Stimularea cerebrala profunda, o terapie promitatoare pentru bolnavii de epilepsie

Contacte neuronale / Foto: sxc.huS

Suferinzii de epilepsie care nu raspund la tratamentul medicamentos ar putea fi tratati cu ajutorul stimularii cerebrale profunde, sustin cercetatorii de la Stanford University, citati de BBC. Ei au efectuat un studiu clinic in cadrul caruia au monitorizat crizele epileptice a 110 pacienti, cu ajutorul unor electrozi implantati in creier.

In cazul a 41% din pacienti s-a constatat o ameliorare a crizelor, dupa 13 luni de la implantarea electrozilor. Prin comparatie, la pacientii carora nu le-au fost implantati electrozi s-a constatat o ameliorare a crizelor cu doar 14,5%. Pentru alti 56% din pacienti, ameliorarea s-a putut constata la doi ani de la debutul tratamentului. Toti pacientii care au participat la studiu sufereau periodic crize epileptice si nu raspundeau la tratamentul medicamentos.

Stimularea cerebrala profunda este o metoda chirurgicala de tratament care implica implantarea unui dispozitiv medical numit pacemaker cerebral, care trimite impulsuri electrice anumitor parti ale creierului.

Epilepsia este o tulburare neurologica des intalnita, caracterizata prin crize recurente. Aceste crize se pot manifesta prin:

 • pierderea temporara a constientei;
 • convulsii;
 • confuzie;
 • tulburari senzoriale.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, epilepsia afecteaza 50 de milioane de oameni in intreaga lume.

O serie de studii anterioare arata ca o treime din pacientii care sufera de epilepsie nu raspund la tratamentul medicamentos.

Dr. Robert Fisher, director al Centrului pentru Epilepsie din cadrul Universitatii Stanford si coordonator al studiului, a declarat ca stimularea electrica profunda a creierului este intr-adevar o metoda eficienta, care amelioreaza in mod real crizele, insa a tinut sa atraga atentia ca aceasta este o metoda invaziva, care poate duce la complicatii grave. Este nevoie de cercetari suplimentare pentru selectarea pacientilor care pot fi supusi cu minim de riscuri acestui tip de terapie.

Autor: R.M.

Articole similare:

 1. VIDEO Medicul psihiatru Ioana Pop: “Cine se duce la o singura sedinta de terapie si se asteapta la minuni se imbata cu apa rece”
 2. Depresia, o realitate a epocii moderne. Ruptura profunda a propriei individualitati
 3. VIDEO Dr. Georgeta Vremes, oncolog: Societatea stigmatizeaza si marginalizeaza bolnavii de cancer. Multi dintre pacienti nu beneficiaza nici de sprijinul celor apropiati

Tags: , , , , , , ,

8 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de SirJ
  Publicat la data de 29.3.2010, ora 10:38 am

  Da, deci lobotomie :D

 2. Comentariu scris de simion
  Publicat la data de 24.9.2010, ora 6:06 pm

  avem si noi un baiat in varsta de 9 ani care face crize epileptice in fiecare zi de 5 ani de zile continuu fara nici o ameliorare la multele combinatii de tratament incercate.ce ne puteti sfatui

  • Comentariu scris de claus
   Publicat la data de 29.3.2011, ora 11:39 pm

   Eu am suferit 7 ani (de la varsta de 3 ani pana la 10 ani) de epilepsie si am fost sub tratament in toata aceasta perioada.Acum am 35 ani si nu mai am avut niciodata crize.La varsta de 10 ani am intrerupt si tratamentul la recomandarea medicului.Am fost internat la Tg Mures la clinica de pediatrie,si am fost tratat de doamna doctor Foisoreanu Voica. Nu stiu daca mai profeseaza acum! Merita sa mergeti la Tg. Mures!!

   • Comentariu scris de ana iurea
    Publicat la data de 31.7.2011, ora 5:48 pm

    si noi am fost cu nepotica de 4 ani la tg mures in urma a doua convulsi la npi la doamna doc cucuiet speram sa se poata vindeca de epilepsie

 3. Comentariu scris de iulian
  Publicat la data de 30.9.2010, ora 10:02 pm

  am si eu un baiat tot asa nu mai raspunde la tratament e greu nustiu ce om face are 8 ani a inceput sa faca si spazme

 4. Comentariu scris de paventuhut monica
  Publicat la data de 19.3.2012, ora 12:49 pm

  am un daietel cu dawn cu virsta de 4 ani jumate deabia acum a ihceput sa umble dar nu vorbeste la virsta de 0 luni i sa depistat un chist de plex de coroida este operat pe cord as vrea mai multe indicatii de la doamna profesor foisorenu voica va multumesc

  • Comentariu scris de paventuhut monica
   Publicat la data de 19.3.2012, ora 12:53 pm

   am gresit o cifra chist de plex coroid a fost depistat la virsta de 5luni

 5. Comentariu scris de Gavrilă Cateluta
  Publicat la data de 18.10.2016, ora 6:01 pm

  Nu am nici un ajutor bănesc .Pot beneficia de un ajutor pentru aceasta boala deoarece eu nu pot merge neînsoțite ,iar medicii mi-au recomandat să fiu însoțită 24 de ore din 24Lasa un comentariu


Do NOT fill this !