Premiera la MedLife: a fost extirpat rinichiul unei paciente de 75 de ani diagnosticata cu tumora renala

O echipa medicala din cadrul Life Memorial Hospital a realizat o interventie de nefrectomie radicala stanga (extirpare a rinichiului) pe cale laparoscopica, la o pacienta in varsta de 75 de ani. Acesta este primul caz de nefrectomie laparoscopica pentru o tumora renala operat de medicii din sistemul MedLife.

Echipa medicala a fost coordonata de dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urologie, cu competente in chirurgie laparoscopica si robotica, din a carei componenta au mai facut parte dr. Mircea Lica, medic specialist chirurgie generala si dr. Paula Neicutescu, medic primar ATI.

“In momentul in care pacienta a apelat la noi, am evaluat rezultatele analizelor medicale si a investigatiilor imagistice si am hotarat ca pacienta poate fi operata laparoscopic. Pacientei i-a fost extirpat rinichiul tumoral si, de asemenea, i s-au extirpat ganglionii de pe aorta. Intrucat tumora nu depasea grasimea perirenala, iar la nivelul ganglionilor nu au fost decelate celule tumorale, pacienta nu va avea nevoie de niciun tratament adjuvant dupa operatie, cu chimio sau cu radioterapie”, a declarat dr. Gheorghe Plugaru.

Interventia a avut o durata de trei ore, iar datorita faptului ca abordul a fost laparoscopic, aceasta s-a realizat prin incizii mici, care au lasat un aspect estetic al cicatricilor, iar pacienta si-a putut relua activitatile obisnuite intr-un timp foarte scurt. Evolutia postoperatorie a pacientei a fost una foarte buna, pacienta nu a necesitat medicamente pentru calmarea durerii, disconfortul fiind minim.

La trei zile dupa operatie pacienta a plecat acasa, iar in a sasea zi a revenit la control si pentru indepartarea firelor. Pentru a supraveghea situatia unei eventuale recidive, pacienta va trebui sa faca controale imagistice periodice: ecografie sau tomografie, dupa caz.

Potrivit Societatii Europene pentru Oncologie Medicala (ESMO), cancerul renal este cea mai frecventa tumora maligna a rinichiului si reprezinta aproximativ 2-3% din cancerele adultului la nivel mondial. De asemenea, studiul Onco Monitor realizat de GfK Romania in anul 2014 a aratat ca, in medie, un medic specialist oncolog consulta pe luna peste 7 pacienti cu cancer renal, iar peste 60% dintre pacientii nou diagnosticati cu cancer renal sunt in stadiul 4.

A.C.

Articole similare:

  1. O tumora cerebrala gigant de 7 cm a fost operata cu succes la un copil de 2 ani si 5 luni, la MedLife
  2. Premiera medicala in Romania: O operatie de reconstructie de bazin cu alogrefa a fost realizata cu succes la Spitalul de Ortopedie MedLife
  3. Premiera la Spitalul MedLife Brasov: a fost realizata prima ecografie cu substanta de contrast
  4. Premiera in lumea medicala: O victima a unei amputari si-a recapatat simtul tactil cu ajutorul unei proteze
  5. Premiera medicala in Brasov: Artroplastie totala de sold cu proteza anatomica, realizata la Spitalul MedLife

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !