Bolile infectioase, tot mai greu de tratat din cauza rezistentei crescute a bacteriilor la antibiotice

Rezistenta la antibiotice / Foto: Sxc.hu

Infectiile tractului urinar sunt din ce in ce mai greu de tratat din cauza rezistentei tot mai crescute a bacteriilor la antibiotice, avertizeaza expertii, citati de BBC. Ei spun ca problema s-a agravat odata cu folosirea antibioticelor pe scara larga in industria zootehnica. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Hong Kong au demonstrat ca astfel sunt transmise de la animal la om gene rezistente la antibiotice.

Cercetatorii au examinat bacteria escherichia coli, responsabila pentru o gama larga de infectii urinare. Ei au analizat probe preluate de la oameni si animale si au descoperit in ambele cazuri prezenta unei gene rezistente la antibiotice. Aceasta gena, denumita aacC2, codifica rezistenta la gentamicina, antibiotic folosit frecvent in vindecarea infectiilor. Ea a fost depistata in 80% din cele 249 de mostre umane si animale studiate.

“Genele rezistente se pot raspandi in intestinul uman prin intermediul alimentelor, prin contact direct cu animalele sau expunere la surse de apa contaminate” a explicat dr. Pak-Leung Ho, coordonatorul studiului. “Cand aceste gene ajung in bacteriile care declanseaza infectiile la om, aceste boli sunt mult mai dificil de tratat”

Problema este una globala

Desi cercetarea a fost facuta intr-o singura regiune, Hong Kong, expertii sunt de parere ca problema se extinde la nivel mondial. “Avand in vedere comertul international de carne si produse din carne, rezistenta la antibiotice dintr-o anumita zona geografica se poate transforma rapid intr-o problema globala”, sustine dr. Ho.

“Folosirea antibioticelor in industria zootehnica este atent controlata in Europa”, spune profesorul Chris Thomas, expert in bacteriologie la Universitatea Birmingham. “Totusi, chiar daca problema este tinuta sub control aici, persoanele care calatoresc peste hotare si migreaza de la o comunitate la alta vor aduce cu ele gena si vor raspandi rezistenta la antibiotice”, a adaugat el. “Este o problema internationala”.

Prof. Thomas a explicat ca infectiile vor putea fi tratate folosind alte tipuri de antibiotice, mai scumpe. Totusi, in timp, omul ar putea dezvolta rezistenta si la acestea.

Autor: R.M.

Articole similare:

 1. Descoperirea unei gene responsabile cu imbatranirea deschide calea catre “tineretea vesnica”
 2. Realitatea greu de suportat. Cum le vorbim copiilor despre moarte
 3. “Eu nu sunt bolnav!” Sapte aspecte privind bolile modernitatii
 4. Nastere naturala sau cezariana? Alege in cunostinta de cauza
 5. “Am racit. Iau antibiotic?” NU. Mai bine intreb un medic

Tags: , , ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de vlad
  Publicat la data de 18.5.2010, ora 11:23 pm

  bacteriile sunt cele care devin rezistente la antibiotice , nu organismul uman.

  • Comentariu scris de Moderator
   Publicat la data de 19.5.2010, ora 10:32 am

   Multumim. Eroarea a fost corectata.

   • Comentariu scris de Ioana - studenta la Facultatea de Biologie
    Publicat la data de 20.5.2010, ora 9:44 am

    A fost corectat doar in titlu, pentru ca din text tot se poate intelege ca omul este rezistent la antibiotice. Omul nu are cum sa fie rezistent la antibiotice. Bacteriile sunt cele care sunt rezistente si din cauza asta infectiile pe care le produc sunt greu de tratat. Mai cititi si voi ceva carti de microbiologie si genetica! Omul nu transmite gene bacteriilor!!!!

 2. Comentariu scris de @vlad
  Publicat la data de 19.5.2010, ora 5:28 am

  Medici de la Spiru Haret?

 3. Comentariu scris de Razboi întru Cuvânt » DOAR SUFLETUL A MAI RAMAS DE CUCERIT IN ROMANIA (si se lucreaza si la asta)/ Ardealul e doar la un pas de a fi pierdut/ Sarantocii, fara alternativa. COLTUL DE PAINE / Directorul de banca devenit calugar (STIRI 19-21 MAI 2010
  Publicat la data de 21.5.2010, ora 4:17 am

  [...] Infectiile urinare, tot mai dificil de tratat. Antibioticele utilizate in zootehnie sunt responsabil… [...]Lasa un comentariu


Do NOT fill this !