Statinele in preventia primara a bolilor cardiovasculare. Sunt necesare?

Tratamentul trebuie sa fie individualizat / Foto: Photoxpress.com

Sunt recunoscute pentru scaderea nivelului colesterolului din sange, dar exista persoane care isi pun problema administrarii statinelor cu scopul de a preveni bolile cardiovasculare. In ultimul timp o serie de metaanalize au fost realizate pentru a evalua eficienta statinelor in preventia primara a bolilor de inima. Necesitatea de a folosi statinele depinde de un singur lucru – ricul de a face infarct miocardic. Cat de necesare sunt aceste medicamente in cazul persoanelor care doresc sa previna bolile cardiovasculare?

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Nu mai exista deja niciun dubiu in privinta administratii statinelor la pacientilor cu boli cardiovasculare. In cazul lor tratamentul este eficient, fapt sustinut de dovezi ferme, potrivit BMJ. Trialurile recente facute cu statine, care au cuprins date provenite de la 30.817 de pacienti, au demonstrat o relatie aproape liniara intre nivelurile de colesterol LDL si evenimentele coronariene.

Statinele in preventia primara

Mai problematica este, in schimb, prescrierea acestor medicamente persoanelor cu un risc scazut de boli cardiovasculare, situatia acestora fiind mai putin clara. In urma unei sinteze Cochrane au fost evidentiati mai multi parametri in cazul pacientilor tratati cu statine: scaderea ratei mortalitatii de orice cauza, scaderea cu 28% a bolilor coronariene fatale si non-fatale, scaderea cu 22% a atacului vascular cerebral si non-fatal si scaderea ratei revascularizarii pe o perioada de 3-4 ani cu 34%. Desi aceasta sinteza nu a evidentiat niciun efect advers al statinelor si a demonstrat eficienta lor in preventia primara, cercetatorii atrag atentia asupra unor deficiente: utilizarea endpointurilor compozite, neraportarea in anumite cazuri a efectelor adverse, iar 13 din cele 14 studii au fost finantate de companii farmaceutice, potrivit unui studiu.

Pe de alta parte datele provenite de la doua trialuri Air Force/Texas Coronary Atherosclerosis Study (preventie primara) si Long-Term Intervention with Pravastatin in Ischemic Disease Study (preventie secundara) au demonstrat o serie de beneficii ale tratamentului cu statine in reducerea riscului coronarian la pacientii cu niveluri medii ale lipidelor.

O concluzie prezentata de British Medical Journal este aceea ca “administrarea statinelor in cazul persoanelor cu un risc foarte scazut de boli cardiovasculare nu este necesara, fiind recomandate in functie de riscul la care este expus fiecare pacient”.

Cui sunt recomandate statinele?

“Care grup din populatia lipsita de boli cardiovasculare este cel mai potrivit pentru initierea tratamentului pe termen lung cu statine?” este intrebarea ridicata de British Medical Journal. Judecand dupa dovezi, statinele pot fi o solutie buna pentru pacientii cu diabet (barbatii pana in 50 de ani si femeile pana in 60 de ani), pentru barbatii de peste 55 de ani care prezinta multipli factori de risc si pentru femeile de peste 65 de ani.

Persoanelor varstnice le sunt recomandate doze relativ scazute de statine. In ceea ce priveste pacientii hipertensivi, acestora trebuie sa li se instituie tratamentul adecvat, deoarece exista o corelatie puternica intre insuficienta cardiaca, atacul vascular cerebral si hipertensiune.

ABCDE -ul preventiei cardiovasculare

Scaderea nivelului colesterolului din sange este numai o componenta a masurilor de prevenire a bolilor cardiovasculare. Potrivit BMJ, abordarea ABCDE pentru prevenirea afectiunilor cardiace include:

  • A -Evaluarea riscului in scopul determinarii eligibilitatii bolnavilor pentru initierea unei scheme terapeutice cu agenti hipocolesterolemianti si aspirina;
  • B – Controlul presiunii arteriale;
  • C -Managementul colesterolului si oprirea fumatului;
  • D -Reglarea dietei;
  • E – Exercitii fizice.

O serie de masuri de reducere a riscului bolilor cardiovasculare pot fi gasite si pe site-ul Fundatiei Romane a Inimii.

Autor: C.B.

Articole similare:

  1. Mai mult decat o alternativa de weekend: crosul “Pedaleaza pentru inima ta” si prevenirea bolilor cardiovasculare
  2. INTERVIU Dr. Lacramioara Petrescu, medic cardiolog: “Alimentatia nesanatoasa este un factor de risc ce duce la aparitia bolilor cardiovasculare”. Alimente recomandate si alimente interzise pentru buna functionare a inimii
  3. Bolile cardiovasculare provoaca jumatate din numarul deceselor din Europa
  4. SONDAJ Ai opta pentru o nastere acasa, cu moasa? “Interventiile la care este supus nou-nascutul sunt absolut necesare” – cititoare MedLive.ro
  5. Adultii care nu au fost imunizati in copilarie impotriva bolilor contagioase, se pot vaccina impotriva hepatitelor A si B si varicelei. Complicatii ale bolilor copilariei, la adulti

Tags: , , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !