VIDEO Ce afectiuni neurologice pot fi depistate cu ajutorul ecografiei Doppler? Avantajele unei investigatii non-invazive explicate de un medic specialist

Ecografia Doppler este o investigatie imagistica, realizata cu ajutorul ultrasunetelor. Spre deosebire de ecografiile obisnuite tisulare, acest tip de ecografie foloseste efectul Doppler pentru a putea investiga sistemul vascular, arterial si venos. Investigatia este neinvaziva si foloseste principiul ultrasunetelor. Ecografia Doppler poate fi utila atat pentru aprecierea riscului vascular al unui anumit pacient, cat si pentru diagnosticul unor anumite afectiuni.

Ecografia Doppler este indicata, in mod special, pentru explorarea sistemului vascular, arterial si venos, atat periferic (membre superioare, membre inferioare), cat si cervico-cerebral (carotide, vertebrale).

Dr. Roxana Vintila explica pentru cititorii Medlive ce afectiuni pot fi identificate cu ajutorul ecografiei Doppler.

Prin ecografia Doppler se pot diagnostica:

 • Leziunile de perete vascular, cum ar fi depunerile de colesterol, ateromatoza, disectiile de perete vascular, care pot aparea atat post-traumatic, cat si spontan (la pacienti cu factori de risc).
 • Cauzele unui accident vascular cerebral, adica stenozele carotidiene, vertebrale, ocluziile de artere cervico-cerebrale, trombozele arteriale, trombozele venoase.

Durata investigatiei

Nu exista o durata standard pentru ecografia Doppler. Timpul in care se desfasoara procedura depinde de foarte multi factori: de zona examinata, de experienta examinatorului si de patologia pacientului.

In principiu, o ecografia Doppler dureaza intre o jumatate de ora si o ora.

Este important de retinut ca ecografia Doppler trebuie realizata foarte meticulos. Sunt anumiti parametrii care trebuiesc urmariti cu atentie: parametrii de structura a peretelui, parametrii de flux vascular.

Pregatirea pacientului

Nu este necesara o pregatire speciala a pacientului inainte de a veni la investigatie. Ecografia Doppler este ca orice ecografie care investigheaza sistemul vascular si nu are nicio recomandare de pregatire speciala.

Contraindicatii

Nu exista contraindicatii, fiind o investigatie neinvaziva, neiradianta, care se efectueaza cu ultrasunete. Aceasta se poate face indiferent de starea sau de varsta pacientului.

Rezultatele ecografiei Doppler:

Normal Nu exista constatari referitoare la anumite anomalii in oricare dintre arterele examinate
Nu exista nicio dovada a unui cheag in oricare din venele examinate. Dimensiunea si pozitia venelor sunt normale.

Fluxul sanguin este normal si furnizeaza oxigen si substante nutritive la fetus.

Anormal:

Diferente intre fluxul de sange de pe partea dreapta si cel de pe partea stanga.

Un anumit blocaj (cheag de sange), un anevrism sau ingustarea unor vase de sange pot fi detectate. Viteza fluxului de sange poate cu comparata cu valorile standard pentru observarea “marimii” blocajului

Flux neregulat

Identificarea unui cheag de sange in vene, in cazul in care fluxul sangelui nu se schimba ca raspuns la ritmul de respiratie.

Vene anormale, varicoase

Fluxul sanguin prin vasele de sange, care furnizeaza oxigen si substante nutritive la fetus, este anormal de crescut sau scazut.

Articole similare:

 1. VIDEO Cum functioneaza aparatul de rezonanta magnetica (IRM) si ce afectiuni poate depista? Avantajele unei investigatii moderne explicate de un medic specialist
 2. VIDEO Cum functioneaza laserul Vbeam si ce afectiuni ale pielii trateaza? Avantajele unei tehnologii moderne explicate de un medic specialist
 3. VIDEO Cum functioneaza videocapsula endoscopica? Avantajele unei tehnici de investigare non-invazive explicate de un medic specialist
 4. VIDEO Laserul Emax, solutia completa de tratament medical estetic. Avantajele unei tehnologii non-invazive explicate de un medic specialist
 5. VIDEO Cum functioneaza laserul Soprano pentru epilare definitiva? Avantajele unei proceduri nedureroase si rapide explicate de un medic specialist

Tags: , ,

10 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de vintila elena
  Publicat la data de 28.11.2013, ora 12:55 pm

  Am ascultat si m-am convins ca acest procedeu de investigare poate fi un ajutor pretios atat pentru pacient cat si pentru medic in vederea stabilirii unui diagnostic.

  • Comentariu scris de bogdan katalin
   Publicat la data de 27.11.2014, ora 12:23 pm

   buna ziua. am o rugaminte la dvs . sotul meu a fost diagnosticat cu placute ats de 7,3 mm lungime si 2,6 mm grosime, iar imediat in segmentul supra jacent o alta ats placuta calcificata de 5,7/1,3 mm, aci stanga fara semne de stenoza,in urma unui ecografii doppler. va rog frumos sa-mi spuneti cat este de grav si ce tratament necesita. va multumasc mult.

 2. Comentariu scris de nastasie elena
  Publicat la data de 12.2.2014, ora 3:13 pm

  Buna-ziua,
  Va rog sa-mi spuneti si mie cum sa fac sa optin o programare la d-na dr.Roxana Vintila si cat costa.Va multumesc mult!

 3. Comentariu scris de jean
  Publicat la data de 4.5.2014, ora 11:52 pm

  am fost diagnosticat de insuficenta venoasa iau tratament m-am lasat de fumat de doua luni de cand am inceput tratamentulcu strictetie dar nu simt nici o ameliorare tot ca la inceput dureri de picioare unflaturi la glezne s ipete maro rosiatice am furnicaturisi picioare reci Intrebare Este o boala care se trateaza sau se amelioreaza doar prin tratament

 4. Comentariu scris de BUDURU FLOAREA
  Publicat la data de 18.9.2014, ora 10:06 pm

  CARE SUNT PRETURILE PENTRU , ECOGRAFIA DOPPLER?

 5. Comentariu scris de BUDURU FLOAREA
  Publicat la data de 18.9.2014, ora 10:08 pm

  Preturi pentru ecografia Doppler?

 6. Comentariu scris de Georgescu traian
  Publicat la data de 27.9.2014, ora 5:42 am

  De aseara aud bataile inimi in urechea dreapta care este cauza si de trebuie sa fac?

  DE ASEARA

 7. Comentariu scris de Dubi
  Publicat la data de 17.12.2014, ora 4:04 pm

  Pai, in primul rand, pentru toti cei care au scris: MERGETI LA DOCTOR, nu mai cereti sfaturi pe net! Pana nu va vede un medic, nu e ok sa urmati tot felul de indicatii de la persoane necalificate.

  In al doilea rand, ar fi o forma maxima de respect sa va adresati cerintele intr-un mod corect gramatical. Observ ca a devenit foarte greu sa scriem corect in limba materna. e rusinos, de-a dreptul.

  Sa aveti o zi buna si multa sanatate!

  • Comentariu scris de ion
   Publicat la data de 17.12.2014, ora 10:45 pm

   de asta suntem noi romani unde suntem ca sunt destepti de astia ca tine care sa jigneasca un conational iar daca era vorba de un strain l ai fi pupat in dos cu stima

 8. Comentariu scris de Ismail Ghiulan
  Publicat la data de 22.4.2015, ora 8:56 am

  Buna ziua,
  Am facut de curand o ecografie Doppler, iar la rezultat a reiesit ca la nivelul AV stanga fluxul sangvin este negativ, iar la AV dreapta, fluxul este pozitiv.
  V-as ruga sa va exprimati punctul dvs de vedere, intrucat medicul care mi-a efectuat ecografia Doppler nu mi-a putut da nici o explicatie, inafara de faptul ca este anormal si mi-a recomandat investigatii suplimentare, respectiv Angio CT.
  Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !