Specialist Institutul “Matei Bals”: Mai multe clase de antibiotice prezinta un risc ridicat daca sunt folosite si la om si la animale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat să nu se utilizeze patru clase de antibiotice – fluorochinolonele, cefalosporinele de generaţia 3 şi 4, macrolidele şi glicopeptidele – care au un risc mare dacă sunt folosite şi la om şi animale, a declarat miercuri, pentru Agerpres, conf. dr. Gabriel Popescu de la Institutul “Matei Balş”. El a precizat că riscul apare în contextul în care se utilizează preventiv antibiotice în perioada de creştere a animalelor.

Conf. dr. Gabriel Popescu a adăugat că legislaţia europeană în domeniu prevede că nu trebuie utilizate în creşterea animalelor aceleaşi clase de antibiotice folosite la om.

Reziduurile de antibiotice care se transmit prin carnea consumată acumulate pot determina selectarea de germeni rezistenţi, a explicat medicul.

Antibioticele sunt medicamente care pot să ajute la vindecarea infecţiilor, introducerea lor în practica medicală fiind principalul progres al secolului al XX-lea, datorită lor speranţa medie de viaţă crescând cu mai mult de 30 de ani.

Există mai bine de 15 clase de antibiotice care diferă în ceea ce priveşte structura chimică şi acţiunea antibacteriană. Din cauza unei utilizări excesive şi uneori eronate, în ultimii ani s-a constatat răspândirea accelerată a bacteriilor rezistente la antibiotice, potrivit specialiştilor.

Tratamentul cu un antibiotic inactiv nu facilitează vindecarea infecţiei, în schimb poate genera efecte adverse, selectează bacterii rezistente din flora microbiană a organismului uman şi facilitează apariţia de infecţii cu astfel de germeni.

Infecţiile cauzate de bacteriile rezistente necesită o durată mai mare a îngrijirilor medicale – în special a spitalizării -, utilizarea de antibiotice de rezervă, mai toxice şi mai costisitoare, şi pot determina o rată sporită a letalităţii prin respectiva infecţie, punctează specialiştii.

Ca urmare, ei subliniază importanţa prescrierii raţionale şi eficiente a antibioticelor şi a administrării lor conform prescripţiei.

Un alt studiu, publicat în martie 2012 în revista medicală “The Lancet”, plasa România pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice fără reţetă, situaţie neschimbată încă din 2010, se arată în comunicatul de presă.

Articole similare:

  1. Ce inseamna un diagnostic de cancer colorectal? Dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
  2. Rezistenta la antibiotice este o “bomba cu efect intarziat”; amenintarea este la fel de mare ca terorismul si schimbarea climei – oficial britanic
  3. Bolile infectioase, tot mai greu de tratat din cauza rezistentei crescute a bacteriilor la antibiotice
  4. vitMATINA 5 lucruri mai putin cunoscute despre antibiotice
  5. O echipa de cercetatori de la CNRS, CEA si Institutul Curie a descoperit dupa 10 ani de munca o noua molecula cu proprietati anti-cancer si anti-metastaza

Tags:

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !