Somnul este cea mai buna solutie pentru reducerea poftei de a consuma alimente de tip fast-food

Pofta de a consuma dulciuri sau mancare de tip fast-food este datorata, in primul rand, oboselii fizice, conform unui studiu efectuat recent de un grup de cercetatori americani, care au descoperit ca lipsa de somn duce la cresterea apetitului pentru produsele alimentare nesanatoase. “Dovezile pe care le avem in urma studiilor efectuate in laborator arata ca exista o conexiune intre privarea de somn si riscul crescut de obezitate,” declara autoarea principala a studiului, publicat in jurnalul “Sleep”.


Lipsa de somn este un factor de risc pentru declansarea obezitatii, deoarece stimuleaza senzatia de foame, datorita echilibrului care exista intre substantele nutritive consumate de o persoana si consumul de energie necesar pentru a sta treaza, care ramane in general acelasi indiferent de numarul de ore dormite.

In cadrul studiului cercetatorii au participat 14 tineri sanatosi, dintre care o parte au avut patru nopti de somn normal (de circa 8 ore) si o parte au avut patru nopti de somn limitat (circa 4 ore). Ambelor grupuri le-au fost furnizate mese sanatoase pe parcursul zilelor de studiu, iar in ultima zi de studiu participantii au primit ca desert dulciuri si chipsuri, fiind instruiti sa manance dupa bunul plac.

Datele studiului arata ca cei care nu au primit destula odihna au avut tendinta sa manance mai multe alimente din portiile de desert, in special alimente cu mai multi carbohidrati, proteine si grasime.

Din cercetarile efectuate anterior oamenii de stiinta au concluzionat ca privarea de somn afecteaza echilibrul chimic al creierului, in principal nivelul de endocannabinoide, receptorii care regleaza apetitul. In cadrul prezentului studiu cercetatorii au reusit sa masoare concentratia de 2AG, denumirea stiintifica a unui grup de receptori din sistemul de endocannabinoide, care controleaza ingerarea alimentelor.

Ceea ce au observat in cadrul studiului cercetatorii a fost faptul ca in conditii normale de somn concentratia de 2AG creste gradual pe parcursul zilei, atingand un varf la dupa-amiaza – momentul in care apare senzatia de foame, insa in cazul privarii de somn concentratiile de 2AG erau mult mai mari, iar pacientii aratau semne de infometare si pofta de a consuma alimente nesanatoase pe tot parcursul zilei.

Rezultatele acestui studiu reprezinta un pas important in intelegerea relatiei dintre sistemul de endocannabinoide, privarea de somn si cresterea greutatii corporale, declara autorul principal al studiului, care ne atentioneaza ca somnul este deosebit de important pentru mentinerea sanatatii noastre.

Sursa: CNN

G.T.

Articole similare:

  1. Cum explica stiinta dependenta de fast-food?
  2. INTERVIU Dr. Lacramioara Petrescu, medic cardiolog: “Alimentatia nesanatoasa este un factor de risc ce duce la aparitia bolilor cardiovasculare”. Alimente recomandate si alimente interzise pentru buna functionare a inimii
  3. Somnul prelungit: 5 riscuri pentru sanatate
  4. Somnul indelungat, cheia procesului de invatare
  5. Care este cea mai buna pozitie de somn?

Tags: , , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Marius
    Publicat la data de 7.4.2016, ora 11:18 am

    Dragilor, nu-s de acord. Eu pot manca FF sau dulciuri la orice ora. Nu e chestie de somnul bun sau prost din noaptea precedenta. Nu mananc zilnic pentru ca nu-mi plac asa de mult, si ma satur de ele. Dar nu tine de asta.

    Si pe de alta parte, ce studiu e ala cu 14 oameni? :) ))))))))))



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !