Rezistenta la antibiotice este o “bomba cu efect intarziat”; amenintarea este la fel de mare ca terorismul si schimbarea climei – oficial britanic

Rezistenta la antibiotice reprezinta o amenintare globala “catastrofica” la fel de serioasa precum terorismul sau incalzirea climatica globala, a declarat luni principalul consilier al guvernului britanic in materie de sanatata, Dr. Sally Davies, scrie AFP. Davies a subliniat ca fenomenul este o “bomba cu efect intarziat”, intrucat operatii benigne ar putea deveni mortale in urmatorii 20 de ani daca pacientii nu vor fi in masura sa combata infectia din cauza unei rezistente la antibiotice.

Profesorul in medicina a considerat ca un astfel de pericol va trebuie adaugat pe lista guvernamentala a principalelor pericole la adresa tarii, precum terorismul si incalzirea globala.

Davies a recomandat guvernului britanic sa ridice aceasta problema in cadrul urmatoarei reuniuni a ministrilor afacerilor externe ai G8, luna viitoare, in Marea Britanie.

“Daca nu vom actiona imediat, in 20 de ani, fiecare dintre noi, spitalizati pentru o interventie chirurgicala minora, va prezenta riscul de a ceda in fata unei infectii banale rezistente la antibiotice,” a spus oficialul. “Guvernele si marile organizatii ale lumii, intre care si Organizatia mondiala a Sanatatii, precum si G8, trebuie sa ia aceasta problema in serios”, a adaugat Davies.

Articole similare:

 1. VIDEO Dr. Serban Constantin, chirurg pediatru:”Cu cat mama este mai in varsta, cu atat riscul de a naste un fat cu malformatii urogenitale este mai mare.”
 2. Numarul cazurilor de tuberculoza rezistenta la tratament a crescut intr-un ritm ingrijorator in randul romanilor
 3. vitMATINA Ce efect are usturoiul asupra sanatatii?
 4. vitMATINA Cum reducem din neplacerile cauzate de schimbarea de fus orar?
 5. Recompensele si pedepsele au acelasi efect cu medicamentele, in cazul copiilor cu ADHD

Tags:

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Nautilus
  Publicat la data de 28.3.2013, ora 10:40 pm

  Datorită obiceiului răspândit printre unii doctoraşi din ultimii 20-30 de ani de a îndopa pacienţii cu antibiotice fără analize, fără antibiogramă şi chiar fără o examinare prea atentă, un mare număr de bacterii au evoluat tulpini rezistente la antibiotice.

  Când s-au început tratamentele tuberculozei pe scară largă, se foloseau antibioticele “de linia întâia”. Pe măsură ce boala a devenit rezistentă, în anii ’70 a fost introdusă şi “a doua linie de tratament”.

  După apariţia MDR şi a infecţiilor cu HIV care fac tratamentul şi mai dificil, a apărut a treia linie.

  După anul 2006, când a fost descoperită în Africa de Sud printre pacienţii cu HIV o formă de bacil care nu mai răspundea la niciun tratament (de care pomenesc unii de la The Sun, care cred că România e în Africa) deja se vorbeşte în presă de a PATRA linie.

  În cele din urmă bacilul va deveni atât de rezistent încât va fi de nevindecat şi o să murim pe capete ca pe vremea Iuliei Hasdeu.

  ~NautilusLasa un comentariu


Do NOT fill this !