Punctele intunecare ale irisului pot fi cauzate de expunerea la soare

Specialistii oftalmologi au descoperit ca petele inchise la culoare ce apar pe partea colorata a ochilor sunt intalnite cel mai frecvent la persoanele care s-au expus mai mult timp luminii solare. Desi nu sunt formatiuni maligne, pistruii irisului ar putea indica prezenta sau riscul crescut fata de bolile de ochi cauzate de lumina soarelui, precum cataracta sau degenerescenta maculara, scrie sciencedaily.com.

Studiul, intitulat “Iris freckles and sun exposure”, a fost publicat recent in revista de specialitate “Investigative Ophthalmology & Visual Science”.

Pentru a realiza aceasta cercetare, oamenii de stiinta austrieci au examinat sanatatea oftalmologica a peste 600 de inotatori de la piscinele publica din Styria, Austria.

“Am examinat participantii la studiu prin intermediul unui program de screening utilizat pentru depistarea cancerului de piele de catre medicii oftalmologi si dermatologi. Frecventa si variatia topografica a pistruilor aparuti pe iris au fost analizate si asociate cu anumite caracteristici dermatologice ce indica un grad ridicat de expunere la lumina solara,” explica Cristoph Scwab, medic oftalmolog in cadrul Universitatii de Medicina din Graz, Austria.

De asemenea, voluntarii au fost supusi unui sondaj de opinie in cadrul caruia au completat chestionare ce contineau intrebari despre expunerea la soara pe durata intregii lor vieti si obiceiurile de protectie impotriva razelor UV adoptate de acestia.

O constatare neasteptata a cercetatorilor in urma analizei de specialitate a fost pozitionarea neuniforma a pistruilor irisului. Punctele ce apar pe iris se gasesc cel mai frecvent in cadranul exterior inferior al ochiului.

Pentru a explica acest fapt, oamenii de stiinta au emis ipoteza ca acest lucru se datoreaza faptului ca sprancenele si nasul protejeaza canalele superioare ale ochilor de razele solare, reducand expunerea ochilor la razele UV si diminuand riscul aparitiei petelor irisului in aceasta zona.

“Desi nu putem explica rolul pe care lumina solara il are in debutul anumitor boli oculare, studiul de fata ne ajuta la stabilirea unui biomarker descris prin prezenta petelor irisului, ce indica expunerea indelungata la lumina soarelui, una dintre cauzele aparitiei bolilor cronice de ochi,” a declarat autorul principal al studiului.

“In plus, evaluarea modelului pistruilor ce apar pe iris ar putea fi deosebit de utila pentru a intelege mai bine care este rolul luminii UV in declansarea bolilor oftalmologice,” conchide acesta.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. ​Expunerea la soare ar putea contribui la reducerea tensiunii arteriale
  2. Expunerea la soare poate crea dependenta-studiu
  3. Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa urmeze sfaturile medicilor si sa evite expunerea prelungita la soare
  4. Recomandarile Ministerului Sanatatii pentru zilele de canicula: Evitati expunerea prelungita la soare; consumati cel putin 1,5 litri de lichide
  5. Ministerul Sanatatii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !