Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza in legatura cu cresterea numarului de cazuri de cancer la nivel mondial

Numarul noilor cazuri de cancer la nivel mondial a fost estimat in 2012 la 14,1 milioane, dintre care 8,2 milioane de decese, cifre in crestere cu 11% si, respectiv, 8,4% fata de 2008, potrivit datelor furnizate joi de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza AFP, citat de Agerpres.

In urma cu patru ani, OMS estima ca existau 12,7 milioane de noi cazuri de cancer si 7,6 milioane de decese din cauza acestei boli. Aceste cifre au fost furnizate de Centrul International de Cercetare privind Cancerul (CIRC), o agentie specializata a OMS cu sediul la Lyon, in Franta, care dispune de date referitoare la 28 de tipuri de cancer in 184 de tari.

Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate sunt cel pulmonar (1,8 milioane de cazuri, 13% din total), la san (1,7 milioane de cazuri, 11,9% din total) si colorectal (1,4 milioane de cazuri, 9,7% din total).

Cele mai frecvente cauze de deces in randul bolnavilor de cancer sunt cancerul pulmonar (1,6 milioane de decese, 19,4% din total), de ficat (0,8 milioane de decese, 9,1% din total) si de stomac (0,7 milioane de decese, 8,8% din total).

Potrivit OMS, numarul cazurilor de cancer la san a crescut cu 20% din 2008, in timp ce mortalitatea provocata de aceasta forma de cancer a crescut cu 14%. In plus, cancerul de san reprezinta 25% din cazurile de cancer diagnosticate la femei.

In total, in fiecare an, 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer la san.

In 2012, 6,3 milioane de femei traiau cu cancer la san diagnosticat in cursul celor cinci ani precedenti.

Previziunile bazate pe aceste estimari anticipeaza o crestere substantiala de 19,3 milioane de noi cazuri de cancer pe an pana in 2025, ca urmare a cresterii demografice si a imbatranirii populatiei la nivel mondial.

Mai mult de jumatate din cazurile de cancer (56,8%) si din decesele provocate de cancer (64,9%) in 2012 au fost inregistrate in regiunile mai putin dezvoltate din lume, proportii in continua crestere pana in 2025, estimeaza OMS.

A.C.

Articole similare:

  1. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Speranta de viata a femeilor de peste 50 de ani a crescut
  2. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Mai mult de 1 din 5 persoane au fost infectate cu virusul gripei porcine in 2009
  3. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Violenta impotriva femeii este o epidemie; una din trei femei din lume a fost lovita sau abuzata sexual
  4. Tipuri de cancer pulmonar care nu sunt detectate de radiografie. Cum difera de alte cazuri?
  5. Statistica ingrijoratoare: Numarul cazurilor de diabet la nivel mondial a atins un record

Tags: ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de DC
    Publicat la data de 13.12.2013, ora 11:12 am

    Asadar si prin urmare cauza nonsenzatie a cresterii este cresterea si imbatranirea populatiei? Plictisitor. Niste E-uri, anticonceptionale sau poate mult blamatul Celular sau nu?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !