Semnele subtile ale unei tulburări tiroidiene

Tulburările tiroidiene pot afecta multe funcții ale organismului și pot determina o serie de simptome adesea greșit diagnosticate.

Deoarece tiroida reglează producția de energie și metabolismul organismului, inclusiv inima, creierul, pielea, intestinul și temperatura corpului, prea multi sau prea puțini dintre hormonii săi pot avea un impact major asupra sănătatii, scrie nytimes.

Cu toate acestea, la un număr semnificativ de persoane cu deficiențe tiroidiene testele de sânge de rutină nu reușesc să detecteze insuficiența hormonului tiroidian, astfel ca pacienții raman fără explicații corecte pentru simptomele lor.

Acestea pot include oboseală excesivă, depresie, căderea părului, creștere în greutate inexplicabilă, constipație, probleme de somn, ceata mentala și anxietate. Femeile pot avea dificultăți în a rămâne insarcinate.

Simptomele disfuncției tiroidiene variază foarte mult de la persoană la persoană și tind să se dezvolte treptat, astfel încât pacienții și medicii pot să nu le recunoască ca o problemă care justifică analize și tratament.

Hipotiroidismul – nivelurile scăzute ale hormonilor – este adesea greșit diagnosticat, simptomele sale se aseamănă cu cele ale altor boli sau se confundă cu efectele “normale” ale îmbătrânirii. Într-adevăr, riscul de hipotiroidism crește odată cu vârsta. Douăzeci la sută dintre persoanele cu vârsta peste 75 de ani, majoritatea femeilor, nu au niveluri suficiente de hormoni tiroidieni care, printre alte probleme, pot provoca simptome de confuzie care sunt frecvent confundate cu demența.

Simptomele unei tiroide hiperactive sau a hipertiroidismului includ scăderea în greutate, creșterea poftei de mâncare, anxietatea, insomnia și palpitațiile inimii, inclusiv fibrilația atrială, un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Cu toate acestea, persoanele în vârstă pot avea simptome evidente și rămân nediagnosticate.

“Din pacate, adultii mai in varsta experimenteaza mai putine semne si simptome tipice asociate tulburarii tiroidiene. Acest lucru poate face diagnosticul dificil,” spune dr. Jeffrey Mechanick, endocrinolog.

Testele complete pentru funcția tiroidiană includ trei măsurători: pentru hormonii tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) produsi de tiroidă și pentru hormonul de stimulare tiroidiana (TSH, numit și thyrotropin) produs de glanda pituitară pentru a regla tiroida.

Producția de hormoni tiroidieni necesită iod în dietă, găsită în cantități mari în sarea iodată, ouă, legume marine precum alge, pește și crustacee din apele oceanelor și produse lactate nepasteurizate.

Chiar și atunci când nivelul sanguin al hormonului tiroidian este normal, dacă nivelul hormonului de stimulare tiroidiana este scăzut (așa-numitul hipertiroidism subclinic) pot apărea probleme grave. Într-un studiu elvețian realizat pe 70.298 bărbați și femei timp de un deceniu, printre cei 2.219 care sufereau de hipertiroidism subclinic, riscul de fracturi – în special fracturile de șold – a fost semnificativ crescut.

De asemenea, hipotiroidismul subclinic (niveluri normale ale hormonului tiroidian, dar niveluri crescute ale hormonului de stimulare tiroidiana ) poate creste riscul de probleme cardiace, în special la adulții tineri și de vârstă mijlocie.

Experții cred că între 40% și 60% dintre persoanele cu boală tiroidiană nu știu că o au. Cu toate acestea, chiar și în cazul afecțiunilor subclinice, diagnosticarea corectă și tratamentul relativ simplu al nivelurilor anormale ale tiroidei pot duce la o îmbunătățire a calității vieții.

Articole similare:

 1. Disfuncțiile tiroidiene în sarcinã
 2. MedLife a inaugurat Centrul de Diagnostic si Tratament al Osteoporozei, Obezitatii si Bolilor Tiroidiene
 3. Care sunt cauzele, semnele si simptomele depresiei la barbati?
 4. Care sunt semnele unui ficat cu probleme? Dr. Alexandru Popescu, medic specialist gastroenterologie, a discutat online cu cititorii
 5. Decesul partenerului de viata poate provoca tulburari de ritm cardiac- studiu

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Florin
  Publicat la data de 9.8.2017, ora 12:17 am

  Buna Seara!
  Am n familie un caz de Hipotiroidism este in vârsta de 3 ani și urmează un tratament imediat ce sa aflat aproape de la nașterea copilului ,copilul este din punct de vedere fizic ok și se dezvolta normal este foarte inteligent.

  Doresc sa aflu dacă au fost cazuri in care sa renunțat la tratament (etyrox)
  și m-a refer la cazuri in care glanda a început sa producă hormoni tiroidieni.

  Am fost deja la douo ședințe in care sa făcut ecografie pentru a vede dacă exista glanda Medicul a zis ca Copilul este prea mic ca sa se vadă glanda.
  Este posibil sa apăra mai târziu aceasta glanda?

  Astept un răspuns.
  Va MulțumescLasa un comentariu


Do NOT fill this !