Premiera medicala in Romania: Un “plaman artificial” a fost folosit pentru un pacient cu insuficienta respiratorie

Un dispozitiv denumit “plaman artificial” a fost folosit, pentru prima data in Romania, la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului Judetean din Timisoara, in cazul unui pacient de 22 de ani cu insuficienta respiratorie severa, la care ventilatia artificiala nu mai reusea sa asigure oxigenarea adecvata si eliminarea bioxidului de carbon, se arata intr-un comunicat de presa trimis de spital si citat de Mediafax. Tanarul internat la finele saptamanii trecute in stare grava era suspectat ca ar avea gripa porcina, potrivit Agerpres.

“Prin noua tehnica, sangele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigura eliminarea bioxidului de carbon in exces si oxigenarea sangelui. Dispozitivul este numit si ‘plaman artificial’ intrucat structura sa este asemanatoare cu a alveolelor pulmonare, suplinind functia plamanului atunci cand aceasta este compromisa”, se mentioneaza in documentul citat.

“Daca nu foloseam acest dispozitiv – plamanul artificial -, pacientul de 22 de ani, suspectat de gripa porcina ar fi decedat, pentru ca are leziuni extrem de grave ale plamanului”, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, prof. dr. Dorel Sandesc, seful Clinicii ATI din cadrul Spitalului Judetean Timisoara.

“Nu s-a confirmat, inca, gripa porcina in acest caz, dar pacientul are o patologie a plamanului extrem de grava si traieste numai datorita acestui dispozitiv, care permite mentinerea in viata a pacientului pana la vindecarea plamanului”, a adaugat prof.dr. Dorel Sandesc.

Acesta a explicat faptul ca dispozitivul costa 2000 euro si poate fi folosit, in medie, trei saptamani, iar miza este viata unor oameni.

“Din aceste motive, cred ca pretul este foarte bun si numai noul Program National de Sanatate, care finanteaza cazurile de ATI, ne permite achizitionarea unor dispozitive atat de importante in tratamentul bolnavilor grav. Speram ca acest program sa ne permita sa mai achizitionam astfel de dispozitive”, a spus medicul.

Prin noua tehnica, sangele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigura eliminarea dioxidului de carbon in exces si oxigenarea sangelui. Dispozitivul este numit si ‘plaman artificial’ intrucat structura sa este asemanatoare cu cea a alveolelor pulmonare, suplinind functia plamanului atunci cand aceasta este compromisa.

Articole similare:

  1. Premiera medicala in Romania: O operatie de reconstructie de bazin cu alogrefa a fost realizata cu succes la Spitalul de Ortopedie MedLife
  2. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Mai mult de 1 din 5 persoane au fost infectate cu virusul gripei porcine in 2009
  3. Medic roman: Plec sau lupt cu sistemul? Pacient: Pot fi tratat corect in Romania? Dr. Thomas Mann, fost sef al Directiei britanice de Sanatate Publica, a discutat online despre sprijinirea prin politici publice a performantei medicale
  4. Prima linie de laparoscopie pediatrică dintr-un spital privat din România, introdusa in premiera la MedLife
  5. VIDEO Premiera in lumea medicala: o echipa de chirurgi din Spania sustine ca a realizat primul transplant facial total

Tags:

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !