Pe eticheta scrie “ulei de masline extra-virgin”. Ce contine insa sticla?

O parte din uleiul de masline extra-virgin este contrafacut/ Foto: Dreamstime.com

Cu patru, cinci ani in urma, uleiul de masline era considerat cel mai falsificat produs agricol din Uniunea Europeana, profiturile fiind comparate de unii comercianti cu cele din traficul cu cocaina. Companii uriase importa si vand si astazi ulei de masline contrafacut, metode sofisticate de productie facand grea depistarea. Ce poate face cumparatorul obisnuit pentru a reduce riscul de a consuma marfa falsificata?

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Folosit intens de greci si romani in antichitate, uleiul de masline extra-virgin provine de la prima procesare a maslinelor, avand o aroma puternica si fiind considerat de cea mai buna calitate. Este o sursa de acizi grasi mononesaturati si antioxidanti, cu numeroase beneficii, intre care:

  • Este un condiment foarte bun si aromat
  • Previne bolile cardiovasculare
  • Ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange; previne diabetul zaharat
  • Mentine greutatea corporala
  • Poate ameliora sforaitul, astmul
  • Este eficient impotriva matretii
  • Previne cancerul
  • Amelioreaza presiunea arteriala la hipertensivi
  • Este bun laxativ
  • Amelioreaza gastrita/ ulcerul
  • Este indicat in cazul unui sistem imunitar slabit
  • Poate fi utilizat pentru ingrijirea corporala: hidrateaza pielea uscata, balsam pentru buze, amelioreaza arsurile solare, exfoliant pentru ten, demachiant, crema de noapte, balsam pentru par etc.
  • Poate inlocui alte produse grase – untul, margarina, insa nu face minuni daca il adaugam mancarurilor nesanatoase.

O investigatie publicata in 2007 de “The New Yorker” arata ca procesul de falsificare a uleiului de masline cel mai des intalnit are loc in Italia – importatorul, consumatorul si exportatorul major al lumii. Desi in ultimii ani Spania produsese mai mult ulei, cele mai multe cantitati erau transportate catre Italia, unde produsele erau ambalate si apoi vandute ca ulei italianesc.

Despre ulei

Cele mai bune uleiuri de masline sunt obtinute prin utilizarea unei prese hidraulice sau centrifuge, dupa ce maslinele au fost culese atunci cand culoarea se schimba dinspre verde spre negru. In mod ideal, sunt recoltate manual si tinute la presat cateva ore pentru a minimaliza oxidarea si reactiile enzimatice. Piata traditionala este sudul Europei, unde consumul crescuse, la nivelul anului 2007, cu 35%. Uleiul extra-virgin nu contine ulei rafinat.

O parte din productia de ulei extra-virgin este diluata cu un alt ulei (de masline sau de alt tip), mai ieftin si mai slab calitativ. Spre deosebire de uleiul extra-virgin, cel vegetal este extras, in general, in rafinarii, din seminte sau nuci, folosindu-se solventi, caldura si presiune intensa.

La ce sa fim atenti atunci cand cumparam?

Conform “The Guardian“, cumparatorul are la indemana cateva variante pentru a se asigura (fara a avea garantia totala) ca ceea ce cumpara este marfa de calitate:

  • Pe eticheta trebuie sa scrie ‘extra-virgin”.
  • Sunt sanse mai putine ca produsele mai scumpe sa fie contrafacute.
  • Nu cumparati sticle transparente (uleiul oxideaza si devine ranced mult mai repede).
  • Cautati pe eticheta data recoltarii: cu cat e mai tanar cu atat e mai bine. Este indicat ca recolta sa fie din anul in curs.
  • Nu cumparati produse expuse la lumina sau la caldura. Alegeti pe cele stocate in locuri curate, in containere din inox care controleaza temperatura. Caldura, lumina si aerul pot afecta gustul si proprietatile uleiului de masline extra-virgin. Este indicat sa fie pastrat la intuneric sau chiar in frigider.
  • Daca aveti posibilitatea, gustati inainte.
  • Nu cumparati cantitati mari, pentru ca nu este indicat sa fie pastrat prea mult timp.
  • Nu alegeti in functie de culoare, care poate varia.
  • Evitati gustul de mucegaiala, de prajeala, de carne, gustul metalic, nefiresc.
  • Mentionarea PDO (protejarea desemnarii originii) si PGI (protejarea indicatiilor geografice) poate inspira un plus de incredere.

Conform datelor Comisiei Europene, in 2007, existau circa cinci milioane de hectare de maslini in Uniunea Europeana, reprezentand aproximativ 70% din totalul global. Productia mondiala de ulei de masline indica o medie de 1,8 milioane de tone, din care 1,45 de tone erau de provenienta europeana. Tarile producatoare sunt Italia, Spania, Franta, Grecia, Portugalia, primele doua fiind cele mai importante.

Redactia MedLive

Articole similare:

  1. VIDEO Dr. Greta Nita: “Efectul initial de «agravare» a simptomelor ii sperie pe pacienti, insa pentru medic este un semn bun”
  2. vitMATINA Carnea de pasare este cea mai sanatoasa. Insa ce pasare alegem?
  3. vitMATINA Uleiul de peste in tratarea artritei reumatoide
  4. Ce date va contine Cardul National de Sanatate si ce avantaje ofera beneficiarului
  5. Laptele matern contine o substanta care distruge celulele canceroase

Tags: , , , , , ,

39 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de bogdan
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 3:02 pm

    Nu este suficienta informatia din articol. Dupa ce inoculati ideea ca este un produs excesiv falsificat, nu dati niciun detaliu cum sa depistam un ulei fals pe rafturile supermarket-urilor.

    • Comentariu scris de mikaela
      Publicat la data de 6.1.2012, ora 3:25 pm

      Corect!!

    • Comentariu scris de ligia popa
      Publicat la data de 6.1.2012, ora 3:35 pm

      nu ati spus de aciditatea uleiului care era ffffffffffffff importanta.

    • Comentariu scris de alba ca zapada
      Publicat la data de 18.8.2012, ora 8:57 pm

      Va rog, ati putea sa imi recomandati o firma sau mai multe (dc exista) care produce ulei de masline extra virgin de calitate si pe care il pot gasi comercialzat si la noi in tara? va multumesc

  2. Comentariu scris de lilly
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 3:13 pm

    Abia acum aflara-ti..?!!! Surprinzator!!!

  3. Comentariu scris de alta marie
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 3:28 pm

    corect Bogdan, perfect de acord!

  4. Comentariu scris de andrei
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 4:06 pm

    Pe orice cutie sau sticla de ulei de masline de calitate trebuie sa scrie aciditatea. Aceasta trebuie sa fie sub 0.8 pentru ca uleiul sa fie extravirgin, iar cu cat este mai mica, 0.5/0.3, uleiul este de o calitate mai buna ceea ce se reflecta automat si in pret. La noi costa minim 40 de lei litrul si nu se gaseste decat prin magazinele de delicatese.

    Daca pe recipient nu este mentionata aciditatea puteti fi siguri ca veti cumpara un amestec de uleiuri dupa metodele prezentate mai sus. Pe nici o sticla din marile hypermarketuri nu este trecuta aciditatea deci trageti singuri concluziile.

  5. Comentariu scris de Sorin
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 4:09 pm

    In articol scrie ca sunt greu de depistat produsurile false. Singura modalitate se pare e ca te ghidezi la recomandari.

  6. Comentariu scris de gogu
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 4:24 pm

    pai tocma’ acia-i problema. ca uleiu’ de masline e ca vinu’! cum stiu eu ca pe raft e un vin bun sau contrafacut? de multe ori nici dupa gust nu-l cunosc majoritatea, doar specialistii. concluzia e ca n-ai cum sa stii. singura metoda sa te feresti e sa nu cumperi ulei din Italia. capisci?

    • Comentariu scris de Gicuta
      Publicat la data de 6.1.2012, ora 4:59 pm

      Gogule, uleiul nu-i ca vinul, pentru ca vinul devine din ce in ce mai bun odata cu trecerea timpului. Si daca iti place sa bei vin cumparat, nu trebuie decat sa urmaresti rezultatele publicate de Protectia Consumatorilor care analizeaza din cand in cand vinurle. De exemplu cel mai natural vin e de la Cotnari, si ce la prost e de la Vincon Vrancea, care nici nu se face struguri.

      • Comentariu scris de monica
        Publicat la data de 7.1.2012, ora 12:27 pm

        Tin sa te contrazic, in zona Vrancea este de baza vinul, podgoriile fiind si foarte apreciate cum sunt cele de la Panciu si Odobesti. Deci mai gandeste-te si documenteaza-te inainte sa vorbesti aiurea. Cine stie ce vin ai cumparat tu si scria pe el Vincon Vrancea…..probabil unul in bidon si care costa 6 lei 2 litri.

  7. Comentariu scris de Marty
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 5:08 pm

    Ulei extravirgin.
    Am primit o sticla de ulei extravirgin. Cind am gustat am ramas stupefiat. Era amar si de o iuteala vecina cu ardeiul iute.
    Este normal? Sticla este primuta de la un producator de uleiuri.!!!

    • Comentariu scris de Dorys
      Publicat la data de 6.1.2012, ora 5:40 pm

      Este normal, chiar foarte normal.
      uleiul presat la rece si produs doar in cantitati mici este iute amar si te pisca pe gat.

      • Comentariu scris de Pure Natural Oil fan
        Publicat la data de 7.1.2012, ora 11:14 am

        Depinde…de specia de maslin si de perioada de culegere a fructului (crud/verde, parguit, copt, trecut). In general, gustul uleiului (extravirgin, ca de el discutam) poate varia de la amarui (prototipul este Manzanillo, Picual), usor amarui (Arbequina, Lechin de Sevilla), neutru (arhetip Picudo), dulce-amarui (ex. Cornicabra, Hojiblanca) dulceag (Verdial de Bajados) si dulce (ex. Empeltre). De asemenea, faptul ca un ulei este sau nu picant (ustura pe gat) depinde de specia de maslin, de perioada de culegere a fructului si de…impuritatea uleiului (exista producatori care aduga esente obtinute din frunzele de maslin pentru a accentua aroma. Practica dauneaza puritatii uleiului!). Ca idee, in tarile sudice sunt preferate varietatile picante si foarte picante (NU au ardei iute in compozitie!) iar in cele nordice, variantele mai soft/putin picante (si in Romania se prefera variante mai soft).

  8. Comentariu scris de Pure Natural Oil fan
    Publicat la data de 6.1.2012, ora 5:59 pm

    Calitatea unui ulei de masline extravirgin=presat la rece este data de 3 factori:
    1. Aciditatea uleiului. ATENTIE! NU cifre echivoce gen sub 0,8% SAU intre 0,3-0,8% (care sunt generice)!!! Aciditatea ESTE O CIFRA, NU UN INTERVAL. Ex neechivoc: “Aciditate max. 0,25%”.(Exista si de 0.15%!!!!). Cu cat aciditatea este mai mica, cu atat calitatea este mai buna. IMPORTANT: doar aciditatea, singura, in sine, NU este un criteriu de calitate al uleiului! Daca NU are gustul si aroma perfecta, IN CIUDA ACIDITATII mici uleiul poate fi trecut in categoria imediat urmatoare de ulei virgin (NU extravirgin). Adica EXISTA ulei virgin cu aciditate de…0.4% (gustul/aroma/buchetul este IMPERFECT!).
    2. Indicele de peroxizi exprimat in meq/Kg. Observatia de mai sus este valabila si in acest caz, NU sub valoarea de 20 meq(O2)/Kg (valoare generica ca si 0.8 % aciditate). Ex. neechivoc: 3,36 meq/Kg. Cantitatea de peroxizi cu cat este mai mica, cu atat este mai buna, produsul fiind neoxidat, adica pastrat in conditii mai optime. Un produs pastrat in conditii exceptionale trebuie sa aibe valoarea sub 4 meq/Kg.
    3. Indicii de absorbtie in ultraviolet UV K232 si K270 (si acestia au niste valori generice K232<2,5 K270<0,22). Acesti indici atesta PURITATEA uleiului de masline (fiecare specie de maslin are o absorbtie specifica si UNICA) sau daca vreti, faptul ca el nu este amestecat cu alte uleiuri (15W40 de exemplu!).
    Din pacate, niciun consumator mediu NU poate proba realitatea celor scrise pe eticheta, INSA concurentii celui ce pune pe raft un asemenea ulei FITI SIGURI ca vor verifica la sange ceea ce producatorul pretinde ca se afla in continut. Cand veti vedea scrise pe eticheta aciditatea (O CIFRA), cantitatea de peroxizi (O CIFRA) si indicii de refractie FITI SIGUR ca aveti in fata un ulei de calitate!!! Daca nu gasiti ACESTE date pe eticheta, impreuna cu: specia de maslin, zona de provenineta, ca si producatorul…Va pierdeti vremea, luati mai bine ulei rafinat de floarea soarelui ca tot aia este!
    In sfarsit, o alta observatie: producatorul numarul 1 in lume de ulei este SPANIA(=Itlaia+Grecia+Siria+Tunisia). Destinatiile uleiului spaniol, sper ca nu va va surprinde acest lucru, sunt Italia (importatorul nr.1) si evident, Grecia!)

    • Comentariu scris de Tata mare
      Publicat la data de 7.1.2012, ora 11:09 am

      Comentariul lui Pure Natural Oil fan documentat si adevarat. Ca si unul care am lucrat in domeniu certific cele scrise. Pina la urma cred ca se face mare taraboi legat de uleiul de masline care datorita unei politici de marketing exagerate se incearca a ni-se baga pe git ca un panaceu universal. Daca s-ar face sau s-ar studia niste statistici legate de sanatatea celor care consuma ulei de masline vs. uleiuri de floarea soarelui sau soia vom constata ca mari diferente nu sunt iar cei care consuma ulei de masline nu cred ca traiesc mult mai mult decit ceilalti ba din contra s-ar putea sa fie si invers.
      Inainte de toate ar trebui spus ca cea mai buna hrana este cea cu care oamenii s-au obisnuit din zona unde traiesc de cel putin 5-6 generatii. Organismele s-au adaptat, iar adaptarile s-au transmis si genetic. V-as intreba cit ulei de masline au mincat populatiile de prin caucaz care sunt renumite prin logevitate(nu-mi aduc aminte acum exact numele populatiei). Din cite stiu alimentatia era bazata pe lactate, carne de oaie inclusiv seul de oaie(una din cele mai saturate grasimi) cereale etc. Dar ardelenii nostri si nu numai ei care sunt renumiti prin pita si slana au trait mai putin sau au fost mai bolnavi decit grecii sau spaniiolii sau turcii.
      Asa ca nu mai umblati dupa prostii, nu neg ca uleiul de masline o fi bun (mie nu-mi place) dar uleiul de floarea soarelui , soia sau porumb este la fel de sanatos ca si cel de masline. In cea ce priveste falsificare uleiului de masline fiti aproape 100%siguri ca este falsificat(adica amestecat cu alte uleiuri mai ieftine). Pentru a avea garantia ca nu este asa ar trebui din sticla pe care o cumparati sa duceti o proba la un laborator specializat si pe linga probele de mai sus sa i-se faca si o cromatograma. Nici in conditiile astea garantia nu este 100% dar oricum ar depasi 95%. Binenteles ca asta nu se poate datorita costurilor. Cea mai buna garantie este sa aveti maslinele si sa va extrageti voi uleiul dar cum nu se poate ramane sa nu va mai incurcati cu el

    • Comentariu scris de victor
      Publicat la data de 7.1.2012, ora 5:25 pm

      aciditatea o stim ca o cifra, adimensionala; ori dvs ne spuneti un procent; explicati va rog..

      • Comentariu scris de Pure Natural Oil fan
        Publicat la data de 9.1.2012, ora 9:30 am

        Raspuns scurt: cred ca faceti referire la pH (logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei ionilor de H intr-o solutie APOASA), este un numar care variaza de la 1 (acid), trecand prin 7 neutru (apa pura) si 14 (baza/alcalie). Uleiul de masline nefiind solubil in apa, rezulta ca aciditatea, respectiv pH, NU poate fi masurata conform definitiei de mai sus. Uleiurile (de orice fel) sunt de fapt, acizi foarte slabi. Aciditatea uleiurilor de masline se masoara ca procent de acizi grasi liberi raportati la acidul oleic (prin urmare, discutam de un procent, si nu o cifra ca la pH).

    • Comentariu scris de Clara Stanescu
      Publicat la data de 10.1.2012, ora 9:15 am

      Multumim frumos pentru precizari.

      O zi linistita!

    • Comentariu scris de Adrian
      Publicat la data de 10.7.2012, ora 1:27 pm

      Multumesc, cred ca in sfarsit vad cateva criterii valide pentru ulei extravirgin de masline.
      Si eventual presiuni pe comercianti / producatori sa aiba etichete complete!

    • Comentariu scris de irina pancu
      Publicat la data de 9.3.2013, ora 1:26 am

      Cel mai corect comentariu pa care l-am citit in legatura cu uleiul de masline extra virgin.O singura specificatie insa pe care putini o stiu.Grecia exporta ulei extra virgin vrac cel mai mult spre Italia si-l importa imbuteliat binenteles de calitate inferioara.
      Italia (despre calitatea uleiului din Spania nu cunosc prea multe), pentru ca uleiul
      lor are o aciditate mare ,importa din grecia vrac si le amesteca, sau imbuteliat dar cu o singura conditie-,sa puna eticheta cu numele lor (adica produs in italia).
      In tara foarte greu veti gasi ulei de masline adevarat pentru ca nu prea sunt interesati comerciantii sa cumpere ulei cu eticheta de producator.
      Aici
      http://irina-ratacita.blogspot.gr/ am scris despre experienta mea cu o firma din tara.

    • Comentariu scris de Bogdan
      Publicat la data de 3.1.2014, ora 5:57 pm

      Va multumesc pentru precizari, mie mi-ati fost de un mare ajutor!
      Sanatate va doresc!

  9. Comentariu scris de Ioana
    Publicat la data de 7.1.2012, ora 1:08 am

    Sunt dezamagita…chiar asa de “contrafacute” sa fie toate uleiurile extravirgine de masline pe care le gasim in comertul de masa? :( Ce spuneti insa de uleiurile din turte de masline?

    • Comentariu scris de florin
      Publicat la data de 30.11.2013, ora 5:09 pm

      olio di sansa di oliva este uleiul de cea mai slaba calitate.Vreti un ulei de calitate ?Uitati-va la preturi ,acestea reflecta calitatea acestuia .(dar nu intotdeauna ).Traiesc in italia si in fiecare an cumpar masline si le duc la o fabrica care extrage uleiul la rece folosind utilaje traditionale .Nici un ulei de pe piata nu se compara cu acesta .Ca sa aveti o idee despre pret vreau sa va spun ca :maslinele pe care le cumpar + costul extractiei = 3,5 euro pe litru .

  10. Comentariu scris de Ioana
    Publicat la data de 7.1.2012, ora 1:10 am

    Oricum, interesante comentariile, concureaza serios cu articolul :)

  11. Comentariu scris de Marius
    Publicat la data de 8.1.2012, ora 5:09 pm

    Multumim userului Pure Natural Oil fan. De acum nu ne ramane decat sa avem rabdare sa citim etichete si sa cautam produse cat mai bune pentru sanatatea noastra. De multe ori ma pierd in multitudinea de marci pentru o categorie de produse si simt ca nu am criterii stiintifice pentru alegerea unui produs bu in final alegand produse despre care doar am auzit la televizor.

  12. Comentariu scris de Marius
    Publicat la data de 9.1.2012, ora 12:22 pm

    Ieri, dupa ce am citit tot ce s-a scris aici, am fost in megaimage si am verificat toate sticlele cu ulei de masline ca sa vad daca gasesc informatiile necesare…….Pauza. Nimic. Gol. Pe ce sticle cu ulei de masline putem gasi asemenea informatii? Am vazut o marca de ulei care avea mai multe informatii dar cred ca era scris in greceste si nu intelegeam. Despre etichete traduse in romaneste cu asemenea informarii cred ca nu poate fi vorba. Nu se complica nimeni sa le traduca si sa le puna pe eticheta romaneasca deoarece piata este prea putin educata in acest sens.

  13. Comentariu scris de Cristi
    Publicat la data de 4.4.2012, ora 12:27 pm

    Multumesc userului Pure Natural Oil fan pentru informatii.Dupa lungi cautari am descoperit un ulei extravirgin foarte bun cu aciditate 0,21 si la un pret convenabil.

  14. Comentariu scris de Daniel
    Publicat la data de 4.4.2012, ora 12:58 pm

    Bravo Cristi ai intrat aici sa te lauzi sau ce? Nu poti sa dai mai mule informatii?

  15. Comentariu scris de Cristi
    Publicat la data de 4.4.2012, ora 1:01 pm

    Scuze. http://www.ulei-extravirgin.ro/

  16. Comentariu scris de Daniel
    Publicat la data de 5.4.2012, ora 5:18 pm

    Merci………

  17. Comentariu scris de Ionela
    Publicat la data de 9.5.2012, ora 10:58 am

    Foarte bune informatiile mai ales completarile din comentarii. Vin si eu cu o completare dirsct la subiect: http://www.ulei-masline.ro/cum-se-citeste-eticheta-unui-ulei-de-masline

  18. Comentariu scris de Valeriu
    Publicat la data de 14.7.2012, ora 1:30 pm

    Cel mai bun ulei extravirgin , este cel pe care ti-l aduci tu din Grecia … ori daca nu calatoresti acolo , sunt firme turistice care aduc la comanda… nu se compara cu cel din comert de la noi .

  19. Comentariu scris de bog
    Publicat la data de 25.6.2013, ora 12:25 am

    dapa parerea mea cel mai bun ulei de masline este cel din spania

  20. Comentariu scris de model batik
    Publicat la data de 27.8.2013, ora 11:53 am

    Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  21. Comentariu scris de costas28
    Publicat la data de 30.8.2013, ora 2:46 pm

    Blogul este foarte bun. Te incita si oarecum si lamureste. Uleiul de masline este medicament curat.Eu am gasit un ulei grecesc super bun si-l consum de ceva vreme. Este incomparabil cu ceea ce se gaseste pe piata. KL-am luat de pe net si are toate garantiile iar distribuitorii sunt super si iti ofera si detaliile pe care nu le prea gasesti nicaieri. Intrati pe spartancom si cred ca veti intelege de ce am ramas la consumul de ulei din masline cu toate ca eu nu consumam aproape de loc inainte.

  22. Comentariu scris de Bond
    Publicat la data de 14.11.2013, ora 9:18 pm

    La aciditate este mult de discutat, chiar daca scri pe sticla o valoare acesta nu poate fi mentinuta, se modifica in timp, (creste). Cum sa scoti o aciditate de 0,2 sau chiar mai mica, este aproape imposibil. Maslinele trebuie culese manual inainte de supracoacere (fara cele de pe jos mucegaite, bolnave..) presate si imbuteliate in aceeasi zi. Ceea ce este aproape imposibil, poti sa faci dar doar cu cantitati foarte mici (deci nu prea ai cmu sa umpli rafturile magazinelor cu ulei extravirgin, sa mai scri pe sticla si aciditate de 0,2). Aciditatea poate fi controlata si modificata prin procedee chimice. Niciodata nu mi-a placut CHIMIA dar la uni poate sa faca minuni. Se poate verifica daca aciditatea a fost scazuta prin metode chimice prin analize de laborator.

    http://www.bioresurse.ro/index.php (aici se pot face analize individuale)

    UN PRODUS DE CALITATE POATE FI CUMPARAT DACA PE STICLA SUNT TRECUTE ; ORIGINEA (LOCUL DE PRODUCERE A MASLINELOR, METODA DE PRODUCERE A ULEIULUI, DATA AMBALARII SI DATA DE EXPIRARE). Uleiul este recomandat a se consuma in timp de 18 luni de la ambalare.
    Unii producatori au scris pe eticheta ulei produs in Italia; Grecia; Spania… dar pe spatele sticlei scrie ca contine ulei din UE si NON UE. Deci maslinele se cumpara din tari producatoare de masline dar procesarea are loc in alte tari. La noi de vinde marca (nu conteaza de unde sunt maslinele, daca pe eticheta apare un nume mare).



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !