VIDEO Fibroscan – metoda noninvaziva pentru masurarea duritatii ficatului

Fibroscanul (elastrografia tranzitorie hepatica) este o investigatie relativ recent introdusa, din 2007-2008 si se utilizeaza in special pentru diagnosticul fibrozei hepatice, pentru masurarea gradului de duritate a ficatului. Dr. Ioana Moraru, specialistă în gastroenterologie (Hyperclinica Medlife Grivita), ne-a explicat de ce este importanta aceasta analiza si cum anume functioneaza.View on YouTube

Fibroscan-ul este o investigatie care se foloseste la o paleta larga de pacienti cu afectiuni hepatice. Este obligatorie la pacientii cu virusul hepatitic C, fara de care nu se poate initia tratamentul antiviral. Este utilizata la pacientii cu ciroze hepatice, indiferent de cauzele care au dus la ciroza hepatica, la cei cu ficat gras alcoolic sau non-alcoolic,  hepatite toxice sau medicamentoase, hepatite autoimune, la pacientul care refuza, dintr-un motiv sau altul, efectuarea punctiei hepatice, sau atunci cand exista afectiuni hepatice mai rare, precum boala Wilson, depunere de cupru sau hemocromatoza (depunere de fier in ficat).

Fibroscanul este cea mai frecvent utilizata metoda non-invaziva pentru masurarea duritatii ficatului.

Metoda invaziva folosita in mod clasic este punctia biopsie hepatica, care poate provoca durere, hemoragie, perforatie, infectie, o serie de efecte adverse grave, inclusiv deces. La punctia hepatica, rezultatul se ofera abia la o saptamana-doua dupa realizarea procedurii, iar pacientul trebuie sa ramana sub supraveghere in spital aproximativ 24 de ore, ceea ce creste costurile investigatiei medicale.

Fibroscan-ul vine cu multiple avantaje: este simplu de realizat, se poate repeta  o data la trei sau sase luni, rezultatul se ofera pe loc, pacientul nu trebuie sa ramana internat, si, cel mai important, determina gradul de fibroza dintr-un volum hepatic mai mare: de 100 de ori mai mare decat cel determinat in cazul punctiei hepatice.

„Slabiciunile” metodei tin fie de operator (medicul are nevoie de un nivel minim de experienta ca sa poata face si interpreta investigatia), fie de pacient. Exista si cazuri in care nu se poate realiza masuratoarea: prezenta ascitei, a obezitatii abdominale (caz in care peretele abdominal este extrem de gros si undele aparatului nu ajung la tesutul hepatic), existenta unor spatii intercostale foarte inguste, care ar ingreuna folosirea sondei.

In cele mai multe cazuri insa, investigatia poate fi realizata fara probleme. Pacientul nu necesita o pregatire preliminara.

Aparatul pentru Fibroscan seamana cu un ecograf, transmite niste unde cu frecventa joasa tesutului hepatic, acesta le reflecta inapoi catre aparat, iar, in functie de viteza cu care aparatul le recapteaza,  se diferentiaza gradele de fibroza. Cu cat viteza de recaptare e mai mare, cu atat gradul de fibroza e mai mare, si viceversa. Se fac zece masuratori valide, iar rezultatul analizei este dat de media acestora. Exista patru grade de fibroza: de la f1 la f4 (ciroza hepatica) in functie de vitezele masurate de aparat. Acuratetea metodei merge pana la 90% – spun studiile care au comparat-o cu clasica punctie hepatica.

Articole similare:

 1. VIDEO Fibroza hepatica din bolile hepatice cronice si investigarea ei cu ajutorul unui test sigur si simplu: Fibroscan – o alternativă pentru biopsia hepatica
 2. Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului
 3. VIDEO INTERVIU: Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie – traumatologie: “Metoda cea mai eficienta pentru tratarea coxartrozei ramane interventia chirurgicala”
 4. vitMATINA Cum te pregatesti pentru masurarea tensiunii arteriale
 5. VIDEO Dr. Ofelia Nita: “Ecografia cu substanta de contrast este o metoda de investigatie neiradianta, nealergogena si simplu de efectuat de catre pacienti”

Tags: , , , , , , ,

7 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de pacient cu B
  Publicat la data de 18.9.2015, ora 3:17 pm

  Ar fi trebuit sa adaugati in explicatii si Fibromax-ul ce completeaza si pare a fi mai elocvent.

 2. Comentariu scris de Ioan Sperling
  Publicat la data de 18.9.2015, ora 10:43 pm

  fibroscanul este atat de aproximativ incat mie nu mi-au gasit ficatul de loc. Lui Liviu i-au spus ca are ciroza dupa biopsie avea F1. Iar lui Dan i-au spus ca are F2 si cand l-au operat avea deja noduli pe ficat. Toti trei am fost in clinici de renume in Germania,( Dan chiar la cel mai hepatolog din Europa si printre primii din lume!) iar in Germania fibroscanul este folosit cu mult timp inainte sa se auda de el in Romania.
  Intrebare: de ce credeti ca in Romania medicul poate fi corect cu un aparat care da date eronate ?
  Si inca una: faptul ca se pot interpreta datele fibroscanului este o “portita romaneasca” pentru a functiona totul cum functioneaza mereu?

 3. Comentariu scris de Ioan Sperling
  Publicat la data de 18.9.2015, ora 10:56 pm

  Si sa nu uitam ca pentru studii se foloseste in continuare BIOPSIA! Oare de ce?

 4. Comentariu scris de andrea
  Publicat la data de 29.9.2015, ora 9:07 am

  buna ziua tatal meu a fost operat de 5 zile cu hernie ombilicala bupa 5 zile mai are perfuzi nu ii da de mancare putina apa si de 2 zile vomita am vorbit cu doctorita si nu stie din ce cauza vomita. Este internat in spitalul judetean Targu Mures ba rog dstimi un raspuns ce este cauza o zi buna

 5. Comentariu scris de mariana apostol
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 10:09 pm

  de patru ani sunt depistata cu hepatita c in toti acesti ani am avut F4 .Am facut acum doi ani interferon cu ribavarina si nu am raspuns avand la inceputul tratamentului o viremie de 2340000 iar la sfarsit 1200000. Acum am facut analize la propunerea laboratorului agreat de producatorul nouluimedicament si stupoare am F2 si nu intru inprogram

 6. Comentariu scris de ady
  Publicat la data de 4.1.2016, ora 6:52 pm

  As vrea tare mult sa stiu daca eruptiile acestea aparute in urma tratamentului cu TARCEVA este un semn bun sau rau….ptr ca nu as vrea sa il mai chinui si cu suportarea durerilor in urma lor oare nu ar fi indicat sa renuntam la acest tratament?pina ce mergem iar la tratament imi pare o viata si ma doare sufletul ca nu pot face nimic sa-i fie mai usor.Poate cineva ma stie sfatui mai urgent ce este de facut.

 7. Comentariu scris de HARJETE
  Publicat la data de 16.3.2016, ora 4:43 am

  Am o problema la membrul inferior drept,din nastere.Este mai scurt si mai subtire.Am58 ani si pana acum nu am avut probleme,lucrez,etc.De aproximativ 3 luni ma doare si simt ca nu mai am stabilitate.
  Ma doare si coloana vertebrala.As dori sa stiu catre ce sectie medicala sa ma adresez.Acest handicap poate fi luat in considerare pentru a solicita un grad de handicap?
  Va multumesc!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !