Studiu: Consumul ridicat de cafea creste rata de deces cu 56%

Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care beau in medie mai mult de patru cesti de cafea pe zi au un risc de deces cu 56% mai mare.  Cercetatorii din Statele Unite au constatat ca ratele de deces din toate cauzele au crescut cu mai mult de jumatate la persoanele cu varsta sub 55 de ani care beau mai mult de 28 de cesti de cafea pe saptamana.

Efectele nocive ale consumului de cafea nu au fost observate la persoanele in varsta, portrivit studiului publicat in Mayo Clinic Proceedings.

Echipa condusa de Steven Blair de la University of South Carolina a avertizat ca tinerii ar trebui sa evite consumul exagerat de cafea.

Studiile anterioare au prezentat dovezi contradictorii in ceea ce priveste impactul cafelei asupra sanatatii. In timp ce unele sugereaza ca persoanele care consuma cafea au tensiunea arteriala ridicata si li se modifica activitatea insulinei in organism, altele puncteaza efectele benefice ale cafelei asupra sistemului imunitar si asupra performantei cognitive.

In cel mai recent studiu, cercetatorii au analizat chestionare medicale completate de mai mult de 40.000 de persoane, cu varste cuprinse intre 20 si 87 de ani, din perioada 1979 si 1998.

Studiul a descoperit ca cei care au consumat cantitati mari de cafea erau mai predispusi la fumat si aveau inima si plamanii afectati.

La barbatii mai tineri s-a observat un risc mai mare de deces, chiar si in cazul consumului scazut de cafea, dar efectul a devenit vizibil la consumul de aproximativ 28 de cesti de cafea pe saptamana, la persoanele sub 55 de ani.

Impactul cafelei s-a dovedit a fi mai grav in cazul femeilor. In cazul celor  care aveau varsta sub 55 de ani si consumau cafea, riscul de deces din toate cauzele s-a dublat.

“Mecanismul din spatele legaturii dintre cafea si mortalitate are nevoie de clarificari. Cafeaua are un continut mare de cafeina, care are potentialul de a stimula eliberarea de adrenalina, ceea ce inhiba activitatea insulinei si creste tensiunea arteriala”, a explicat Xuemei Sui, co-autor al studiului.

Sursa: The Guardian

Articole similare:

  1. vitMATINA Cum influenteaza consumul de cafea medicamentele pe care le luam?
  2. Poluarea din marile orase creste riscul de deces in cazul persoanelor care au supravietuit unui accident cerebral vascular
  3. Consumul de alcool in perioada de criza economica: scade sau creste?
  4. Top 10 cauze de deces 1900 vs. 2010. Care sunt principalele cauze de deces in Romania?
  5. vitMATINA Cafea vs. cafea cu lapte: Care bautura e mai sanatoasa pentru tine?

Tags: , , , ,

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de dan
    Publicat la data de 20.8.2013, ora 11:30 am

    Marii Cercetatori sau Cercetori???
    Astia sunt cei mai parsivi consumatori de fonduri din lume. Din asta traiesc.
    Credeti ca toate aceste conferinte internationale cu cazari luxoase sunt din banii “cercetatorilor”. Nu taicuta din banii sponsorilor, dornici de profit (care este imens) din vanzarea de noi medicamente care previn sau “vindeca” anumite boli.
    Tot din banii sonsorilor se “elibereaza” diverse tulpini de virus pentru ca apoi sa apara “super vaccinul’.
    Bine ati venit la marea pacaleala!!

  2. Comentariu scris de Unu_De_Aiurea
    Publicat la data de 20.8.2013, ora 1:28 pm

    Va rog, puteti preciza cam ce inseamna “o ceasca de cafea”. Spre exemplu eu imi fac o cana de cafea din 3 lingurite de cafea si indulcitor. Mor?

  3. Comentariu scris de Auf
    Publicat la data de 20.8.2013, ora 9:43 pm

    Ironic cum titlul revistei duce la site-ul theguardian.com si nu la articolul propriu-zis, din revista citata: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619613005788

    Pentru cel care intreaba, mai sus, ce inseamna “o cana de cafea”, autorii nu ofera detalii: “Regular coffee consumption, expressed as number of cups per week, was assessed by a standardized questionnaire. Consumption of regular coffee was grouped as 0, 1 to 7, 8 to 14, 15 to 21, 22 to 28, and more than 28 cups per week for primary analysis.” (“Standardized questionnaire” ar fi trebuit sa fie disponibil la materiale suplimentare, dar nu este)

    Studiul este, de fapt, o reutilizare a unor date colectate in alt scop (Aerobics Center Longitudinal Study), de aici imprecizia “chestionarului standardizat”. Revista (Mayo Clinic Proceedings) este insa una de calitate, chiar daca studiul acesta a fost publicat mai mult pentru a starni controverse (si a fi citat).

  4. Comentariu scris de Porcusorul Isteric
    Publicat la data de 20.8.2013, ora 10:08 pm

    Adica ce! Cu consum scazut de cafea aia 56% nu mai mor niciodata?! Ha?!?

  5. Comentariu scris de tradatorul
    Publicat la data de 20.8.2013, ora 11:34 pm

    Si eu, care credeam ca riscul meu de deces e mai mult sau mai putin 100% independent de cata cafea beau…

  6. Comentariu scris de Earle H. Padilla
    Publicat la data de 22.8.2013, ora 10:46 am

    Daca majoritatea consumatorilor de cafea naturala beau cafea zilnic (81.7%), procentul consumatorilor de ness/ cafea instant sau cappuccino care obisnuiesc sa bea in fiecare zi un ness sau un cappuccino este mult mai mic (39.5% dintre consumatorii de ness/ cafea instant si 18.4% dintre consumatorii de cappuccino). In schimb, 30.3% dintre consumatorii de ness/ cafea instant si 53.5% dintre consumatorii de cappuccino savureaza un ness sau un cappuccino o data la 3-4 zile. Cea mai ridicata frecventa de consum a cafelei naturale si a ness-ului/ cafelei instant se regaseste in randul persoanelor intre 31 si 45 de ani (6.54 zile pe saptamana fata de media de 6.29 in cazul cafelei naturale si 5.11 zile pe saptamana fata de media de 4.36 in cazul ness-ului/cafelei instant). Cappuccino se consuma cu o frecventa mai mare de bucuresteni (in 5.10 zile fata de media de 3.28). Consumatorii de cafea naturala, ness/ cafea instant si cappuccino se diferentiaza semnificativ in privinta numarului de cesti baute intr-o zi. Astfel, consumatorii de cafea naturala beau in medie, 2.0 cesti intr-o zi, in timp ce consumatorii de cafea instant si cappucino consuma in medie 1.6 respectiv 1.2 cesti intr-o zi. Cafeaua naturala este consumata intr-o cantitate mai mare de persoanele intre 31 si 45 de ani decat persoanele apartinand altor categorii de varsta (2.14 cesti intr-o zi fata de media de 1.96 cesti). Pe de alta parte, bucurestenii consuma ness/ cafea instant intr-o cantitate mai mica decat rezidentii altor orase (1.25 cesti intr-o zi fata de media de 1.56 cesti).



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !