Sondaj IMAS: Romanii doresc medicamente de ultima generatie, dar nu vor sa plateasca pentru ele

Un sondaj IMAS (efectuat la comanda LAWG, asociatia care include companiile farma americane cu operatiuni in Romania) a studiat comportamentul si opinia romanilor in privinta consumului de medicamente. Rezultatele spun ca romanii vor sa aiba acces la medicina moderna, dar fara sa plateasca in plus pentru ea.

Un alt paradox este ca opozitia cea mai dura impotriva unuia dintre principiile de baza ale reformei legii sanatatii promovate de guvernul Ponta, vine chiar din randul electoratului traditional al PSD.

Cei mai multi dintre romanii chestionati au cumparat medicamente in ultimii 5 ani. Tratamentul medicamentos este larg folosit chiar in afectiunile usoare (de peste 78% dintre respondenti), dar bolnavii cardio-vasculari si cei cu diabet sunt cei mai frecventi clienti ai farmaciilor.

Jumatate dintre romani au cumparat medicamente cu banii jos (necompensate) si peste 75% au beneficiat si de medicamente compensate. Dintre cei 2,5% care au cumparat medicamente din afara tarii, aproape 60% au facut-o pentru ca acel medicament nu se gasea in Romania.

Desi 88,5% dintre romanii chestionati cred ca accesul la medicamente de ultima generatie ar trebui sa fie posibil pentru bolile grave (hepatita, cancer, diabet, etc.),

majoritatea (68%) nu este de acord cu cresterea contributiei pentru sanatate, chiar daca  astfel pacientii vor avea  acces la mai multe medicamente noi compensate.

Opozitia cea mai categorica impotriva acestei potentiale masuri vine din partea celor de peste 45 de ani, cu venituri scazute. Interesant este si ca peste 58% dintre tinerii sub 30 de ani nu ar fi de acord cu o astfel de masura.

Aceasta opozitie, larg raspandita in toate segmentele sociale, este o explicatie a reticentei autoritatilor de a creste contributia la sanatate (una dintre cele mai mici din UE) intr-un an electoral. Desi aceasta masura este cea mai logica pentru scoaterea sistemului medical romanesc din falimentul de facto in care se afla in prezent.

Oricum, cei mai multi dintre cei chestionati (72%) nu ar accepta o marire a contributiilor pentru sanatate mai mare de 1,5%.

Principiul propus de ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, de a compensa pretul medicamentelor scumpe in schimbul platii integrale de catre pacienti a medicamentelor ieftine, este agreat de doar 56,8% dintre cei chestionati.

Impotriva propunerii ministrului Cepoi sunt majoritatea romanilor chestionati cu varsta de peste 60 de ani si venituri reduse.

De altfel, majoritatea covarsitoare (88%) nu ar fi dispusa sa plateasca pentru un medicament mai mult de 20 RON (4,5 euro).

Articole similare:

 1. Presedintele CNAS: “Doua treimi din bugetul CNAS sunt cheltuite pentru medicamente scumpe”. Replica producatorilor internationali de medicamente: “Romania, locul cinci in UE la medicamente generice”
 2. SONDAJ Ma tratez cu medicamente sau testez leacuri babesti?
 3. “Politica guvernului va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale”, sustin reprezentantii producatorilor de medicamente
 4. Cine ar trebui sa acopere gaurile din sistemul medical: noi asiguratii sau producatorii de medicamente?
 5. VIDEO Romanii isi vor putea alege democratic reprezentantii in viitoarele Case (societati mutuale) de Asigurari de Sanatate

Tags: , ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de cristi
  Publicat la data de 1.10.2012, ora 6:00 pm

  Mda. Cat timp ramane monopol de stat NU va iesi din faliment. Degeaba pompeaza bani in sistem, sistemul nu poate functiona fara specialisti. Iar specialistii NU stau intr-un sistem corupt.

 2. Comentariu scris de donjoe
  Publicat la data de 1.10.2012, ora 8:04 pm

  Dadada, întotdeauna soluţia “logică” e să taxăm poporul şi mai mult, în timp ce gunoaiele de oligarhi aflaţi în fruntea statului şi a companiilor “privatizate” fraudulos se bucură de profituri de două ori mai mari decât salariile şi pensiile puse la un loc.
  http://www.variantacojocaru.ro/grafice/Graf05.pdf

  Nu tot poporul, ci în primul rând bogaţii trebuie taxaţi în România!

 3. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 1.10.2012, ora 11:43 pm

  Unele medicamente merg. Dar oricum toate sunt pe baza de chimicale si luate pe o perioada mai lunga de timp au efecte adverse. Asa ca mai bine le eviti. Mai dai si banii pe prostii… care iti fac rau.

 4. Comentariu scris de Gabi
  Publicat la data de 2.10.2012, ora 2:36 pm

  Si pentru asta a trebuit sa se faca un sondaj? Doh :) )

 5. Comentariu scris de Mircea
  Publicat la data de 3.10.2012, ora 12:23 am

  Rezultatul acestui studiu era total previzibil.Normal ca nimeni nu vrea sa plateasca daca se poate gratis.Se poate spune ca banii folositi la realizarea sondajului au fost risipiti.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !