Tipuri de cancer pulmonar care nu sunt detectate de radiografie. Cum difera de alte cazuri?

O noua cercetare a aratat de ce unele tipuri de cancer pulmonar nu sunt detectate prin radiografie si a ajutat la identificarea grupului de persoane care poate fi expus riscului de a face aceste forme ale bolii. Radiografiile toracice pot fi folosite pentru a detecta cancerul pulmonar, insa acestea nu sunt întotdeauna eficiente si se pare ca unele forme de cancer sunt diagnosticate mai târziu, chiar daca indivizii au avut o radiografie toracica negativa în ultimele 12 luni.


Rezultatele vor fi prezentate astazi (Luni, 3 septembrie 2012), la European Respiratory Society’s Annual Congress de la Viena.

Diagnosticarea tarzie se poate datora erorii umane, cancerul nu este vazut de medic intr-un stadiu incipient deoarece aceasta forma de screening nu il poate detecta sau dezvoltarii rapide a cancerului.

Se stie putin despre aceasta forma de cancer pulmonar, care nu este detectata de radiografia toracica de screening, care este mentionata ca un cancer interval. Pentru a îmbunatati întelegerea acestui tip de boala, cercetatorii si-au propus sa analizeze persoane care au dezvoltat acest tip de cancer si caracteristicile bolii.

Cercetarea a folosit datele de la un studiu national de screening din Statele Unite ale Americii. Au fost urmariti 77445 de participanti care au fost testati la inceputul studiului si apoi anual pentru 2 sau 3 ani, în functie de statutul lor de fumatori.

Un total de 450 de persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar în anii care au facut radiografie toracica. Dintre acestea,152 de persoane nu au fost initial diagnosticate ca urmare a  radiografiei. Din acest grup, 35% dintre cazurile de cancer pulmonar care nu au fost initial identificate pe radiografie, au fost reperate atunci când s-a facut re-examinarea. Restul de 65% din acest grup a avut, prin urmare, “cancer de interval”, care nu a fost detectat în screening-ul initial sau la a doua revizuire.

Rezultatele au aratat ca aceste tipuri de cancer erau intr-un stadiu mai avansat atunci cand au fost diagnosticate, au fost mai des cazuri de cancer pulmonar cu celule mici si mai rar adenocarcinom. De asemenea, analiza a aratat ca acest tip de cancer a fost mai frecvent in randul barbatilor si a persoanelor cu un istoric de fumat.

Autorul principal al studiului Dr. Paul Kvale a declarat: “Aceste constatari ne-au ajutat sa întelegem caracteristicile acestui tip de cancer pulmonar care il fac diferit de alte tipuri cancer pulmonar care pot fi detectate prin radiografii toracice. Rezultatele arata ca un program de screening utilizând raze X nu este potrivit pentru cancer pulmonar, deoarece aceasta forma mai agresiva a bolii nu va fi detectata.”

Articole similare:

 1. De ce se imbolnavesc nefumatorii de cancer pulmonar. Predispozitia genetica, un posibil raspuns
 2. Numarul deceselor cauzate de cancer pulmonar aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani – studiu
 3. Vitamina B6 si metionina reduc riscul imbolnavirii de cancer pulmonar, chiar si in cazul fumatorilor
 4. Fumatul in primele 30 de minute dupa trezire creste cu 79% riscul imbolnavirii de cancer pulmonar
 5. vitMATINA Cum difera buzele de alte zone ale pielii? De ce par rosii?

Tags: ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Alx MAX
  Publicat la data de 3.9.2012, ora 3:44 pm

  Ar fi interesant un exemplu de imagini în care să se arate o radiografie în care nu se observă nimic și un RMN în care să se observe problema.

 2. Comentariu scris de ioan
  Publicat la data de 3.9.2012, ora 4:12 pm

  Este un lucru stiut ca nu se face screening de cancer pulmonar nici prin Rg toracica si nici prin CT. Asta trebuia subliniat pentru nespecialisti si nu un comentarea unui studiu din care un nespecialist nu intelege nimic.
  Dar specialistii vor vedea imediat ca rg de sus este inversata (sau pacientul are situs inversus)!

 3. Comentariu scris de Hipocrate
  Publicat la data de 4.9.2012, ora 12:05 am

  Intoarceti va rog radiografia publicata la inceputul articolului (in sensul ca dreapta trebuie sa fie la stanga si invers). Multumesc.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !