Unele suplimente alimentare pe baza de plante nu contin substantele mentionate pe eticheta

În urma unui studiu britanic recent, cercetătorii au descoperit că unele suplimente alimentare, în special cele vândute pe internet, nu au în compoziția lor plantele menționate pe etichetă, conform BBC.

Echipa de experți a produției BBC “Trust Me, I’m a Doctor” a făcut un studiu în cadrul căruia au fost testate 70 de suplimente alimentare de la firme diferite, aflate la vânzare la magazinele naturiste locale și pe internet.

Din 30 de produse ce pretindeau că sunt suplimente cu extract din planta ginkgo, numai 8 conțineau extractul din această plantă, în cantități reduse. În cazul suplimentelor indicate pentru tratamentul bolilor hepatice, extractul din armurariu nu a fost identificat, fiind prezente, în schimb, diverse substanțe ce nu au putut fi recunoscute.

În urma studiului, produsele achiziționate de la magazinele stradale s-au dovedit a fi de o calitate mai bună decât cele achiziționate de la comercianții de pe internet.

Produsele pe bază de plante pot fi vândute fie ca suplimente alimentare, fie ca remedii naturiste. În cazul celor din urmă nu au fost descoperite nereguli, în timp ce în cazul suplimentelor naturiste achiziționate online, substanțele menționate pe etichetă lipseau cu desăvârșire.

Michael Heinrich, conducătorul echipei de cercetare, a declarat că mulți dintre  furnizorii de suplimente alimentare sunt în necunoștință de cauză. Multe dintre medicamentele de calitate provin din specii rare de plante, așa încât furnizorii le achiziționează pe cele ce le permit stabilirea unui raport de cost avantajos: un câștig cât mai mare, la un preț cât mai mic. De asemenea, Heinrich avertizează consumatorii că prețul ridicat al acestor produse nu le asigură o calitate mai bună.

G.T.

Articole similare:

 1. Ce pot contine remediile pe baza de plante? Suplimente, medicamente, plante toxice cu efecte secundare sau care interactioneaza negativ cu alte plante – studiu
 2. vitMATINA Care sunt consecintele excesului de suplimente alimentare?
 3. Ce sunt fibrele alimentare si ce alimente le contin? Fibre solubile si fibre insolubile
 4. vitMATINA Produsele pe baza de plante pot furniza protectie solara?
 5. Cat de mult ne ajuta suplimentele alimentare sa ne mentinem sanatosi pe timpul iernii

Tags: , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de ionita
  Publicat la data de 15.7.2015, ora 12:02 pm

  cu cat reclama este mai virulenta cu atit produsele sunt mai proaste calitativ si mai scumpe.

 2. Comentariu scris de Justin Puscasu
  Publicat la data de 15.7.2015, ora 12:26 pm

  As adauga la observatiile din articol si faptul ca exista – frecvent – situatii in care capsulele contin intr-adevar planta specificata, dar dozele recomandate nu au nici un fel de efect terapeutic. Calculati de exemplu cate mii de capsule cu urzica maruntita trebuie inghitite pentru a ajunge la cantitatea de planta echivalenta cu o farfurie de mancare de urzici.
  Din pacate, abundenta de astfel de produse, care nu sunt chiar contrafacute, dar sunt inutile si nesimtit de scumpe, compromite in ochii multor pacienti ideea de fitoterapie in ansamblu.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !