Taxa pe zahar ar putea salva oamenii de la pericolul obezitatii si al diabetului – studiu

Bauturi racoritoare/ Foto: MorgueFile.com

Taxa pe bauturile care contin zahar, ce urmeaza sa fie introdusa in Marea Britanie din aprilie 2018, ar putea reduce in mod semnificativ numarul de persoane care sunt in pericol pentru dezvoltarea obezitatii, a diabetului zaharat si a cariilor dentare.


Intr-un studiu realizat pe tema impactului acestei taxe asupra sanatatii populatiei si publicat recent in jurnalul de specialitate “Lancet Public Health”, cercetatorii au descoperit ca efectul ar fi mai benefic daca industria bauturilor racoritoare ar raspunde prin schimbarea ingredientelor sucurilor pentru a reduce continutul lor de zahar, decat daca bauturile raman la fel dar se aplica taxa pe zahar pentru consumatori, informeaza reuters.

Planificarea este secventiala, pornind de la o taxa pe bauturile dietetice si cele cu un continut scazut de zahar, o taxa redusa la bauturile cu un continut de la 5 pana la 8 grame de zahar pe suta de mililitri si o taxa mare pe bauturile cu continut ridicat de zahar, de peste 8 grame la suta de mililitri.

Purtatorul de cuvand al Departamentului pentru Sanatate din cadrul guvernului britanic a declarat ca bauturile care contin zahar sunt cea mai mare sursa zilnica de zahar pentru copii, care depasesc aportul recomandat pentru consumul zilnic numai cu o cutie de Coca Cola, care contine noua lingurite de zahar.

Cercetatorii au studiat trei reactii posibile in randul companiilor producatoare de bauturi racoritoare la taxa pe zahar. Acestea ar putea schimba continutul bauturilor pentru a reduce cantitatea de zahar, ar putea lasa la alegerea consumatorului optiunea pentru a consuma cantitati mai mici de suc, si prin urmare de zahar, sau ar putea lansa campanii de marketing pentru a incuraja consumatorii sa aleaga numai acele produse care au un continut scazut de zahar.

Pentru fiecare dintre aceste scenarii, cercetatorii au trasat un scenariu realist cu rezultate bune si unul cu rezultate mai putin bune pentru a calcula impactul probabil al taxei asupra ratei obezitatii, diabetului zaharat si a cariilor dentare.

“Vestea buna este ca studiul nostru arata ca in toate cazurile, indiferent de scenariu si de modul in care va reactiona industria producatoare de bauturi racoritoare, impactul este benefic asupra sanatatii populatiei,” a declarat Adam Briggs de la Universitatea Oxford.

Optand pentru adaugarea taxei pe zahar, Marea Britanie se alatura Belgiei, Frantei, Ungariei si Mexicului, care au impus taxe pe bauturile cu un continut ridicat de zahar, precum si tarilor scandinave care au implementat astfel de taxe in urma cu mai multi ani.

In conformitate cu rezultatele studiului, o reducere de 30% a continutului de zahar la toate bauturile racoritoare cu un continut mare de zahar si o reducere cu 15% la bauturile cu continut mediu de zahar ar duce la mai putine cazuri de obezitate, cu 14.400 mai putin, cu 19.000 de cazuri de diabet zaharat de tip II mai putin si cu 26.900 mai putine cazuri de carii scazute din statistica pe un singur an.

Pe de alta parte, costul taxei consumatorilor pentru bauturile cu continut mare si mediu de zahar ridicat la 20% ar putea reduce cu 81.600 de cazuri numarul de adulti si copii care sufera de obezitate, al celor care sufera de diabet cu 10.800 de cazuri si cu 14.900 mai putine cazuri de persoane care au probleme cu dantura, conform calculelor realizate de cercetatori.

“Efectul este clar. Aceasta taxa va avea un impact pozitiv asupra populatiei, in special asupra sanatatii copiilor,” a declarat Susan Jebb, profesor la Oxford si coautor al studiului de fata.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. OMS recomanda scaderea consumului de zahar pentru a combate obezitatea si cariile dentare
 2. Pacientii romani ar putea ramane fara medicamente compensate. Industria farmaceutica nu poate sustine noua taxa clawback
 3. Bauturile racoritoare care contin fructoza amplifica senzatia de foame-studiu
 4. Caloriile din fructe: Curmalele contin cea mai mare cantitate de zahar
 5. Care este cel mai mare pericol al consumului de zahar? Care sunt sursele ascunse de zahar, cum le descoperim si cu ce le putem substitui?

Tags: , , ,

7 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Taxa pe zahar ar putea salva oamenii de la pericolul obezitatii si al diabetului – studiu | Stiri de Elita pentru toti romanii
  Publicat la data de 16.12.2016, ora 12:57 pm

  [...] Taxa pe zahar ar putea salva oamenii de la pericolul obezitatii si al diabetului – studiu De către admin – Dec 16, 2016 1 0 DISTRIBUIȚI Facebook Twitter (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Taxa pe bauturile care contin zahar, ce urmeaza sa fie introdusa in Marea Britanie din aprilie 2018, ar putea reduce in mod semnificativ numarul de persoane care sunt in pericol pentru dezvoltarea obezitatii, a diabetului zaharat si a cariilor dentare.Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

 2. Comentariu scris de Bogdan
  Publicat la data de 16.12.2016, ora 1:04 pm

  Taxa pe zahar va salva oamenii de diabet la fel cum taxa pe alcool salveaza oamenii de ciroza, taxa pe tutun salveaza oamenii de cancer, legile impotriva drogurilor salveaza oamenii de heroina si legea impotriva poluarii salveaza lemnul de taiere. Fix la fel.

  • Comentariu scris de SatulPana-nGat
   Publicat la data de 17.12.2016, ora 9:40 pm

   Adica va ajuta bogatii sa fie si mai bogati! Propun sa se puna taxa si pe aer! Si bebelusii care nu o platesc sa fie impuscati in cap! O lume distopica, distopica, distopica!

 3. Comentariu scris de Gabriel I.
  Publicat la data de 16.12.2016, ora 1:20 pm

  Orice masura care propune taxe marite sau interziceri este proasta de la bun inceput.

 4. Comentariu scris de rooster
  Publicat la data de 17.12.2016, ora 9:14 am

  asta e rezultatul campaniei inceputa de chef jamie oliver!
  autorul art nu stie?

 5. Comentariu scris de billythegreat
  Publicat la data de 17.12.2016, ora 1:02 pm

  O mizerie, taxa pe liberul arbitru.

 6. Comentariu scris de RainOnMe
  Publicat la data de 17.12.2016, ora 4:18 pm

  In SUA, taxarea importurilor de zahăr a dus la folosirea siropului de porumb (high fructose corn syrup), folosire care a condus la o creștere explozivă a obezității din 1970 încoace. Aceleași firme care vând în SUA vând și în Europa și o sa înlocuiască rapid zaharul cu siropul de porumb cu consecințe dezastruase pentru populație.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !