Verificarea sănătății: ce va poate spune medicul in urma unui test de urină?

Medicii cer un test de urină pentru a diagnostica și trata mai multe afecțiuni, inclusiv tulburări de rinichi, probleme hepatice, diabet și infecții. Testarea urinei este utilizată si pentru a examina persoanele care consuma droguri și pentru a vedea dacă o femeie este însărcinată.

Urina poate fi testată pentru anumite proteine, zaharuri, hormoni sau alte substanțe chimice, anumite bacterii și pentru aciditatea sau alcalinitatea acesteia, conform theconversation.com.

Doctorii pot spune multe in functie si de modul în care arată și miroase urina:

 • urina închisă ar putea fi un semn de deshidratare;
 • un aspect tulbure poate sugera infecție;
 • dacă urina are o culoare roșiatică, poate exista sânge în ea,
 • o urină dulce poate fi un semn al diabetului.


Am o infecție?

Motivul cel mai frecvent pentru analiza urinei este identificarea unei infecții bacteriene în tractul urinar, sistemul de drenaj al organismului pentru eliminarea urinei. Infecțiile tractului urinar sunt frecvente la femei, afectând aproape 50% dintre femei pe parcursul vieții.

Testele de urină nu numai că vă spun dacă există o infecție, ci pot identifica si organismul implicat. Astfel medicul știe cum să trateze cel mai bine infecția, inclusiv prescrierea tipului corect de antibiotic (unul la care microorganismul este sensibil).

Primul test care se utilizează este un test de bandă (numit uneori un test urinar rapid). Acesta implică scufundarea unei benzi de plastic sau de hârtie tratate special într-o probă de urină colectată într-un vas steril de plastic.

Medicul compară culoarea benzii de testare cu o diagramă de culori standard. Dacă testul de bandă detectează (este pozitiv) celule albe din sânge (leucocitele), sânge și / sau substanțe chimice numite nitriți, infecția este probabilă.

Apoi, medicul trimite o proba de urină la laborator pentru teste suplimentare. Acolo, un tehnician de laborator îl poate vedea sub microscop pentru a căuta bacterii și celule. Dacă numărul de celule albe este mai mare decât nivelul de bază sau dacă sunt identificate organisme (și pacientul are simptome), o infecție este foarte probabilă.

Testarea ulterioară în laborator implică cultivarea bacteriilor din urină (prin creșterea acestora într-un mediu special) și testarea diferitelor antibiotice pentru a vedea care este cel mai eficient.

Probele sterile sunt vitale

Pentru ca oricare dintre aceste teste să fie valabil, proba de urină trebuie să fie sterila (fără contaminare). Pentru a obține o probă sterilă în spital, aceasta ar putea implica introducerea unui cateter (un tub care colectează urină din vezică) sau un ac în vezică (aspirație suprapubică).

Dar cea mai frecventă metodă este de a cere o probă de urină la mijlocul fluxului (cunoscută și ca probă de urină curată).

Instrucțiunile sunt adesea vagi

Dar mulți pacienți spun ca li se cere să furnizeze o proba de urină fără o explicație adecvată a modului in care se face acest lucru. Le sunt înmânate recipientele si sunt indrumati spre toaletă.

Fără instrucțiuni pacienții nu știu cum să-și pregătească organele genitale externe. Pentru femei aceasta implică despărțirea labiilor, în timp ce pentru bărbați aceasta implică retragerea preputului.

În consecință, probele se pot contamina, daca se nu se spala mâinile, iar proba conține primul jet urinar urinar, in loc de cel de la mijloc.

În aceste cazuri, ceea ce intră efectiv în proba sunt contaminanți; celule și bacterii de pe mâini sau celule și bacterii din partea inferioară a tractului urinar și a organelor genitale.

De ce este importanta o proba fără contaminanți?

Dacă proba este contaminata, există consecințe diferite. Laboratorul va raporta contaminarea și va sfătui medicul să se ocupe de interpretarea rezultatelor. Cu toate acestea, o mostră contaminată poate duce la un diagnostic incorect și la un tratament incorect sau inutil.

O noua proba va fi probabil necesara. Acest lucru determină întârzieri în diagnostic și tratament, anxietate potențială la pacient și costuri suplimentare.

Dacă nu sunteți sigur cum să luați o mostră sterilă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale pentru mai multe informații. Vă poate economisi timp, neplăceri si griji legate de repetarea analizelor.

Articole similare:

 1. Autismul va putea fi diagnosticat cu ajutorul unui test de urina
 2. ​Un test de urina ar putea facilita depistarea cancerului de col uterin
 3. Teste de screening prenatal: dublu test, triplu test, cvadruplu test si Dry test de trimestru I si II
 4. Cercetatorii au descoperit o modalitate de a creste dinti din urina
 5. Adrian Paunescu a murit in urma unui stop cardiac

Tags: , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Verificarea sănătății: ce va poate spune medicul in urma unui test urină? - Stiri | Comunicate de Presa
  Publicat la data de 27.4.2017, ora 11:50 am

  [...] Medicii cer un test de urină pentru a diagnostica și trata mai multe afecțiuni, inclusiv tulburări de rinichi, probleme hepatice, diabet și infecții. Doctorii pot spune multe si despre modul în care arată și miroase urina.Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]Lasa un comentariu


Do NOT fill this !