Radioterapia poate fi riscanta pentru fumatori – studiu

Pacientele fumatoare ce sufera de cancer mamar si care urmeaza terapia prin radiatii au un risc crescut pentru declansarea atacului de cord si a cancerului pulmonar, arata un nou studiu realizat de cercetatorii din Marea Britanie si publicat recent in revista de specialitate “Journal of Clinical Oncology”, informeaza webmd.com.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford au analizat datele medicale colectate de la 41 de mii de paciente ce sufera de cancer de san.

Datele au fost analizate in lumina descoperirilor stiintifice din domeniul oncologiei, sustrase din 75 de studii de specialitate efectuate pe tema efectelor pe care terapia cu radiatii le are asupra persoanelor ce sufera de aceasta afectiune.

In urma examinarii sistematice a datelor, cercetatorii au descoperit ca riscul pentru declansarea infarctului miocardic si a cancerului publonar – cauzate de radiatii – a crescut cu aproximativ 5% in randul pacientelor fumatoare ce sufera de cancer mamar.

Specialistii informeaza ca riscul pentru dezvoltarea acestor afectiuni este de numai 0,5% in randul pacientelor nefumatoare ce sufera de cancer mamar si urmeaza terapia cu raze X.

“Cercetarea subliniaza faptul ca este necesar ca fumatoarele ce sufera de cancer de san sa solicite sprijinul de specialitate pentru a se lasa de fumat si a isi micsora, astfel, riscurile pe care terapia prin radiatii le ridica in cazul lor,” a afirmat Dr. Julie Sharp, intr-o declaratie de presa.

“Este important sa ne amintim ca tehnicile radioterapiei au fost imbunatatite considerabil pentru a elimina efectele secundare,” mai adauga aceasta, insa in cazul fumatorilor se cere un efort suplimentar, acela de a renunta la fumat pentru a elimina riscul declansarii altor boli cronice.

“Renuntarea la fumat ajuta pacientele ce incep tratamentul prin radioterapie sa evite riscul debutului bolilor de inima si a cancerului pulmonar, si are o serie de alte beneficii pentru sanatatea organismului,” a declarat autoarea studiului, Dr. Carolyn Taylor de la Universitatea Oxford.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. Expunerea la soare poate crea dependenta-studiu
 2. Vitamina C poate distruge celulele canceroase – studiu
 3. Pregatirea muzicala poate imbunatati capacitatile lingvistice si de citire-studiu
 4. Depresia cronica poate fi un semn ce anunta aparitia dementei-studiu
 5. Vitamina E poate fi benefica pentru tratarea dementei-studiu

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Quebecoisfier
  Publicat la data de 3.4.2017, ora 10:22 pm

  Ce idiotenie ! Sa ai cancer mamar, sa faci radioterapie, iar intre doua sedinte de Rx sa mai bagi ” un cui”..
  Pe de alta parte, studiul este useless si bani aruncati pe fereastra. Pacientele ( sau pacientii) care au cancer mamar si care (inca) fumeaza, banuiesc ca oricum nu le mai pasa , ajunsi in faza aia.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !