VIDEO Fotofinder. Cu alunitele la control

Cand devin banalele  alunite periculoase? Cand ne alarmam si cum facem sa urmarim alunitele in timp, pentru a depista la timp semnalele ingrijoratoare? Aflam de la dr. Monica Cozorici (dermatovenerologie) si dr. Raid Issa (chirurgie estetica), de la Hyperclinica Medlife Iasi.

Desi cei mai multi dintre noi avem alunite benigne, al caror impact asupra sanatatii noastre nul, trebuie sa fim constienti de riscul la care ne expunem si de posibilitatea ca acestea sa se transforme in cancere cutanate, explica dr. Monica Cozorici.

Melanomul malign este una dintre cele mai agresive forme de cancer, insa, depistat in stadii incipiente, poate fi vindecabil. Poate ramane la stadiul de amintire neplacuta pentru pacient.

Orice modificare de forma sau dimensiune, orice variatie a pigmentului sau orice tulburare a sensibilitatii locale din jurul unei alunite ar trebui sa ne directioneze catre consultul medicului dermatolog.

Cat de frecvent trebuie supravegheata o alunita suspecta? Totul depinde de modificarile care apar pe parcursul evolutiei sale: forma asimetrica, marginile regulate etc. In  functie de aceste modificari, medicul dermatolog va recomanda monitorizarea la fiecare trei, sase sau douasprezece luni. In aceasta monitorizare sunt folosite frecvent tehnicile de dermatoscopie.

Fotofinder este un aparat de ultima generatie care permite o evaluare precisa a riscului malign a leziunilor pigmentare. Contine un aparat foto si un microscop.

Cum functioneaza? Fotofinder scaneaza alunita si poate mari imaginea pana la de 100 ori. Compara apoi imaginea astfel obtinuta cu cele din baza de date a aparatului, reprezentative pentru toate tipurile de leziuni cutanate cu risc major sau minor.

Aparatul furnizeaza apoi un scor de risc pe baza caruia dermatologul va indica excizia sau urmarirea in continuare a evolutiei leziunii.

Medicii pastreaza rezultatul scanarii in baza de date a dispozitivului. In paralel, pacientul este sfatuit cum sa urmareasca leziunea. Dupa o luna, trei sau sase, cand este chemat din nou la control, se face comparatia imaginilor dermatoscopice obtinute si se poate vedea precis cum a evoluat alunita cu potential malign, daca s-au marit sau si-au schimbat culoarea.

O diagnosticare precoce a cancerului de piele creste sansele de vindecare a pacientului.

Articole similare:

 1. VIDEO Cand este un nodul tiroidian malign
 2. VIDEO INTERVIU Dr. Claudia Ciobanu, specialist dermatolog: Expunerea la razele UV este principala cauza a cancerului de piele/ Excizia chirurgicala este singura terapie cu sanse de vindecare de peste 99% a melanomului
 3. VIDEO Cand este recomandat un RMN? Avantajele unei tehnici medicale non-invazive, explicate de un medic specialist
 4. VIDEO Cum trebuie sa ingrijim tenul iarna? Dr. Noela Ionescu: Varsta de 30 de ani este momentul optim la care trebuie sa ne prezentam la estetician
 5. VIDEO Ce trebuie sa stim despre operatia de tiroida? Dr. Bogdan Stanescu: Interventia este si mai simpla daca operatia se face video endoscopic

Tags: , , , , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Claudia
  Publicat la data de 5.2.2016, ora 10:02 pm

  In Germania am platit 80 de EUR pentru asa ceva si mi-au fost gasite 2 alunite “periculoase”. Bineinteles ca am fost “sfatuita” sa le scot.

  M-am dus la un alt doctor dermatolog, in varsta si cu foarte multa experienta si mi-a spus ca alunitele respective arata “foarte bine”. Trebuie controlate anual, atata tot. Mi-a mai zis ca daca o alunita incepe sa se modifice, atunci devine periculoasa. Daca incepe sa se modifice (!), din acel moment cam un an e necritic, mi-a mai spus doctorul. Deci singura “problema” este ca alunitele trebuie urmarite, si atata!

  Altfel, se dau o gramada de bani pe “tehnica moderna”, plus o gramada pe operatia de scoatere. Si intrebarea este: cine castiga?

 2. Comentariu scris de Solovan Caius
  Publicat la data de 7.2.2016, ora 5:13 pm

  Daca acestia sunt specialistii care doresc sa faca educatie sanitara si profilaxie, vorbind de alunite , unele benigne atunci sa nu ne miram ca sistemul de sanatate este unde este; ma tem ca si in institutiile de stat se regasesc acest tip de specialist inca promovat sa dea lectii!!!

 3. Comentariu scris de flori
  Publicat la data de 14.2.2016, ora 11:00 pm

  Sunt operata cancer san stang din 2010 am facut radio,chimo,hormono (5ani) si in momentul de fata i-au tamoxifen (am facut 5ani in noiembrie 2015) si medicul oncolog spune sa merg in continuare cu pastilele.

  Intrebarea este :cat timp se i-a tamoxifenul ( eu nu am luat prea mult )
  Doresc inca o parere sunt din provincie imi este greu sa vin in Bucuresti
  Mii de multumiriLasa un comentariu


Do NOT fill this !