Poti castiga doi ani de viata citind

Cine dorește să își prelungească speranța de viață trebuie să mănânce bine și sănătos, să facă mișcare, să nu bea prea mult și să nu fumeze. Însă un obicei surprinzator si la îndemână ar putea prelungi viața cu câțiva ani, scrie 7sur7.be, citat de agerpres.
Doi ani de viață pot fi câștigați citind — este incredibila descoperire a unor cercetători de la Universitatea Yale, al căror studiu a apărut în Social Science and Medicine.

Oamenii de știință au analizat datele a 3.635 de persoane de peste 50 de ani, observându-le starea sănătății. Printre altele li s-au pus și întrebări despre obiceiurile de lectură.

Datorită acestui studiu, cercetătorii au putut stabili că o persoană amatoare de citit trăiește în medie cu 23 de luni mai mult decât una care nu citește niciodată. O jumătate de oră de lectură pe zi scade cu 23% riscurile de deces pe o perioadă de 12 ani.

“Persoanele care citesc o jumătate de oră pe zi au o șansă semnificativă să își crească speranța de viață…Acest avantaj se menține și când se adaugă criterii de stare financiară, educație, inteligență și alte variabile”, arată profesor Becca Levy, autor al studiului.

Celor cărora nu le plac romanele li se recomandă reviste și alte publicații, care au și ele o influență pozitivă asupra speranței de viață, dar mai scăzută decât cărțile.

Cercetătorii nu au putut deocamdată explica motivele acestei tulburătoare descoperiri, încheie 7sur7.be.

Articole similare:

 1. ​VIDEO Cat de des clipesti citind acest articol? Cate ceva despre protectia vederii pana la adanci batraneti
 2. Pasarile de noapte versus persoanele matinale. Cine castiga?
 3. Mituri si adevaruri despre insomnie. E bine sa te ridici din pat daca nu poti dormi? Alcoolul, televizorul si calculatorul ajuta? Poti recupera somnul pierdut?
 4. Confruntarea in care pacientii sunt protagonisti: scaderea pretului medicamentelor de pe listele Programelor Nationale. Cine va castiga?
 5. Te poti vindeca fara antibiotice de unele infectii – studiu

Tags:

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de alonso
  Publicat la data de 9.8.2016, ora 10:24 am

  Nu si la penitenciar, zice doamna Pruna.

 2. Comentariu scris de necititor
  Publicat la data de 9.8.2016, ora 1:56 pm

  sunt reale aceste studii ?
  daca cineva citeste (de placere) 30 de minute pe zi (accentuez, zilnic) , e firesc sa traiasca mai mult, dar nu din cauza cititului.
  Daca cineva are disciplina sa faca un efort intelectual zilnic (in afara jobului) , este foarte probabil ca acea persoana este educata (stie sa citeasca si ii place) , est inteligenta si nu in ultimul rand disciplinata.
  Trag concluzia ca perosna in cauza este inteligenta. In conditiile astea e normal ca persona respectiva sa aiba un job bun, sa aiba “ochii deschisi” si sa faca alegeriel bune in viata. Deci o viata mai lunga e o consecinta fireasca.

  Intrebarea este, cei care citesc cancan si libertate (si la ia cel putin 30 de minute zilnic) traiesc si ei mai mult ?

 3. Comentariu scris de Matilda
  Publicat la data de 9.8.2016, ora 4:40 pm

  sau, ca sa-l parafrazez pe mark twain, daca citesti prea mult poate nu o sa traiesti mai mult cu 2 ani, dar cu siguranta asa o sa ti se paraLasa un comentariu


Do NOT fill this !