
  - suplimentele cu albastrul de metil
  - pliculetele cu citrat de magneziu
  - apa cu miere si scortisoaraLasa un comentariu


Do NOT fill this !