VIDEO Ce este vertebroplastia? Dr. Bogdan Dorobat: Interventia trateaza un efect al osteoporezei/ Preventia se face prin tratarea bolii

Fracturile vertebrale sunt un fenomen intalnit mai ales in cazul pacientilor cu osteoporoza. Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, a explicat ce este vertebroplastia, cui si cand este indicata, ce tip de anestezie se foloseste si ce presupune perioada de recuperare? “Procedura repara problema, dar daca exista o fractura la alt corp vertebral este necesara o noua interventie”, a precizat Dr. Bogdan Dorobat.


De ce apar fracturile vertebrale in osteoporoza?

Dr. Bogdan Dorobat: Osteoporoza este cea mai intalnita afectiune la nivelul pacientelor in varsta cand “fuge calciul din oase”. In multe cazuri, la un traumatism de multe ori foarte usor (o ridicare de 2-3 kg, o rotire a pacientului) se poate intampla o tasare, o turtire a corpului vertebral.

In acest caz pacienta are dureri mari, dureri care nu cedeaza la tratamentul antiinflamator.

Pot fi evitate aceste fracturi?

Dr. Bogdan Dorobat: In primul rand trebuie tratata boala de baza, osteoporoza.  Noi incercam sa tratam un efect al osteoporozei.

Care sunt optiunile de tratament? Ce este vertebroplastia?

Dr. Bogdan Dorobat: Vertebroplastia inseamna injectarea unei cantitati de ciment intr-un corp vertebral fracturat. E o consolidare mecanica.

Procedura se realizeaza cu anestezie locala, minima. Pacientul sta pe burta, se introduc 1-3 ace si se injecteaza acest ciment printre vertebre. Cimentul se intareste in 2-3 ore, pacientul poate merge chiar in aceeasi zi acasa.

Procedura repara problema, dar daca exista o fractura la alt corp vertebral este necesara o noua interventie.

Care sunt contraindicatiile?

Dr. Bogdan Dorobat: Principala contraindicatie este legata de tratamentul anticoagulant. Nu este o contraindicatie absoluta, ci relativa.

Vertebroplastia este indicata si in alte afectiuni. Exista pacienti cu fracturi vertebrale cauzate de alte probleme: metastazele osteolitice, mielom multiplu, hemangioame manifeste.

Autor: Alexandra Ciordas

Articole similare:

  1. Cum tratam fracturile vertebrale in osteoporoza? Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
  2. VIDEO Ce trebuie sa stim despre operatia de tiroida? Dr. Bogdan Stanescu: Interventia este si mai simpla daca operatia se face video endoscopic
  3. Cum se trateaza chirurgical bolile endocrine? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii
  4. VIDEO Vieti salvate prin joystick. Dr. Bogdan Oprita: “Sistemul de telemedicina a condus la o reducere a mortalitatii cu pana la 25%. Acum poti fi consultat de la distanta de cei mai buni specialisti”
  5. VIDEO INTERVIU: Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie – traumatologie: “Metoda cea mai eficienta pentru tratarea coxartrozei ramane interventia chirurgicala”

Tags: , , , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !