Un nou tratament eficient pentru tuberculoza rezistenta la medicamente considerat ”o mare descoperire”

Un nou tratament pentru pacientii diagnosticati cu tuberculoza rezistenta la medicamente a inregistrat o rata de succes de 82% si a fost catalogat drept ”o mare descoperire” in cadrul Conferintei internationale asupra sanatatii plamanilor, desfasurata saptamana aceasta in Liverpool, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Potrivit concluziilor cercetarii, majoritatea pacientilor inclusi in studiu, din noua tari africane, au raspuns remarcabil de bine la tratamentul care trebuie urmat timp de noua luni.

Dintre cele 1.006 persoane diagnosticate cu tuberculoza care au participat la studiu, ce a vizat observarea efectelor tratamentului si care manifestau rezistenta la medicamentul rifampicina, specific pentru tratarea acestei afectiuni, 734 au fost declarati complet vindecati, iar in 87 dintre cazuri tratamentul parea sa produca o ameliorare a starii de sanatate. Dintre pacientii ramasi, 54 nu au raspuns la tratament, 49 nu au fost de gasit pentru a le fi urmarita evolutia, iar 82 au murit.

Noul tratament a fost declarat ”o mare descoperire in lupta contra tuberculozei rezistente la medicamente” de catre Paula I Fujiwara, director stiintific al Uniunii Internationale Impotriva Tuberculozei si a Bolilor de Plamani. ”Aceste rezultate au fost replicate in diverse imprejurari, cu un numar mai mare de pacienti aratand in mod concludent ca este cel mai eficient tratament descoperit pana acum”, a spus aceasta.

La acest studiu, Uniunea a lucrat alaturi de Institutul de Medicina Tropicala din Antwerp, Belgia, Institutul Stiintific San Raffaele din Milano si cercetatori locali.

Anul trecut, 1,8 milioane de persoane au decedat in urma tuberculozei, boala cauzata de o bacterie care infecteaza plamanii. Cifra a reprezentat o crestere de 300.000 de cazuri fata de anul 2014, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Tot in 2015, 10,4 milioane de persoane au fost infectate cu tuberculoza, fata de 9,6 milioane in 2014.

Aproape o jumatate de milion de oameni au fost diagnosticati cu tuberculoza multidrog rezistenta, aproape jumatate din cazuri fiind inregistrate in India, China si Federatia Rusa, mai arata sursa citata.

In ultimii 15 ani, rata mortalitatii cauzata de tuberculoza a scazut cu 22%, insa aceasta boala a continuat sa fie, si in 2015, una dintre principalele zece cazuri de deces.

A.C.

Articole similare:

 1. Numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la tratament a crescut intr-un ritm ingrijorator in randul romanilor
 2. Tuberculoza la copii, o problema subestimata
 3. A fost descoperit unul dintre cele mai vechi cazuri de tuberculoza
 4. Cercetatorii au descoperit un nou antibiotic pentru bacteriile rezistente la alte medicamente. Descoperirea ar putea deschide calea pentru o noua generatie de antibiotice
 5. Rezistenta la antibiotice este o “bomba cu efect intarziat”; amenintarea este la fel de mare ca terorismul si schimbarea climei – oficial britanic

Tags: , ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mihai
  Publicat la data de 31.10.2016, ora 3:13 pm

  Buna Ziua! Informatia ar fi buna, utila dar cred ca ar fi fost bine macar numele medicamentului sa-l fi vazut si noi in articol, apoi am fi putut cauta ceva studii despre el, altfel vorbe goale pana la un Studiu multicentric, prospectiv si relevant statistic. Inca ceva: datele din Romania pe langa cele la nivel global ar fi avut pt noi romanii un impact mai mare.

 2. Comentariu scris de Florin
  Publicat la data de 31.10.2016, ora 7:39 pm

  Buna ziua,

  Este un articol copiat litera cu litera dintr-o alta locatie. Mai multe informatii nu o sa gasiti nici macar la sursa acestui articol, probabil omisa din graba de dl. A.C., L’Agence France-Presse (AFP). Mai jos mi-am permis sa adaug articolul in original poate gasiti mai multe informatii pe care dl. A.C le-a scapat in traducere.

  http://www.theunion.org/news-centre/news/breakthrough-study-demonstrates-far-shorter-more-effective-treatment-for-multidrug-resistant-tuberculosis-mdr-tb-with-majority-cured

  http://tribune.com.pk/story/1211694/tb-treatments-high-success-rate-hailed-breakthrough/

 3. Comentariu scris de gentro
  Publicat la data de 1.11.2016, ora 1:56 am

  france24.com writes about it and explains that it is not a new drug, but rather a new way to combine and administer 7 existing drugs in a more efficient manner.

 4. Comentariu scris de Mihai Badea
  Publicat la data de 1.11.2016, ora 6:30 am

  Este vorba de două medicamente noi – în engleză bedaquiline și delamanid. Nu pot fi încă prescrise pe scară largă.

  http://www.msf.org/en/article/access-msf-reports-use-new-tuberculosis-drugs-bedaquiline-and-delamanid

 5. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 2.11.2016, ora 7:18 pm

  Si totusi, de ce au murit cei 82?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !