Preferinta pentru alimentele bogate in grasimi este scrisa in genele noastre

Alimente bogate in calorii / Foto: FreeRangeStock.com

Oamenii care prefera sa consume alimente cu continut mare de grasime se supun riscului crescut pentru declansarea obezitatii, una dintre cele mai importante probleme de sanatate la nivel mondial. De aceea, un grup de cercetatori de la Universitatea din Cambridge a realizat un test la care au participat 54 de voluntari carora li s-au oferit portii nelimitate de mancare din pui, atat cu un continut mare de grasime, cat si cu un continut redus de grasime, pentru a testa preferintele acestora. In cadrul studiului cercetatorii au observat ca participantii purtatori ai genei MC4R – ce determina preferinta pentru alimentele grase – au ales sa consume alimentele bogate in lipide.


Specialistii vorbesc despre o versiune modificata a genei care poarta marca preferintei pentru alimentele grase – intitulata MC4R – ca fiind prezenta la una din 1.000 de persoane, controland apetitul, satietatea, precum si nivelul de aderi calorice in randul acestora.

Mutatiile genei MC4R sunt cele mai frecvente cauze genetice care stau la baza declansarii obezitatii severe in randul familiilor testate pana in prezent.

De-a lungul evolutiei omenii s-au dezvoltat aceste gene ale preferintei pentru alimentele bogate in grasimi pentru a face fata vremurilor de foamete, spun expertii. Atunci cand produsele alimentare nu sunt accesibile in mod frecvent, persoanele in cauza obisnuiesc sa consume mai mult atunci cand au acces la alimentele grase pentru a stoca mai multa grasime si a evita flamanzirea. Insa mutatiile ce au loc la nivelul acestei gene poate face oamenii sa fie mai lacomi la mancare.

Cele trei versiuni de feluri de mancare principale oferite – pui Korma – aratau identic si aveau un gust aproximativ identic, insa nivelul de grasime era impartit in mic, mediu si mare. Voluntarilor li s-a oferit o mostra din fiecare tip si apoi li s-a oferit libertatea sa manance cat au poftit din toate felurile.

Aceeasi strategie a fost aplicata si in cazul desertului – budinca de capsuni, bezele si smantana – insa de data aceasta a variat continutul de zahar.

Desi nu a existat nicio diferenta in cantitatea consumata de fiecare persoana in parte, cele 14 persoane la care a fost identificata gena MC4R modificata au mancat, fara sa vrea, in mod semnificativ mai mult pui bogat in lipide, decat au facut-o cele 20 de persoane slabe si cele 20 de persoane obeze participante la studiu. De asemenea, cand a venit vremea desertului, portiile cu cea mai mare cantitate de zahar a displacut numai persoanelor purtatoare a genei MC4R.

Conducatoarea studiului – Sadaf Farooqi – profesoara in cadrul Institutlui Medical de Cercetare de Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Universitatii Cambridge, a declarat ca rezultatele studiului arata ca o parte din preferintele noastre alimentare sunt datorate, mai degraba, genelor mostenite decat vointei noastre.

“Chiar daca avem grija de aspectul si gustul alimentelor pe care le consumam, creierul nostru detecteaza continutul de nutrienti al acestora. De aceea, de cele mai multe ori mancam alimente care sunt bogate in grasimi si au un continut ridicat de zahar. Prin testarea cu atentie a fiecarui component, in mod separat, precum si prin testarea unui grup de oameni care au prezenta gena MC4R modificata am reusit sa aratam ca exista anumite cai specifice ale creierului care pot influenta preferintele noastre culinare,” a declarat aceasta.

Prezenta unei predeterminari genetice, in functie de care organismul nostru cere mai multa grasime, in detrimentul zaharului, pentru a o stoca in masura limitata, este o modalitate utila a organismului de a se apara impotriva foametei. Cu toate astea, oamenii nu sunt complet neajutorati atunci cand vine vorba despre inclinatiile primare. O alimentatie echilibrata si multa miscare fizica sunt aspectele esentiale pentru mentinerea unei greutati normale, adauga cercetatoarea.

Sursa: BBC

G.T.

Articole similare:

  1. Alimentele bogate in potasiu scad riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene
  2. Ar putea o dieta saraca in grasimi sa ne afecteze memoria?
  3. Meniul nostru zilnic. Cafea, grasimi naturale, carne procesata: cat sunt de daunatoare?
  4. Preferinta barbatilor pentru femei mai tinere, identificata drept cauza probabila a menopauzei
  5. Anotimpurile afecteaza modul in care functioneaza genele si sistemul imunitar. Ce este variatia sezoniera?

Tags: , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !