Recomandarile Ministerului Sanatatii pentru zilele de canicula: Evitati expunerea prelungita la soare; consumati cel putin 1,5 litri de lichide

Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00 in perioadele cu temperaturi extreme. In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri), fara a astepta sa apara senzatia de sete – este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben sau rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

Alte recomandari:

 • O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.
 • Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
 • Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
 • Pe parcursul zilei sunt recomandate dusuri caldute.
 • Pentru cei care au aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.
 • Daca este absolut necesara expunerea la soare la orele amiezii trebuie utilizata o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.
 • Este recomandata evitarea activitatilor in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) si o mare grija pntru copii, varstnici, persoane cu dizabilitati.
 • Trebuie pastrat contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, pentru a-i ajuta in caz ca au probleme de sanatate.

Articole similare:

 1. vitMATINA Vin caldurile! Cum ne pregatim pentru canicula?
 2. vitMATINA Recomandari pentru zilele caniculare
 3. Recomandari de sarbatori de la Ministerul Sanatatii: Nu consumati la masa de seara carne de porc sau alte produse de sezon, precum carnati, caltabos, slanina sau toba
 4. vitMATINA Cum alegem ochelarii de soare?
 5. vitMATINA Ce se intampla daca iei pastila cu apa minerala, suc sau alte lichide?

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !