Premiera medicala: o femeie a nascut dupa implantarea propriului tesut ovarian congelat inainte de pubertate

O femeie în vârstă de 24 de ani a născut, miercuri, după ce medicii i-au redat fertilitatea pierdută în urma chimioterapiei implantându-i țesut ovarian ce îi fusese prelevat în copilărie. Cazul este considerat de medici o premieră, tânăra fiind prima femeie din lume care a suferit de beta talasemie și dă naștere unui copil după ce unul dintre ovare i-a fost îndepărtat și congelat, înainte de instalarea pubertății, informează AFP, citata de Agerpres.

Moaza Al Matrooshi, care a născut la un spital privat din Londra, a declarat că aducerea pe lume a băiețelului ei este “ca un miracol”. Tânăra, originară din Dubai, s-a născut cu beta talasemie, o tulburare genetică a sângelui care este fatală dacă nu e tratată. Din această cauză ea a urmat un program de chimioterapie, care i-a afectat ovarele, înainte de a primi un transplant de măduvă osoasă donată de fratele său, la Great Ormond Street Hospital din Londra.

La vârsta de nouă ani, înainte de începerea chimioterapiei, ovarul drept i-a fost îndepărtat pe cale chirurgicală de o echipă de medici din Leeds, iar țesutul a fost congelat, în speranța că acesta îi va permite într-o bună zi să conceapă un copil.

Transplantul țesutului a avut loc în Danemarca, iar ulterior pacienta și soțul său, Ahmed, au urmat un program de fertilizare in vitro.

“Întotdeauna am crezut că voi fi mamă și că voi avea un copil. Nu am încetat să sper, iar acum am acest copil… este un sentiment perfect”, a spus tânăra mamă conform The Telegraph.

Medicul femeii, Sara Matthews, a declarat că acesta este “un pas mare înainte”. “Cunoaștem faptul că transplantarea de țesut ovarian funcționează în cazul femeilor mai în vârstă, dar nu am știut dacă putem lua țesut de la un copil, dacă îl putem îngheța și apoi să-l facem să funcționeze din nou”, a spus ea pentru BBC.

Potrivit profesoarei Helen Picton, de la Universitatea Leeds, care s-a ocupat de procedura înghețării ovarului în 2001, “în lume, peste 60 de copii au fost aduși pe lume de femei cărora le-a fost redată fertilitatea”, însă Moaza este primul caz în care o pacientă care a trecut prin procedura de reimplantare a țesutului ovarian a fost tratată pentru beta talasemie.

Reușita medicilor britanici oferă o rază de speranță pentru mii de alte femei care nu reușesc să conceapă un copil din cauza deteriorării organelor reproducătoare ca urmare a tratamentelor pentru cancer sau alte afecțiuni.

În iunie 2015, o belgiancă originară din Republica Congo, în vârstă de 27 de ani, a fost anunțată ca fiind prima femeie din lume care a dat naștere unui copil după ce i s-a efectuat un transplant de țesuturi ovariene proprii, care fuseseră prelevate și congelate când ea avea 13 ani și se afla în faza de pre-pubertate. Ea a fost diagnosticată la vârsta de 5 ani cu anemie falciformă sau drepanocitoză, iar după îndepărtarea ovarului a făcut chimioterapie și a suferit un transplant de măduvă. Spre deosebire de Moaza Al Matrooshi, corpul acesteia începuse să dea semne de intrare la pubertate la momentul la care i-a fost prelevat ovarul, conform Universității Leeds.

Articole similare:

 1. Premiera medicala mondiala: O femeie a nascut dupa ce i s-au transplantat tesuturi ovariene proprii prelevate in copilarie
 2. Premiera in lumea medicala: O femeie cu uter transplantat a dat nastere unui copil sanatos
 3. Premiera mondiala: Cercetatorii au reusit sa creeze tesut renal din celule susa pluripotente
 4. vitMATINA Cancerul ovarian: ce ar trebui sa stie fiecare femeie
 5. Premiera nationala: O echipa de medici de la MedLife a salvat un copil care s-a nascut cu tromboza de vase ombilicale

Tags:

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Premiera medicala: o femeie a nascut dupa implantarea propriului tesut ovarian congelat inainte de pubertate | Stiri de Elita pentru toti romanii
  Publicat la data de 16.12.2016, ora 10:41 am

  [...] Premiera medicala: o femeie a nascut dupa implantarea propriului tesut ovarian congelat inainte de pubertate De către admin – Dec 16, 2016 1 0 DISTRIBUIȚI Facebook Twitter (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ​O femeie în vârstă de 24 de ani a născut, miercuri, după ce medicii i-au redat fertilitatea pierdută în urma chimioterapiei implantându-i țesut ovarian ce îi fusese prelevat în copilărie. Cazul este considerat de medici o premieră, tânăra fiind prima femeie din lume care a suferit de beta talasemie și dă naștere unui copil după ce unul dintre ovare i-a fost îndepărtat și congelat, înainte de instalarea pubertății, informează AFP, citata de Agerpres.Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

 2. Comentariu scris de nico
  Publicat la data de 16.12.2016, ora 11:54 pm

  Dumnezeu – Allah – sa te ajute -, iata cum e posibil sa me intelegem si copiii nostri sa fie cei mai impotanti!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !