SUA: Erorile medicale pot fi reduse cu pana la 19% dupa efectuarea trainingului de specialitate in randul cadrelor medicale (studiu)

Organizarea de traininguri de specialitate pentru asistentii medicali pot reduce rata mortalitatii din randul pacientilor cu pana la 15% si reduce erorile medicale cu pana la 19%, conform unui studiu realizat de catre un grup de cercetatori americani si publicat recent in revista “Journal of Applied Psychology”, relateaza futurity.org.


Formarea profesionala in randul cadrelor medicale are ca scop imbunatatirea cunostintelor de lucru in echipa, cooperare si comunicare, precum si formarea de abilitati si aptitudini focusate pe rezolvarea problemelor si atingerea obiectivelor comune.

“Erorile medicale au un impact economic estimat intre 735 si 980 de milioane de dolari anual numai in Statele Unite ale Americii pe durata unui singur an,” a declarat coautorul prezentului studiu, Eduardo Salas, profesor de psihologie la Universitatea Rice.

“In plus, estimarile noastre indica faptul ca prevenirea erorilor medicale apare la una din trei internari. Dovezile noastre sunt clare: erorile medicale provoaca daune pacientului si o mare parte dintre acestea pot fi prevenite. Trainingul de specialitate in randul echipelor de asistenti medicale este una dintre modalitatile ce pot fi adoptate pentru a preveni aceste erori,” a mai adaugat acesta.

In cadrul analizei efectuate de grupul de cercetatori americani a fost examinat impactul pe care trainingului in echipa l-a avut asupra a 23.018 participanti la 129 de studii efectuate anterior studiului de fata.

Cercetatorii au raportat faptul ca 19% dintre stagiari au avut reactii pozitive la trainingul in echipa, iar activitatea exercitata in cadrul grupurilor de formare a crescut competentele acestora cu 31% si aplicarea cunostintelor invatate la locul de munca cu pana la 25%. In cele din urma, este vorba despre o imbunatatire de 34% in ceea ce priveste performanta serviciilor clinice si o crestere a statisfactiei in randul pacientilor de pana la 15%, declara autorii studiului.

“Trainingul in echipa are potentialul de a invata cadrele medicale cum sa comunice mai bine, sa coopereze si sa rezolve conflictele ce apar la locul de munca, precum si cum sa isi imbunatateasca timpul de raspuns si calitatea ajutorului oferit pacientilor. In cele din urma am constatat ca trainingul in echipa este o modalitate eficienta de formare, prin care economisim bani si, mai important decat atat, salvam vieti,” a mai declarat Eduardo Salas.

Sursa: Futurity

G.T.

Articole similare:

  1. Erorile medicale si noua lege a sanatatii – mai prietenoasa cu pacientul sau cu spitalul?
  2. Ce sunt erorile de medicatie, care sunt cauzele si cum poti sa le previi
  3. Depresia este mai frecventa decat diabetul, stabileste primul studiu de specialitate realizat in Romania
  4. 1 din 5 persoane va suferi de obezitate pana in anul 2025- studiu
  5. Rata deceselor din cauza cancerului in randul tinerilor europeni a atins cote alarmante -studiu

Tags: , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Dr. Serban Bancu
    Publicat la data de 20.7.2016, ora 9:44 pm

    Ce bine e sa ai o armata in spate din cei pe care i-ai facut oameni din nimic si care sar toti in foc pentru tine. As vrea sa te vad intr-o confruntare directa, barbateasca, fara lasitati prin interpusi si procese instrumentate de acoliti.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !