Sondaj: 90% dintre români spun că sănătatea e principalul motiv pentru care sunt atenţi la ce mănâncă

Cei mai mulţi dintre români – 90% – spun că sănătatea este principalul motiv pentru care sunt atenţi la ceea ce mănâncă, în timp ce 10% consideră că “este important să ştim ce mâncăm”, potrivit unui sondaj IRES, realizat pe 14 şi 15 mai. Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

Sondajul relevă că 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp.

În privinţa alimentelor pe care le cumpără din magazine, 76% dintre persoanele chestionate sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului.

Referitor la masa cea mai importantă din timpul zilei, 30% dintre respondenţi indică prânzul, 15% – micul dejun, 7% – cina, în timp ce 22% apreciază că toate cele trei mese ale zilei sunt la fel de importante.

Carnea este preferată de 21% dintre respondenţi, 19% optează pentru legume, 18% aleg ciorbele, 8% – supele, 6% – mâncărurile pe bază de cartofi, 5% – sarmalele, 3% – lactatele şi brânzeturile şi doar 1% fructele.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (89%) servesc masa de prânz acasă, 9% la serviciu, iar 1% la restaurant.

Potrivit sondajului, merele sunt fructele preferate de 56% dintre respondenţi, bananele de 10%, portocalele de 7%, perele de 6%, iar căpşunele de 4%. Kiwi, pepenele, cireşele, grapefruitul, ananasul, piersicile, mandarinele şi avocado se bucură de preferinţele a doar 1% dintre cei chestionaţi. 45% dintre aceştia consumă zilnic fructe, în timp ce 39% răspund cu ‘de câteva ori pe săptămână’, iar 9% – ‘de câteva ori pe lună’. 7% declară că mănâncă foarte rar fructe.

Roşiile sunt legumele pentru care optează 36% dintre persoanele intervievate, iar pentru morcovi – 18%. Consumul de cartofi este preferat de 8% dintre respondenţi, iar fasolea de 5%.

Pentru desert, 41% dintre cei intervievaţi aleg prăjiturile, 8% – plăcintele, 8% – îngheţata, 5% – fructele, 4% – clătitele, gogoşile sau papanaşii, şi tot 4% – ciocolata. Restul optează pentru budinci, compot sau alt desert. 12% dintre persoanele chestionate au declarat că nu au un desert preferat.

Volumul eşantionului IRES a fost de 1.160 de persoane, cu vârste pornind de la 18 ani. Chestionarele au fost realizate în zilele de 14 şi 15 mai. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,9%.

Sursa: Agerpres

Articole similare:

 1. 46% dintre romani sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali. Persoanele cu educatie scazuta si cele casatorite au o tendinta mai crescuta de ingrasare
 2. 67% dintre români au fost cel puțin o dată la medic în ultimul an. Dintre acestia, 31% au declarat că i-au oferit medicului care i-a tratat o atenţie
 3. vitMATINA Suplimentele pentru vedere si sanatatea ochilor. Ce ar trebui sa contina si la ce sa fiti atenti cand le cumparati?
 4. SONDAJ Ai opta pentru o nastere acasa, cu moasa? “Interventiile la care este supus nou-nascutul sunt absolut necesare” – cititoare MedLive.ro
 5. Ingrijirea personala la romani: 4% nu se spala pe dinti zilnic, 40% au toti dintii naturali, in timp ce 80% dintre romani se considera atractivi din punct de vedere fizic

Tags: , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Olivia
  Publicat la data de 18.5.2013, ora 6:44 pm

  89% servesc masa de prânz acasă? S-a aplicat chestionarul numai pensionarilor si copiilor? Chiar asa, cum a fost aplicat chestionarul si in ce interval orar? Ca mie mi se pare nu numai ca are o marja de eroare mult mai mare decat cea declarata, dar si ca variantele de raspuns cu raspuns unic sunt prost facute. Nu mi se pare relevant deloc.

 2. Comentariu scris de John Doe
  Publicat la data de 19.5.2013, ora 10:40 am

  A fost o completare subiectiva. Eu vad 1 din 10 romani care mananca sanatos. Si sa fim seriosi, toata lumea stie ca nu ii asa.

 3. Comentariu scris de anonim
  Publicat la data de 20.5.2013, ora 11:02 am

  Mereu m-am intrebat ce o fi in mintea ingusta a celor care cumparara rosii de sera. O inertie culinara? Ceva de genul “trebuie sa am rosii in casa”? Dintre toate legumele de sera, rosiile cred ca sunt leguma cea mai lipsita de gust. Iar intrebarea la care s-a raspuns cu “81% acordă o atenţie deosebită mirosului” este probabil cel putin idioata. Voi mirositi lucrurile din hipermarketuri? Daca da – cum faceti asta? :) )))))))Lasa un comentariu


Do NOT fill this !