VIDEO Miroculus: laboratorul de genetica dintr-un smartphone

Imaginati-va un dispozitiv simplu si foarte ieftin care poate face in doua ore ceea ce astazi face doar un aparat complicat si scump intr-un laborator de genetica. Miroculus costa mai putin de 200 de dolari si are capacitatea de a identifica ce tip de boala ai inainte de aparitia oricaror simptome. Cu un smartphone conectat, iti poti monitoriza inclusiv reactia la tratament. Miroculus este doar primul din seria aparatelor despre care vom povesti la Medicina Viitorului. Tehnologia mobila folosita creativ de cercetatori schimba deja medicina: o fac mai rapida, mai accesibila si, cel mai important, mai ieftina.  

Miroculus este o noua platforma tehnologica de diagnosticare ce poate detecta microARN-uri. MicroARN-urile sunt molecule mici care determina felul in care genele noastre se exprima si, foarte important, aceste molecule pot fi gasite in sange. Ele sunt ca niste indicatori ai statusului fizio-patologic al unei persoane si reflecta starea de sanatate a individului respectiv.

Miroculus a fost dezvoltat de Alejandro Tocigl si Foteini Christodoulou, care au explicat pentru MedLive, in video-ul urmator, cum functioneaza aparatul.


View on YouTube

“Exista deja multe informatii publicate care coreleaza urmele distincte lasate de microARN-ul care circula in sange cu anumite tipuri de cancer, dupa cum puteti vedea in graficul acesta.

Ceea ce am construit aici e o platforma care cuprinde trei elemente. Un test molecular care poate detecta microARN-uri si emite un semnal fluorescent doar in prezenta unui anumit microARN aflat in circulatie. Un instrument de laborator care contine acest test si un cloud de analiza informatica a datelor. Toate acestea sunt integrate si reprezinta cea mai ieftina si accesibila solutie de diagnostic prin microARN existenta astazi.

Practic, imaginati-va ca va duceti la doctor pentru recoltarea unei probe de sange. Din acesta proba se izoleaza ARN-ul total care ajunge intr-o placa standard ca aceasta, cu 96 de incinte. Fiecare dintre ele cauta un microARN specific si se poarta ca o capcana atunci cand un anumit microARN e prezent in sange. Atunci cand un anumit microARN e prezent in proba de sange, peretele placutei va straluci, formand un anumit tipar.

Deci pui proba de sange in acest aparat. Aparatul este fabricat la o imprimanta 3D si are si foloseste componente electronice. Costa 100 de dolari, iar testul molecular costa 21 de dolari.

Si avem un smartphone, conectat la internet si are si functie de camera foto. Telefonul are o aplicatie si face o poza pe minut inregistrand reactiile din interiorul dispozitivului. Cum puteti vedea aici, unii pereti stralucesc, altii nu.  Cei care stralucesc ne semnaleaza ca un anumit microARN se gaseste in proba de sange colectata. Asadar aici putem vedea un tipar microARN. Acesta este trimis in cloud unde este corelat cu baza de date existente si poate da rezultatul intr-o ora, maximum o ora si jumatate. Dupa cum vedeti aici: acest tipar de microARN prezent in sange inseamna un diagnostic de cancer de san. Si asa putem diagnostica cancerul de san.

Puterea acestei platforme nu este detectarea unui anumit tip de boala, ci monitorizarea felului in care acea boala raspunde la un anumit tratament. MicroARN-ul va varia in functie de specificul individual si conditiile mediului de viata”.

Articole similare:

 1. viMATINA VIDEO Cum poate un smartphone sa testeze nivelul de zahar din sange, fara ace
 2. VIDEO In laboratorul de citogenetica. Anomaliile cromozomiale, la microscop
 3. Smartphone-ul si tableta iti perturba somnul? Cum sa le utilizezi corect inainte de culcare
 4. VIDEO Evolutie uriasa in genetica: Medicii vor putea testa copiii nenascuti pentru mii de boli genetice doar cu ajutorul probelor de sange si saliva de la parinti
 5. Un test de sange ar putea determina tendintele suicidale ale unei persoane. Cercetatorii au descoperit un indicator de vulnerabilitate genetica a creierului

Tags: , , , ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Jarde
  Publicat la data de 2.3.2015, ora 8:09 pm

  Cred ca ar fi bine sa explicati oamenilor ca aceasta jucarie nu are nici un fel de acreditare sau vreun studiu stiintific pe baza caruia functioneaza! Este doar ceva gen screening nici decum ceva care sa fie luat in serios de un medic!

 2. Comentariu scris de Andreea
  Publicat la data de 3.3.2015, ora 10:38 am

  Acest dispozitiv are vreo certificare, recunoastere medicala?

  • Comentariu scris de terente
   Publicat la data de 3.3.2015, ora 8:40 pm

   Pentru Andreea si Jarde: nici tipul care a inventat roata nu avea certificare/aprobare…

 3. Comentariu scris de bec
  Publicat la data de 3.3.2015, ora 11:18 pm

  si nici ala care a descoperit cum se face focul…Lasa un comentariu


Do NOT fill this !