Organizația Mondială a Sănătății propune creșterea taxelor la produsele din tutun

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că guvernele din întreaga lume ar trebui să crească taxele la țigări și la alte produse din tutun pentru a încuraja oamenii să se lase de fumat și pentru a crește fondurile alocate serviciilor de sănătate, scrie Reuters.

Într-un raport intitulat “Epidemia Globală de Tutun 2015″, Agenția de Sănătate ONU a declarat că prea puține guverne folosesc strategia creșterii accizelor la tutun pentru a descuraja consumul și a îi ajuta pe fumători să se lase de fumat. De asemenea, reprezentanții ONU recomandă ca cel puțin 75% din prețul unui pachet de țigări să fie reprezentat de taxele de impozitare.

Conform unor rapoarte întocmite de OMS, la fiecare 6 secunde o persoană moare din cauza bolilor dezvoltate în urma consumului de tutun, ceea ce înseamnă că aproximativ 6 milioane de oameni mor într-un singur an din această cauză. De asemenea, se estimează că numărul acestora se va ridica la 8 milioane de oameni pe an până în 2030, dacă nu se iau măsuri care să anticipeze și să țină sub control “epidemia consumului de tutun”.

“Creșterea taxelor este una dintre cele mai eficiente și mai rentabile modalități de a reduce consumul de produse din tutun”, a declarat Margaret Chan, directoarea generală OMS.

Tutunul este unul dintre cei patru factori principali de risc ai dezvoltării bolilor neinfecțioase și netransmisibile, precum cancerul, bolile cardiovasculare și pulmonare, și diabetul; 16 milioane de oameni cu vârste de până la 70 de ani au murit numai în anul 2012 din astfel de boli cauzate de fumat, iar 80% dintre aceștia proveneau din țările slab dezvoltate.

Creșterea taxelor la tutun s-a dovedit a fi eficientă în reducerea consumului și încurajarea oamenilor pentru a se lăsa de fumat, a declarat Douglas Bettcher, expert OMS în prevenirea bolilor netransmisibile. “Avem astfel de dovezi în țări precum China și Franța, în care prețurile mari ale produselor din tutun au dus la o scădere majoră a consumului”, a adăugat acesta.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. Organizatia Mondiala a Sanatatii doreste noi taxe la tutun, pentru a salva milioane de vieti
 2. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza in legatura cu cresterea numarului de cazuri de cancer la nivel mondial
 3. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca urmeaza un “val” de cazuri de cancer
 4. Organizatia Mondiala a Sanatatii: O cincime din copiii de pe glob nu primesc vaccinurile care le pot salva viata
 5. Organizatia Mondiala a Sanatatii raspunde criticilor aduse vaccinurilor

Tags: , , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de dan
  Publicat la data de 7.7.2015, ora 2:57 pm

  Interesant! Poate ca ar trebui sa creasca pretul si la fast food uri. Asa cum o persoana ar fi deranjata de fumatori, poate si eu sunt deranjat cand vad numai persoane obeze. Obezitatea are un risc foarte mare de a dobandi afectiuni cronice si chiar deces, poate chiar un risc apropriat de fumat. Hai sa nu fim ipocritii si sa nu ne razbunam neaparat pe fumatori.

 2. Comentariu scris de Vipercig
  Publicat la data de 8.7.2015, ora 12:27 pm

  OMS este o organizatie care de mult si-a uitat menirea. Oare cand o sa scapam de aceasta abordare invechita? Cand vom face ceva care intr-adevar sa ajute fumatorii, dar si pe cei cu diverse vicii din intreaga lume?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !