Un vaccin pentru boala Lyme, promitator in studii clinice

Rezultatele unui studiu clinic arata ca un vaccin experimental pentru boala Lyme este promitator si bine tolerat de organism. Vaccinul produce anticorpi pentru toate speciile de Borrelia vizate, agentul cauzator de boala Lyme in Europa si Statele Unite, conform cercetarii publicate online in The Lancet Infectious Diseases. Baxter International a efectuat studiul clinic pentru acest vaccin.

Cercetatorul principal dr. P. Noel Barrett si co-autorii au evaluat siguranta si imunogenitatea vaccinului pentru o serie de doze facute la 300 de persoane care traiesc in Austria si Germania. Participantii la studiu au primit trei vaccinari principale si un rapel. Toate dozele, unele dintre care au inclus si un adjuvant, un aditiv pentru a stimula raspunsul imun la vaccin, au indus anticorpi fata de toate speciile de Borrelia. Vaccinul a avut reactii adverse usoare si nu s-au produs evenimente grave legate de vaccin in populatia care l-a primit.

“Rezultatele studiului clinic sunt promitatoare deoarece vaccinul a generat o reactie imunitara puternica, a acoperit o gama completa de Borrelia existenta in intreaga emisfera nordica si nu a produs efecte secundare majore”, a spus dr. Luft, coautor al studiului. “Speram ca faza a 3 – a procesului clinic va demonstra nu numai un raspuns imunitar mai puternic, dar si eficacitatea pentru o populatie mare care are nevoie de protectie impotriva bolii Lyme”.

De ani de zile una dintre principalele provocari ale dezvoltarii unui vaccin pentru boala Lyme a fost descoperirea unei metode care ar putea produce un vaccin eficient pentru toate speciile de Borrelia, a spus dr. Luft. Cercetatorii au axat dezvoltarea vaccinului pe o proteina din Borrelia care se gaseste la suprafata atunci cand bacteriile spirochete locuiesc in capuse, care transmit de obicei boala si au modificat genetic aceasta proteina producand proteine unice OspA care nu se gasesc in natura. Aceste noi OspA au parti diferite din diferite specii de Borrelia. Noile proteine au fost numite himere.

“Dupa o serie de experimente si imbunatatiri, proteinele OspA s-au dovedit eficiente in protejarea impotriva unui spectru larg de spirochete care dau boala Lyme”, a declarat dr. Luft, rezumând rezultatele cercetarii.

Vaccinul utilizat in studiul clinic european se bazeaza pe aceste proteine OspA nou create si este conceput pentru o acoperire larga.

Studiul clinic a fost dezvoltat de cercetatorii de la Universitatea Stony Brook, Brookhaven National Laboratory si  Baxter International Inc si rezultatele au fost publicate online in The Lancet Infectious Diseases – “Safety and immunogenicity of a novel multivariant OspA vaccine against Lyme borreliosis in healthy adults: a double-blind, randomized, dose-escalation phase 1/2 trial”.

Articole similare:

 1. Un vaccin care incetineste evolutia Sida a fost elaborat in Spania
 2. Noul vaccin antipoliomielitic ar putea ajuta la eradicarea definitiva a bolii
 3. Studii clinice: Care este probabilitatea ca un nou tratament experimental propus sa fie superior tratamentelor existente?
 4. Un singur vaccin ne-ar putea proteja de toate tipurile de gripa
 5. Criza acuta de vaccin anti-TBC in Braila, unde sute de nou-nascuti au ramas neimunizati

Tags:

14 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mirela
  Publicat la data de 17.5.2013, ora 3:06 pm

  O ce veste minunata si ce intamplare! Acest vaccin apare la tanc dupa isteriile artificial create cu privire la capuse….

  • Comentariu scris de m
   Publicat la data de 17.5.2013, ora 7:30 pm

   “Isterii artificial create”?… ai habar citi oameni s-au imbolnavit de boala Lyme recent? Daca nu, poate te documentezi la ocoalele silvice din zona Sibiului…

   Mi se pare un comentariu cel putin “insensibil”, ca sa nu-i spun altfel, cind exista atitia oameni afectati de nenorocirea asta de boala…

 2. Comentariu scris de adi
  Publicat la data de 17.5.2013, ora 6:40 pm

  Ce conspiratii mai prasesti Mirela?

 3. Comentariu scris de niculina
  Publicat la data de 18.5.2013, ora 11:59 am

  ,,isterii artificial create”-habar nu ai despre ce vorbesti!!!!!!!!!!!!
  De 10 ani ma chinui cu morile de vant.Habar nu ai ce dezastruoasa este boala Lyme.Aceasta boala chinuie pacientul,familia si pe toti cei din jur.
  Sa nu mai vorbesti niciodata despre ceva despre care HABAR NU AI !!!!!!!!!!!!(pt.Mirela si altii ca ea).

 4. Comentariu scris de Lavinia
  Publicat la data de 18.5.2013, ora 7:03 pm

  O veste interesanta, dar oare vaccinul se aplica preventiv pentru cei neinfectati sau are efecte si asupra celor infectati deja?
  De ce oare in Romania nu exista niciun fel de astfel de cercetari cu privire la aceasta boala pentru ca exista multi oamenii care sufera ingrozitor din cauza ei si de cele mai multe ori aud cuvinte de genul spuse de Mirela, ori ca sunt isterizati ori ca sunt inchipuiti, iar medicii au grija sa se denigreze intre ei astfel incat tu bolnav nu mai stii pe cine sa crezi si incotoro sa o apuci. Iti mai ramane uneori doar sa iti aprinzi lumanarea si sa astepti sa mori.

  • Comentariu scris de MISIEVICI VICHI
   Publicat la data de 19.5.2013, ora 5:48 pm

   Daca este o isterie artificiala de ce s-au mai chinuit sa descopere un vaccin?
   Acum ce mai spune dr.Cristian Andrei si alti suspiciosi ca sa nu folosesc cuvinte mai urate. Sigur ca neuroborelioza afecteaza psihicul din cauza demilinizarilor etc.dar de aici pana a spune ca este doar o psihoza fara a tine cont de infectia cu borelii este o mare magarie din partea celor care nu au experimentat boala.Cine ar lua atibiotice doar asa ca a auzit de muscatura de capusa si s-a isterizat?

  • Comentariu scris de stefan
   Publicat la data de 15.5.2014, ora 4:16 pm

   Vaccinul nu ajuta pe cei afectati. Este mai plauzibil ca romania sa produca o bomba atomica decat un vaccin pt lyme. America a avut unul in 1998 si l-a retras de pe market din cauza prostilor care au dat firma in judecata, zicand ca au facut artrita de la vaccin.

 5. Comentariu scris de Liviu
  Publicat la data de 19.5.2013, ora 8:46 am

  Succesul acestor cercetari inseamna sansa Mirelei (si a celor dragi ei) de a nu experimenta suferintele reale ale consumatorilor de antibiotice luate in supradoze (ca sa nu vorbesc despre suferintele reale ale celor care inca fac interferon si nu si-au facut testele pentru borrelia). Sa le dorim cercetarilor sa aiba inspiratie, putere de munca, ganduri bune si sa scoata mai repede pe piata un vaccin reusit si cu cat mai putine efecte secundare!

 6. Comentariu scris de TR
  Publicat la data de 22.5.2013, ora 7:24 pm

  Felicitari cercetatorilor care au reusit sa creeze acest vaccin. in aceasta lume cu patologie in continua schimbare, cu implicatii plurioragnice si interactiuni multiple de mediu este o foarte mare realizare sa nu te lasi coplesit de complexitatea bacteriei borelia cea care are foarte, foarte multe tulpini.
  Poate ca astfel multi din cei suferinzi de borelioza au o sansa la supravietuire si o viata decenta.

  • Comentariu scris de stefan
   Publicat la data de 15.5.2014, ora 4:22 pm

   Care cercetatori ? Singurul vaccin pt lyme la ora actuala este numai cel pt caini. Desi se lucreaza la unul in europa si altul in usa , e greu de prezis cand sau daca va fi aprobat

 7. Comentariu scris de gianni
  Publicat la data de 15.2.2015, ora 4:55 pm

  Am aflat recent ca am Lyme , boala care a debutat 19 ani in urma si pentru care am avut o multime de diagnostice gresite pana acum. Ar trebui luata in serios aceasta malatie, mai ales ca se “capata” si se transmite atat de usor, Am citit ca se transmite si intre oameni prin vectori hematofagi sau precum hepatita etc. Un vaccin pentru borrelia ar fi bine venit , pacat ca nu se mai aude nimic nou despre asta la 2 ani de cand este postat articolul .

 8. Comentariu scris de MIRUNA
  Publicat la data de 31.3.2015, ora 11:10 am

  Doamne , despre ce vorbiti??? Sunt o persoana diagnosticata la 3 clinici cu Lyme. E cumplit. Ca tratament mi s-a recomandat doze puternice de vitamine si antibiotic pe termen lung- 6 luni! Ce sa va povestesc ce simtome am?? Apropape ca m-a scos din cotidian, dureri cumplite de articulatii, vedere din ce in ce mai scazuta, dureri cumlite de cap, etc…. E nenorocire… mai cu seama ca din ce in ce mai multi specialisti exprima opinii total diferite, nu se poate pune clar diagnosticul si nici tratamentul… Daca mai este cineva in situatii asemanatoare , astept un e.mail, poate facem schimb de doctori buni ce avem noi in tara asta, infectionisti in mod special… e.mail office2014ru@yahoo.com

 9. Comentariu scris de Vali
  Publicat la data de 29.4.2015, ora 5:26 pm

  Felicitari celor cu acest vaccin,cred ca numai in Romania cazul celor infectati de capusi depaseste cu mult 1000 de pers anual.Cei in necunostiinta de cauza le recomand sa iasa la iarba verde si sa stea pe iarba si Atentie aveti probabilitatea de a face cunostiinta cu cel putin o capusa de min. 90%.Si inca ceva,din exp.proprie – cele de padure sunt mult mai periculoase decat cele de camp.
  Felicitari acelor Oameni minunati!

 10. Comentariu scris de MARIA
  Publicat la data de 5.5.2016, ora 7:31 pm

  Am gazduit si eu o capusa si pana sa ajung la medic, am citit pe internet si am aplicat untura pe locul unde se stabilise, asa incat am sufocat-o si a iesit foarte usor. Am mers si la medic, fiindca acea pata rosie ma speria si mi s-a spus ca am procedat corect; a verificat daca a iesit in intregime si mi-a recomandat sa iau AUGMENTIN 1 la 12 ore (7 zile) si sa aplic un unguent- ELOCOM. Nu este de glumit cu capusile!!!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !