VIDEO Poate un algoritm să diagnosticheze bolile cardiace mai bine decât o persoană?

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au prezentat cea mai recenta descoperire în diagnosticarea cu ajutorul inteligentei artificiale: un algoritm care poate să analizeze ore de date privind ritmul cardiac, colectate de monitoare portabile, pentru a determina dacă un pacient are o bătăi neregulate ale inimii sau aritmie. Algoritmul, spun cercetatorii, nu este doar la fel de bun ca un cardiolog la diagnosticarea corecta a unei afectiuni, dar adesea o face mai bine, scrie gizmodo.com.

Oamenii si-au imaginat un viitor în care mașinile înlocuiesc doctorii în procesul de diagnosticare încă din anii 1950, când psihologul Paul Meehl a pus ideea controversată într-o carte cu un nume foarte plictisitor. În Clinical vs. Statistical Prediction: A Theoretical Analysis and a Review of the Evidence, el a susținut că algoritmii simpli, bazați pe date, ar putea lua decizii mai bune privind diagnosticul și tratamentul pacientului decât psihologii instruiți.

Această afirmație a continuat să fie reprodusă de mai multe ori în întreaga medicină bazata pe algoritmi. Recent, inteligența artificială și învățarea profundă au aratat ca algoritmii nu numai că pot lua decizii medicale bazate pe date, fără erori umane, ci și proceseaza date mult mai vaste decât ar putea sa proceseze orice ființă umană vreodată. Bazându-se pe recunoașterea imaginii, Google a folosit recent AI pentru a diagnostica cancerul mai rapid decât un om și îl testează pentru a diagnostica orbirea diabetică.

“În cele din urmă, algoritmii ajuta la autodiagnosticare și sporirea accesului la îngrijiri medicale,”  a declarat Pranav Rajpurkar, student la Stanford Machine Learning Group și co-autor al lucrării.

Algoritmul poate detecta 13 tipuri de aritmii pe baza datelor de la electrocardiogramă. Cercetatorii au colaborat cu compania de monitorizare a inimii iRhythm si au folosit setul masiv de date al companiei, colectat prin intermediul monitorizarii batailor inimii, pentru a instrui un model de retea neuronala profunda pe 30.000 de clipuri de 30 de secunde de la pacientii cu aritmii pe parcursul mai multor luni.

Pentru a testa acuratetea, cercetatorii au confruntat diagnosticul algoritmului cu cel al cardiologilor experti pentru a citi si a interpreta 300 de clipuri nediagnosticate.

Cercetatorii cred ca s-ar putea ajunge ca algoritmul sa puna diagnosticul de aritmie la nivelul unui cardiolog si tratamentul ar deveni mai accesibil pentru persoanele care nu sunt in masura sa vada un cardiolog in persoana.

Exista ceasuri care detectează probleme cardiace, telefoane care analizează modelele noastre de vorbire pentru semnele Parkinsons, o paradă fără sfârșit a dispozitivelor pentru a ne monitoriza permanent starea de sanatate.

Un astfel de viitor, în acest moment, pare inevitabil. Anul trecut, Watson, sistemul computerizat cu inteligență artificială realizat de IBM, a diagnosticat o formă rară de leucemie a unei femei de 60 de ani, în termen de 10 minute, după ce medicii din Japonia au reusit acest lucru in luni de zile.

Rajpurkar a spus că tehnologia nu ii va lasa pe medici fara muncă. Avantajul este ca in acest fel cardiologii se concentreaza asupra interactiunii cu pacientul si dezvoltarea tratamentelor.

Pentru moment, există totuși limitări. Cercetatorii au putut colecta date pentru a diagnostica doar 13 aritmii cardiace diferite. Pentru formele mai rare, datele nu erau acolo.

“Sunt o mulțime de probleme cardiace pe care nu putem sa le detectăm în prezent”, a spus el. “Avem nevoie de mai multe date.”

Articole similare:

 1. Crizele cardiace sunt mai greu de diagnosticat la femei decat la barbati- studiu
 2. Implicatii genetice in bolile cardiace congenitale
 3. Cand face activitatea fizica mai mult rau decat bine?
 4. VIDEO INTERVIU Alergii si toxiinfectii la copii. Mihai Gafencu, pediatru: “Internetul poate fi o mare galeata in care fiecare pune ce vrea, deseori neselectat. E foarte rau cand sfertodoctia domina parintele, care are senzatia ca e informat si, uneori, poate gresi din dorinta de a face bine”
 5. Ce e bine sa mananci inainte de alergat? Poate nimic

Tags: , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Harald
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 4:17 pm

  Și cardiologul aplică tot un algoritm, atunci când stabilește un diagnostic, indiferent dacă e conștient sau nu că asta face, Și cu cât e mai bun cardiologul, cu-atât se dovedește că algoritmul dezvoltat și aplicat de el de-a lungul timpului e mai performant.

  Omul obișnuit nu are de-obicei acces la cei mai buni cardiologi, Un algoirtm bazat pe inteligență articială va oferi în mod virtual acces oricărui pacient la o comise formată din cei mai buni cardiologi. O asemenea comisie nu s-ar putea întruni prea des și n-ar putea fi prezentă în mai multe locuri simultan. Algoritmul poate fi aplicat simultan în mii de clinici.

  Însă în timp, cardiologii buni vor dispărea fiindcă nu vor mai învăța meserie. Oameni cu o calificare aproximativă se vor baza pe diagnosticul computerizat și vor obține rezultate destul de bune încât să nu mai învețe nimic în plus. Așa au dispărut caligrafii, astăzi orice document e tipărit de oricine. A scrie caligrafic nu mai e o competență rară, căutată și bine plătită.

  • Comentariu scris de bogdan192
   Publicat la data de 11.7.2017, ora 3:26 pm

   Tot ce face algoritmul respectiv e sa recunoasca cu o anumita probabilitate patternuri asociate cu cel 13 tipuri de aritmii descoperite in baza de date a unei firme private. Cardiologul nu cred ca aplica un algoritm cand face o consultatie. Cred ca ce face cardiologul se apropie mai mult de o reprezentatie artistica decat de aplicarea unui algoritm. Practic medicul invata in timp ce exploreaza metodic, face presupuneri, le valideaza, exploreaza lateral si intr-un final isi construieste o imagine mentala asupra afectiunii (afectiunilor) de care poate suferi pacientul. Pe care apoi incearca sa le confirme prin diverse metode si sa le trateze. Complet diferit fata de ce face o retea neuronala programata sa recunoasca niste modele si sa calculeze o probabilitate de potriveala cu ce a invatat ea ca trebuie sa caute.

   Cardiologii buni fac atat de mult in plus fata de ce poate face acum un AI, iar algoritmii de deep learning de care invatam la facultate sunt asa de departe de felul in care isi construiesc fiintele umane bagajele de cunostinte incat ipoteza ca un cardiolog bun va putea fi in viitorul previzibil inlocuit de un AI mai destept decat ce avem acum e foarte implauzibila.

   Deocamdata, cred ca o foarte buna aplicatie pentru respectivii algoritmi sunt de pre-screening, pot da indicii foarte bune cu privire la un posibil diagnostic, pe care chirurgii le pot verifica sau ignora dupa bunul plac.

   A reproduce simboluri in mod mecanic e foarte diferit de a efectua o investigatie medicala. Prima necesita doar skilluri motorii foarte bune si capacitatea de a urma un algoritm relativ banal de formalizat. Practic, daca ai destul timp, poti transforma o tenie intr-un caligraf impecabil. Nu cred ca o investigatie medicala poate fi formalizata la fel de usor.

 2. Comentariu scris de Justin Puscasu
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 8:19 pm

  Sa nu uitam totusi ca e vorba doar despre artimie – una din multele aectiuni cardiace posibile si singura care se preteaza cu usurinta la analiza statistica.
  Si chiar diagnosticata corect, artimia ramane un simptom: cauzele pot fi multiple si sunt greu de identificat.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !