Oxitocina, hormonul care poate minimiza durerea in travaliu si la nastere

MedLife, cel mai mare operator de servcii medicale private, isi propune sa informeze femeile din Romania in ceea ce priveste nasterea naturala si care sunt optiunile pentru a avea parte de o experienta memorabila. In conferinta de la Bucuresti de pe 1 octombrie 2012, dr. Michel Odent va discuta si despre rolul oxitocinei – hormonul care odata eliberat in organism minimizeaza durerea in travaliu si la nastere. De asemenea, acest hormon are un rol important si in mecanismul alaptarii, se arata intr-un comunicat MedLife.

  • MedLife organizeaza conferinta “Nasterea: nevoi, vise si realitate”, sustinuta de dr. Michel Odent unul dintre cei mai reputati obstetricieni din lume. Saptamanal, MedLife pune la dispozitie informatii despre cele mai interesante subiecte care vor fi discutate la conferinta.

Cu un secol in urma, cercetatorii au descoperit oxitocina, denumita si “hormonul iubirii”. Potrivit specialistilor, eliberarea acestui hormon in organism poate contribui la minimizarea durerii in travaliu si la nastere. Mecanismul este unul simplu – odata eliberata in organism oxitocina este hormonul care face uterul sa se contracte in timpul travaliului. Nivelul de oxitocina din sange creste treptat pe toata durata travaliului, atingand nivelul maxim chiar in momentul expulziei, contribuind la starea de bine si acceptare care se instaleaza, minimizand durerea.

Totodata, oxitocina este un potential stimulator pentru contractiile care dilata colul, ajutand asltfel fatul sa inainteze. Cand nivelul de oxitocina este crescut, contractiile puternice duc la desprinderea si eliminarea placentei, reducand astfel sangerarile si micsorand riscul unor hemoragii post-partum.

De asemenea, specialistii sustin ca oxitocina joaca un rol important si dupa expulzie in special in mecanismul alaptarii.

Studiile au demonstrat ca acest hormon are nevoie de “intimitate” pentru a se manifesta si pentru a avea efecte benefice asupra femeii care este in travaliu, naste sau chiar alapteaza. De aceea, o femeie care tocmai a nascut si alapteaza, va elibera laptele mai usor daca va alapta intr-o camera in penumbra, unde este doar ea si bebelusul, fara a fi intrerupta de alti factori externi.

Care sunt factorii care stimuleaza oxitocina?

Punerea copilului la san imediat dupa nastere este cea mai buna metoda de a creste nivelul de oxitocina. Dr. Michel Odent spune ca un rol la fel de important il joaca si legatura imediata dintre mama si copil, contactul piele pe piele, si privirile impartasite ducand si ele la cresterea nivelului de oxitocina. Tot el atentioneza asupra faptului ca in secolul nostru, aproape ca s-a uitat de nevoia de intimitate a femeii, atunci cand naste sau alapteaza. De aceea, acest hormon care ajuta atat de mult, nu se mai elibereaza suficient in organism deoarece viitoarea mama este perturbata de factorii externi si nu se mai simte relaxata si in siguranta.

Mai multe detalii pe acest subiect vor fi oferite la conferinta sustinuta de Dr. Michel Odent pe 1 octombrie 2012 la Bucuresti. Evenimentul este organizat de MedLife alaturi de Leaganul Vietii si Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare, cu sprijinul Chicco si in parteneriat cu Alpha Bank, Apa Nova, Avon Baby, Dorna, Stem Sure.

  • MedLife activeaza pe piata din Romania din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piata locala. Compania acopera toate zonele de activitate medicala: ambulatoriu, spitale, maternitati, laboratoare, farmacii, acestea din urma constituind Sistemul Medical MedLife. In prezent, MedLife isi desfasoara activitatea in 9 Hyperclinici din Bucuresti, Timisoara, Brasov si Arad; 8 laboratoare proprii de analize; 6 spitale in Bucuresti, Brasov si Arad, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie si unul de Obstetrica-Ginecolgie; 3 maternitati in Bucuresti si in tara, 28 de centre medicale generaliste in Bucuresti si in tara, 9 centre de excelenta cu specializare unica, 6 farmacii proprii reunite sub reteaua PharmaLife, si in colaborare cu 135 clinici medicale partenere din toata tara.
  • Leaganul Vietii este un centru prenatal dedicat femeilor insarcinate, cuplurilor si parintilor interesati de sanatate, introspectie si echilibru. Leaganul Vietii vine in intampinarea nevoilor viitoarelor mame, cu informatii bazate pe dovezi stiintifice, cu sprijin, suport emotional si indrumare. Centrul ajuta viitoarele mamici sa-si redescopere resursele interioare, sa dobandeasca abilitatile si increderea necesara pentru o experienta a nasterii asa cum si-o doresc.
  • Asociatia pentru Nastere Naturala si Alaptare este o asociatie non-guvernamentala, non-profit si apolitica ce promoveaza nasterea naturala si alaptarea.

Articole similare:

  1. Irina Popescu, presedintele Asociatiei pentru Nastere Naturala si Alaptare, a discutat online cu cititorii despre principiile renumitului obstretician dr. Michel Odent, care vine la Bucuresti
  2. MedLife il aduce la Bucuresti pe dr. Michel Odent, unul dintre cei mai reputati obstetricieni din lume, care va vorbi despre cum se poate naste cat mai putin traumatizant si care sunt consecintele tipului de nastere ales pentru mama si copil
  3. MedLife Eva lanseaza la Brasov prima unitate de nastere naturals acreditata conform normelor internationale
  4. SONDAJ Ai opta pentru o nastere acasa, cu moasa? “Interventiile la care este supus nou-nascutul sunt absolut necesare” – cititoare MedLive.ro
  5. VIDEO INTERVIU Alergii si toxiinfectii la copii. Mihai Gafencu, pediatru: “Internetul poate fi o mare galeata in care fiecare pune ce vrea, deseori neselectat. E foarte rau cand sfertodoctia domina parintele, care are senzatia ca e informat si, uneori, poate gresi din dorinta de a face bine”

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !