Sforaitul si apneea de somn pot provoca serioase tulburari de memorie-studiu

Sforaitul puternic si apneea de somn (intreruperea respiratiei in timpul somnului) ar putea provoca tulburari de memorie si un declin cognitiv prematur, arata un nou studiu aparut in publicatia medicala Neurology. Cercetători de la Universitatea New York au analizat dosarele medicale ale unui număr de 2.470 de persoane cu vârste cuprinse între 55 și 90 de ani, noteaza Agerpres.

Unele persoane nu aveau probleme de memorie sau cognitive, altele erau afectate de o tulburare cognitiva usoara (TCU) si celelalte aveau boala Alzheimer.

Oamenii de stiinta au verificat si daca participantii la studiu aveau sau nu probleme de respiratie in timpul somnului si daca cei care erau afectati se tratau sau nu. Cei care aveau probleme de respiratie in timpul somnului au fost diagnosticati cu TCU in medie cu zece ani mai devreme decat ceilalti.

Diagnosticul de tulburare cognitiva usoara a fost pus in medie la varsta de 77 de ani, fata de 90 la ceilalti, iar boala Alzheimer a fost diagnosticata la 83 de ani in loc de 88.

Persoanele care isi tratau problema cu ajutorul unui aparat de ventilare spontana in presiune pozitiva continua au fost diagnosticati cu TCU in medie cu zece ani mai tarziu fata de cei care nu se tratau pentru aceasta problema.

A.C.

Articole similare:

 1. Sforaitul afecteaza calitatea vietii si relatia de cuplu. Tu ce ai face pentru o noapte de somn odihnitor?
 2. VIDEO INTERVIU Cat de periculoasa este apneea de somn? Dr. Alina Stanca, medic specialist pneumologie cu competenta in somnologie, a discutat online cu cititorii
 3. Bebelusii ai caror tati au varste inaintate prezinta riscuri mai mari de tulburari psihiatrice-studiu
 4. VIDEO INTERVIU Dr. Armand Agache, medic primar ORL, despre sforait: Problema o constituie sforaitul cronic, la intensitate mare, pentru ca duce la un somn fragmentat
 5. Cinci cauze surprinzatoare ale problemelor de memorie

Tags: , , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de hudici leonida
  Publicat la data de 17.4.2015, ora 1:42 pm

  am un aparat(pompa) care il folosesc pentru apnee in somnde cca. 5 ani. Aceste aparat l-am cumparat cu bani proprii. Il folosesc cu mult succes pentru eliminarea intreruperii respiratiei in somn si pentru eliminarea sforaiturilor, sforaituri care deranjau toata familia. Inainte de a folosi acest aparat aparuse sindromul de a adormi instantaneu, chiar la cundusul masinii sau in timpul sedintelor la serviciu. Pentru mine este foarte folositor si imi asigura un somn linistit si siguranta in respiratie. INTREBARE; Aceste aparate atat de necesare nu ar putea fi achizitionate prin casa de sanatate fara a achita contravaloarea lor. Valoarea unui aparat varianza intre 500 si 1000 euro. Nu toti suferinzii de apnee in somn isi pot permite cumpararea sau inchirierea acestior aparate

 2. Comentariu scris de hudici leonida
  Publicat la data de 17.4.2015, ora 1:43 pm

  vreau un raspuns documentate fata de cele relatateLasa un comentariu


Do NOT fill this !