Sunt fructele uscate benefice pentru sanatatea organismului

Fructele uscate pot fi o gustare hranitoare, plina de nutrienti si usor de depozitat sau transportat, dar sunt o optiune sanatoasa pentru organism? Iata ce care sunt constatarile oamenilor de stiinta in urma studiilor de specialitate realizate pe aceasta tema, conform cnn.com.

Nivelul de concentratie al substantelor nutritive si al fibrelor este mult mai mare in urma procesului de deshidratare al fructelor. Un pumn de caise confiate are 4,7 grame de fibre si aceeasi cantitate are numai 1,6 grame de fibre. In plus, fructele confiate sunt o sursa bogata de antioxidanti si vitamine din clasa B.

Un studiu epidemiologic realizat in randul a 13 mii de persoane constata ca fructele uscate au un aport nutritiv mai mare, iar persoanele care obisnuiesc sa consume fructe confiate au un indice de masa corporala mai mic prin comparatie cu cere care consuma fructe proaspete.

Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca in urma procesului de deshidratare, fructele uscate au si un continut de zahar mai ridicat, ceea ce ar putea fi un motiv de ingrijorare pentru persoanele care urmaresc cu atentie consumul de carbohidrati, zaharuri si calorii in dieta alimentare. In schimb, aceasta poate reprezenta o alternativa buna pentru sportivi de performanta, ce au nevoie de o sursa rapida de energie.

In acest sens, un pumn de boabe de struguri contine 23 de grame de zahar si are circa 140 de calorii, iar aceeasi cantitate de stafide are 116 grame de zahar si 520 de calorii.

Conform recomandarilor dieteticienilor americani este recomandat consumul zilnic a jumatate de ceasca de fructe uscate. “Multi dieteticieni specializati pe tratarea diabetului recomanda consumul a 2 linguri de fructe uscate zilnic,” declara Lori Zanini, medic dietetician.

Spre exemplu, 2 linguri de stafide echivaleaza aproximativ 15 grame de carbohidrati. Pentru a obtine acest aport putem opta si pentru un pumn de boabe de struguri rosii sau jumatate de pepene galben.

In concuzlie, fructele uscate sunt o gustare hranitoare, convenabila si la indemana, mai ales atunci cand le consumam impreuna cu nuci sau alte seminte.

Daca nivelul ridicat de zaharuri si carbohidrati este un motiv de ingrijorare, specialistii ne recomanda sa ne limitam consumul de fructe uscate la 2 linguri pe zi, pentru a nu risca cresterea in greutate.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. vitMATINA Fructele uscate pot tine locul celor proaspete?
  2. Fructele si legumele sunt sanatate curata, dar nu ne protejeaza de cancer decat intr-o foarte mica masura
  3. Sondaj: 90% dintre români spun că sănătatea e principalul motiv pentru care sunt atenţi la ce mănâncă
  4. Alimente benefice pentru sanatatea parului
  5. Fructele proaspete lupta impotriva crizelor cardiace si a atacurilor vasculare cerebrale- studiu

Tags:

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Valentina
    Publicat la data de 12.9.2017, ora 12:37 am

    In articol scrie despre fructe confiate, uscate. Este o mare diferenta intre aceste 2 tipuri de conservare a fructelor! Confierea contine foarte mult zahar adaugat, conservanti, coloranti,…..chimicale.
    Uscarea se face natural sau, in deshidrator….si da, la 38° avem un produs cu vitamine,nutrienti,… si cu enzime: considerate de catre drul japonez gastroenterolog Hiromi Shinya…si nu numai: “cheia sanatatii”



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !