Un nou medicament anticolesterol promitator ofera o alternativa viabila pentru statine

Un anticolesterol experimental considerat promitator ar putea oferi anumitor pacienti o alternativa pentru statine, un medicament-vedeta de peste 25 de ani impotriva colesterolului, un important factor de risc cardiovascular, potrivit rezultatelor a doua studii clinice, citate de Mediafax. Aceasta noua clasa de medicamente actioneaza prin neutralizarea unei proteine – PCSK9 – care intervine in metabolismul colesterolului la nivelul ficatului printr-un mecanism diferit de acela al statinelor, molecule ce actioneaza tot la nivel hepatic.

Noul anticolesterol ofera o alternativa pentru 15% dintre pacienti, adica pentru acele persoane care nu tolereaza statine. Printre cele mai comune efecte secundare ale acelor statine se numara durerile musculare si probleme ale ficatului.

Cele doua studii clinice realizate pe o versiune a noului agent, Evolocumab, dezvoltat de laboratorul american Amgen, au fost prezentate la conferinta anuala organizata de American College of Cardiology, weekendul trecut, la Washington.

Primul studiu de faza 3, denumit LAPLACE-2, pe aproape 2.000 de participanti cu varsta medie de 60 de ani, a aratat o scadere a colesterolului rau (LDL) cu 63-75% in comparatie cu un placebo.

Celalalt studiu clinic (GAUSS-2), tot de faza 3, a fost realizat pe un esantion de 307 persoane cu varsta medie de 62 de ani, care aveau o concentratie ridicata de colesterol si nu tolerau statinele.

Peter Libby, profesor la facultatea de medicina de la Universitatea Harvard, a subliniat totusi faptul ca in acest stadiu nu se stie deocamdata daca importanta scadere de colesterol obtinuta cu aceste noi mecanisme se va traduce si printr-o reducere a numarului de infarcte si de accidente vasculare cerebrale, cum se intampla in cazul statinelor.

Oamenii de stiinta vor sa afle de asemenea daca aceasta noua clasa de medicamente anticolesterol ar putea avea efecte nefaste asupra creierului.

A.C.

Articole similare:

 1. Cat de bine putem vedea cu urechile? Un nou dispozitiv ofera o alternativa persoanelor nevazatoare
 2. Un studiu clinic efectuat in 32 de tari, incluzand Romania, arata ca un nou medicament pentru tratarea diabetului de tip II este sigur si eficient
 3. Un vaccin pentru boala Lyme, promitator in studii clinice
 4. Un medicament pentru cancerul de prostata s-a dovedit atat de eficient incat studiul clinic a fost oprit
 5. vitMATINA S-a inventat cotletul vegetal – o alternativa la produsele din carne pentru pentru vegetarieni si persoanele care sufera de alergii

Tags: , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de mihai
  Publicat la data de 7.4.2014, ora 11:23 am

  Peste APO A1 Milano s-a asternut tacerea dupa 10 ani de la cumpararea de catre Pfizer cu 1,3 miliarde dolari a firmei care o producea.Sa nu mai crezi in conspiratii?au preferat sa piarda 1.3 miliarde dolari doar ca sa o ingroape sa nu le concureze statinele?

 2. Comentariu scris de MARCEL
  Publicat la data de 4.10.2014, ora 8:32 pm

  Am inteles ca se produce forte scump si de aceea nu se prea poate comercializa,pentru ca nu toata lumea poate avea acces la acest medicamentLasa un comentariu


Do NOT fill this !