Premiera medicala in lume: o fetita de 1 an din Marea Britanie, vindecata de leucemie cu ajutorul celulelor imunitare modificate

O fetita din Marea Britanie, care suferea de o forma agresiva de leucemie, este prima din lume care a fost tratata cu celule imunitare modificate, proiectate genetic pentru a-i distruge cancerul.

Medicii ii dadusera Laylei Richards, acum in varsta de un an de zile, doar cinci luni de trait dupa ce tratamentele conventionale au esuat in a-i vindeca boala. Acum, Layla este vindecata si se simte foarte bine, unul din doctorii numind reactia organismului sau “un miracol”.

Specialistii de la Great Ormond Street Hospital din Londra au inceput sa trateze fetita acum 2 luni si au specificat ca este posibil sa treaca mai mult de un an pana cand sunt siguri daca terapia a vindecat complet boala sau doar i-a stopat avansul.

“Am folosit tratamentul pe o singur fetita foarte puternica si trebuie sa avem grija inainte sa spunem ca acesta este o optiune potrivita de tratament pentru toti copiii”, a precizat Waseem Qasim, profesor la Insitutul pentru Sanatatea Copilului din cadrul UCL.

“Dar acesta este un punct de reper in utilizarea noilor tehnologii de inginerie genetica si efectele acestora asupra copilului au fost uimitoare”.

“Modificarea celulelor imunitare ale unui pacient pentru a viza cancerul s-a dovedit a fi extrem de benefica in cazul unui numar mic de pacienti cu leucemie. Acest studiu a adaptat tratamentul astfel incat sa fie mai usor de facut si acum trebuie sa urmarim daca noua abordare este eficienta. Urmatoarea mare provocare este sa gasim o modalitate prin care sa aplicam acest tratament si in alte tipuri de cancer”, a precizat Dr. Alan Worsley.

Sursa: The Guardian

A.C.

Articole similare:

 1. Premiera in lumea medicala: O victima a unei amputari si-a recapatat simtul tactil cu ajutorul unei proteze
 2. Marea Britanie: A fost anuntata tehnica prin care vor fi creati copiii cu trei parinti
 3. VIDEO Manechinele medicale, “aduse la viata” la o universitate din Marea Britanie
 4. Americanii au creat primul ficat artificial, cu ajutorul celulelor stem
 5. Un calculator oficial al Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie prezice momentul in care pacientul va suferi un infarct

Tags: , , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Dedalus
  Publicat la data de 6.11.2015, ora 1:45 pm

  E cam prea frumos ca sa fie adevarat.

  Ati verificat sursele?

 2. Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 6.11.2015, ora 1:48 pm

  Oamenii astiad e stiinta nu stiu nimic, o lumanare si o rugaciune ar fi ajutat mai mult:)

  • Comentariu scris de Dan Axente
   Publicat la data de 21.8.2017, ora 6:54 pm

   ” Oamenii astia de stiinta nu stiu nimic” dar duc lumea inainte intr-o proportie de 95%. ” o lumanare ” nu juta la nimic aici. “o rugaciune ar fi ajutat mai mult” :) poate !!!
   Fara acesti oameni, care si-au tocit coatele si si-au sacrificat timpul liber pentru STIINTA, am fi ramas cu siguranta in evul mediu, adica la lumanare, si azi.
   Putin RESPECT pentru acestia, pe care ei nu-l cer niciodata de la nimeni, ar fi binevenit. Ar fi bine sa nu-i uitam pe INVATATORII de la clasel I-IV fara de care nu se poate ajunge la STIINTA. Ar fi bine sa nu-i uitam pe MEDICINISTII fara de care ducem grija SANATATII !!! Restul Meseriilor sunt necesar-obisnuite.
   Este parerea mea !!!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !