Tratamentul antidepresiv urmat de mama este asociat aparitiei tulburarilor de neurodezvoltare la copil

Mama si copilul / Foto: FreeRangeStock.com

Pana in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de deces in lume, sunt de parere specialistii, dar cum afecteaza tratamentele antidepresive aparitia si evolutia tulburarilor de neurodezvoltare?

Mamele care urmeaza un astfel de tratament pe durata sarcinii ar putea dubla riscul copiilor de a se naste cu o forma de autism, cel putin aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetatori canadieni in urma unui studiu ale caror date au fost publicate recent in jurnalul JAMA Pediatrics, informeaza spring.org.uk.

Studiul, condus de cercetatorii de la Universitatea din Montreal, a fost realizat in randul a 145.456 de sarcini, din care au facut parte si mame ce au urmat in aceasta perioada un tratament antidepresiv.

“Varietatea cauzelor declansarii autismului raman in continuare neclare, insa cu toate astea cercetarile realizate de-a lungul timpului au aratat ca atat factorii genetici, cat si factorii de mediu pot juca un rol important in declansarea acestei boli. Studiul nostru arata ca urmarea unui tratament antidepresiv pe baza de medicamente pe durata celui de-al doilea sau de al treilea trimestru de sarcina dubleaza riscul diagnosticarii copilului cu autism pana la varsta de sapte ani, in special in cazul in care mama ia inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, cunoscuti sub acronimul SSRI,” declara Anick Bérard, autorul principal al studiului.

Cercetatorii au folosit date colecatate de la centrul Quebec Pregnancy Cohort, care au urmarit indeaproape evolutia cazurilor mentionate pana cand copiii au implinit varsta de 10 ani.

Rezultatele studiului au aratat care sunt factorii care au contribuit la riscult dezvoltarii autismului in randul acestora, printre care sunt mentionate urmatoarele:

- varsta inaintata a mamei
- depresia in randul gravidelor
- nivelul de saracie

Fiecare dintre aceste aspecte au fost luate in considerare, insa tratamentele antidepresive au aparut in fruntea factorilor de risc.

“Am definit expunerea la antidepresive pentru cazurile in care mamele au urmat unul sau mai multe tratamente antidepresive pe baza de prescriptie medicala, recomandate pe durata celui de-al doilea si de-al treilea trimestru de sarcina. Aceasta este perioada in care are loc un stadiu important de dezvoltare a creierului fatului. Dintre toti copiii participanti la studiu, i-am identificat pe aceia care au fost diagnosticati cu o forma de autism. In cele din urma am cautat sa identificam asocierile ce au loc la nivel statistic intre cele doua grupuri si datele ne-au aratat ca exista un risc crescut de 87% in ceea ce priveste cazurile mamelor ce au urmat tratamente antidepresive si copiii acestora ce au fost diagnosticati cu autism,” a adaugat profesorul Bérard.

Din moment ce aproximativ 7% dintre femeile gravide urmeaza tratamente antidepresive, studiul aduce un plus de cunoastere pe tema asocierii intre depresia mamei si aparitia tulburarilor de neurodezvoltare la copil.

“Este plauzibil, din punct de vedere biologic, ca antidepresivele sa cauzeze autism daca sunt folosite in perioada in care se dezvolta creierul fatului, intrucat nivelul de serotonina din corpul mamei este implicat in procesele prenatale si postnatale de dezvoltare, inclusiv in procesul de diviziune celulara, de migrare a neuronilor, de diferentiere celulara si de creare a legaturilor intre celulele creierului. In plus, unele clase de antidepresive inhiba nivelul de serotonina, ceea ce are un impact negativ asupra capacitatii creierului fatului de a se dezvolta pe deplin,” este de parere autorul studiului.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. Un pacient infectat cu HIV a fost vindecat printr-un tratament asociat cu distrugerea sistemului imunitar, urmat de transplant cu celule stem
 2. Dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL: “Intr-o familie cu parinti alergici, riscul aparitiei unei alergii la copil creste intre 40 si 80%”. Rinita alergica
 3. Cum slabim sanatos: 3 reguli de urmat la micul dejun
 4. MedLife il aduce la Bucuresti pe dr. Michel Odent, unul dintre cei mai reputati obstetricieni din lume, care va vorbi despre cum se poate naste cat mai putin traumatizant si care sunt consecintele tipului de nastere ales pentru mama si copil
 5. Fumatul pasiv este asociat cu infertilitatea si declansarea prematura a menopauzei

Tags:

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Tratamentul antidepresiv urmat de mama este asociat aparitiei tulburarilor de neurodezvoltare la copil | Stiri de Elita pentru toti romanii
  Publicat la data de 9.1.2017, ora 12:37 pm

  [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

 2. Comentariu scris de Raluca
  Publicat la data de 9.1.2017, ora 7:53 pm

  Si in creierul mamei nu produce efecte devastatoare? ori al oricarei persoane ca ia un astfel de tratament? Aceste medicamente nu vindeca mici pe departe depresia pentru ca nu este studiat vreun tratament clar, e totul pe incercate. De aceea numarul deceselor va fi in crestere.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !