Organizatia Mondiala a Sanatatii: Rezistenta la antibiotice ne ameninta pe toti

Rezistenta la antibiotice / Foto: Sxc.hu

Cresterea rezistentei la antibiotice reprezinta o amenintare enorma la adresa sanatatii la nivel mondial”, a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, prezentand primul sondaj al organizatiei sale pe aceasta tema, noteaza Agerpres.

Aceasta rezistenta, a adaugat dr. Chan, citata de AFP, “a atins niveluri periculos de ridicate in toate partile lumii”.

Sondajul arata ca orice persoana poate fi intr-o zi afectata de o infectie rezistenta la aceste medicamente.

Rezistenta la antibiotice, numita si antibiorezistenta, apare atunci cand bacteriile evolueaza si devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infectiilor, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acest flagel mondial este legat in special de consumul in exces de antibiotice si de utilizarea gresita a lor.

Dar aproape jumatate (44%) dintre persoanele care au participat la sondaj, care nu pretinde a fi exhaustiv si care a fost realizat de OMS in 12 tari, crede ca rezistenta la antibiotice nu este o problema decat pentru cei care abuzeaza de ele.

Doua treimi dintre respondenti sustin, de asemenea, ca nu exista nici un risc de infectie rezistenta la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris.

“In realitate, oricine poate, la un moment dat si in orice tara, sa sufere de o infectie rezistenta la antibiotice”, subliniaza OMS, care lanseaza, din 16 pana in 22 noiembrie, prima “Saptamana Mondiala pentru buna utilizare a antibioticelor”.

In luna aprilie, OMS a deplans ca serviciile de sanatate din lume nu actioneaza suficient impotriva utilizarii abuzive a antibioticelor, care confera rezistenta la medicamente si determina decese cauzate de boli curabile.

“Una dintre cele mai mari provocari de sanatate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor si societatilor”, a mentionat la randul sau dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezistenta la antimicrobiene.

Pentru a realiza acest lucru, OMS vrea sa demonteze prejudecatile care circula pe aceasta tema.

Astfel, trei sferturi dintre persoanele interogate cred ca rezistenta la antibiotice apare atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice. In realitate, bacteriile – nu oamenii sau animalele – sunt cele care devin rezistente la antibiotice si raspandirea lor cauzeaza infectii dificil de tratat.

Pentru a pune capat acestui fenomen, OMS recomanda sa nu se ia antibiotice decat daca au fost prescrise de medic, sa se urmeze pana la capat tratamentul prescris chiar si atunci cand pacientii se simt mai bine, sa nu se foloseasca niciodata antibiotice ramase de la o prescriptie predecenta si sa nu se imprumute niciodata antibiotice altor persoane.

A.C.

Articole similare:

 1. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Infectiile minore risca sa faca numeroase victime din cauza rezistentei la antibiotice
 2. Rezistenta la antibiotice este o “bomba cu efect intarziat”; amenintarea este la fel de mare ca terorismul si schimbarea climei – oficial britanic
 3. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Speranta de viata a femeilor de peste 50 de ani a crescut
 4. Organizatia Mondiala a Sanatatii cere accelerarea vaccinarilor impotriva pojarului in Europa
 5. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Numarul imbolnavirilor din cauza chimicalelor din alimente trebuie sa fie un semnal de alarma

Tags: , , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de irina
  Publicat la data de 16.11.2015, ora 3:28 pm

  Bine de știut (deși pentru mine nu sunt tocmai noutăți)!

  Dar sigur, noi facem campanii anti-vaccinare!

 2. Comentariu scris de Vinatoru
  Publicat la data de 16.11.2015, ora 3:29 pm

  Pai cum?
  Nu certificasera doctorii acum 10 ani ca antibioticele sunt doar bune? Nu erau ele aprobate de FDA si de toate comisiile ca fiind bune pentru oameni, chiar si pentru animalele pe care le maincam si carora li se prescriau preventiv?

  Cine este tras la raspundere acum pentru ucidere?

  Fac referire la tot lobby-ul provaccinare care demostraza ca sunt 100% sigure.

 3. Comentariu scris de Gee Koo
  Publicat la data de 16.11.2015, ora 4:31 pm

  1. Interzicerea folosirii antibioticelor la animale.
  2. Interzicerea eliberarii din farmacie fara reteta chiar daca este evident ca omul este bolnav. Sa mearga la spitale, de-aia exista!
  3. Interzicerea prescrierii antibioticelor de catre medicii de familie fara antibiograma. Ca si veterinarii, medicii de familie dau antibiotice asa, preventiv sau la cererea pacientului si ca sa nu se supere si sa se retraga de pe lista medicului ii da ceva nou.
  4. In cazul in care bolnavii sunt atat de bolnavi incat nu pot astepta 2-3 zile rezultatul antibiogramei pe antitermice, se pot da anumite antibiotice, decise de specialist.
  Problem solved!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !