Orezul alb creste riscul imbolnavirii de diabet. Orezul brun il scade

Orezul alb creste riscul de diabet / Foto: Flickr – matthewfugel

Inlocuirea orezului alb din alimentatie cu orezul brun poate scadea cu o treime riscul de a ne imbolnavi de diabet, sustin expertii americani citati de BBC News. Orezul alb creste riscul de diabet, deoarece favorizeaza cresterea rapida a nivelului glicemic in sange, explica cercetatorii de la Universitatea Harvard.

Orezul brun si cerealele integrale reprezinta o optiune mai sanatoasa, deoarece glucoza este eliberata in organism in mod gradual.

Aproape 200.000 de americani au participat la un studiu, bazat pe chestionare, in urma caruia consumul de orez alb a fost asociat diabetul de tip 2. Au fost luate in calcul mai multe criterii, printre care varsta participantilor si alti factori de risc implicati in aparitia diabetului.

Astfel s-a constatat ca persoanele care mananca cinci sau mai multe portii de de 150g de orez alb saptamanal sunt cu 17% mai expuse riscului de a se imbolnavi de diabet, comarativ cu persoanele care consuma mai putin de o portie pe luna. Cercetatorii sunt de parere ca desi doar 2% din participantii la studiu consuma atat de mult orez, rezultatele sunt relevante.

In acelasi timp, consumul de orez brun se pare ca are exact efectul opus: acela de a scadea riscul imbolnavirii de diabet tip 2. Persoanele care mananca doua sau mai multe portii de orez brun pe saptamana au un risc mai scazut cu 11% de a se imbolnavi decat cele care mananca mai putin de o portie pe luna.

Pornind de la aceste rezultate, cercetatorii estimeaza ca inlocuirea unei treimi din portia normala de orez alb cu aceeasi cantitate de orez brun poate scadea riscurile cu pana la 16%. In acelasi timp, inlocuirea orezului alb cu cereale integrale, inclusiv orez brun sau paste, poate scadea riscurile cu mai mult de o treime.

Mai mult de 70% din orezul consumat in statele dezvoltate, precum Statele Unite sau Marea Britanie, este orez alb. In general, expertii recomanda ca cel putin jumatate din carbohidratii consumati sa provina din cereale integrale.

Autor: R.M.

Articole similare:

  1. Consumul de hamburgeri poate creste riscul de astm la copii
  2. Obezitatea creste riscul de depresie. Si invers
  3. Alimentatia femeii in timpul sarcinii poate creste riscul de cancer atat copiilor, cat si nepotilor ei
  4. Poluarea din marile orase creste riscul de deces in cazul persoanelor care au supravietuit unui accident cerebral vascular
  5. Consumul moderat de alcool ar putea reduce riscurile de diabet

Tags: , , ,

19 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Kris
    Publicat la data de 20.6.2010, ora 5:41 pm

    Ce sa spun! Atunci cel putin jumatate din populatia Chinei ar suferi de diabet! Am fost in SUA si tin sa precizez ca acolo pana si paine e dulce, indulcita cu siropul de porumb, unul dintre cele mai nocive substante pentru sanatate. Deci sa nu-mi zica mie cineva ca orezul e de vina, oricare ar fi culoarea lui!

  2. Comentariu scris de bustiuci
    Publicat la data de 20.6.2010, ora 8:41 pm

    Asta este o manipulare …

    Mai spuneti direct ca e mai ieftin sa vinzi orez brun decat alb, de unde si potential de castiguri.

    Bombaaaa … manipulareeee

    • Comentariu scris de Jolly Roger
      Publicat la data de 20.7.2010, ora 7:16 pm

      pai mai bustiuci, eu te contrazic vehement, orezul sanatos, cel brun este mult mai scump decst orezul alb, promovarea ecestuia este manipularea, mai gandeste-te si tu un pic, caci toate care sunt sanatoase, incl.”bio bio” sunt mult mai scumpe decat cele “simple” care de multe ori sunt mai bio decat cele declarate bio ;o)
      si atunci sa vezi tu potentiale de castiguri cand ai adus ceva “bun” dar mai scump pe piata, ergo mai scump=mai bun.

  3. Comentariu scris de ion
    Publicat la data de 20.6.2010, ora 9:00 pm

    Dupa acest studiu , ar rezulta ca toti asiatici sant bolnavi de diabet. Orezul fiind alimentul de baza, consumat zilnic.

  4. Comentariu scris de radu_sgv
    Publicat la data de 21.6.2010, ora 9:34 am

    mai da-i incolo.
    cine-a fost macar o data in asia, poate sa spuna ca nu prea sunt grasi pe-acolo.
    si mananca aia la orez de se sparg si, culmea, il fierb nu in apa, ca in suc de cocos (asta era in malaezia)
    odata nu stiam ce sa mai mananc, si am intrebat un malaezian(indian) care este mancarea lui preferata. raspunsul a fost: orez prajit :) )
    m-o pufnit risu… ca eu ma asteptam sa zica ceva … caracatita, peşte, fructe de mare, ceva mai exotic, orice, dar nu orez prajit :D
    bine… de fapt orez prajit nu inseamna doar orez gol, dar oricum.
    in plus, arata cu vreo 10 ani mai tineri decat varsta din buletin.
    eu unul m-am crucit.
    asta se intampla in malaezia… unde oamenii o duc cat de cat rezonabil,(in capitala cel putin) fata de china sau india unde nu am fost si nu stiu.

    • Comentariu scris de bobby
      Publicat la data de 24.7.2011, ora 8:41 am

      Ai spus ca arata cu 10 ani mai tineri decat varsta din buletin,nu stiu carui fapt se datoreaza asta dar vreau sa va anunt ca si italieni arata la fel poate nu toti dar 6din 10 asa arata,sa fie din cauza consumului zilnic de paste fainoase,bravo lor oricum.

  5. Comentariu scris de Andrei Pintilie
    Publicat la data de 21.6.2010, ora 12:53 pm

    Cam care ar fi diferenta de pret intre cele doua?

    • Comentariu scris de bustiuci
      Publicat la data de 21.6.2010, ora 2:14 pm

      Este simplu să-ţi dai seama care este substratul articolului

      orezul brun de fapt este orezul neprelucrat, adică nu are aspectul comercial al celui alb. De fapt, orezul alb este orezul brun prelucrat, adică se cheltuie mai mult pentru a ajunge ca produs finit, de unde şi diminuarea marjei de câştig. aşa, mai bine public articole din astea bombă prin care promovezi orezul brun, dar îl vinzi la acelaşi preţ, poate mai mult, că de’ reclama este sufletul vânzărilor şi uite aşa merg afacerile cu fraierii. Povestea asta seamănă cu cea a produselor BIO, au ajuns unele produse etichetate BIO să fie de 3 ori mai scumbe ca cele obişnuite, deşi nu am nici o garanţie că nu e vorba de acelşi lucru.

      • Comentariu scris de Sakura
        Publicat la data de 21.6.2010, ora 6:18 pm

        Paradoxul este că orezul brun se găseşte deosebit de greu şi de scump. La fel ca şi zahărul brun, care este mai puţin prelucrat decât cel alb, deci mai ieftin de produs, dar care în magazine costă de 4-8 ori mai mult decât cel alb.

  6. Comentariu scris de China
    Publicat la data de 21.6.2010, ora 1:38 pm

    China chiar are un numar mare de diabetici, desi numarul de obezi este intradevar mic… si am fost acolo.

    • Comentariu scris de bustiuci
      Publicat la data de 21.6.2010, ora 1:58 pm

      Dă-ne nişte cifre? În procente?

      nu “în număr” … la 1,4 mlrd … nu merge cu cifre.

    • Comentariu scris de bobby
      Publicat la data de 24.7.2011, ora 8:46 am

      Si Romania are un numar mare de diabetici.e normal ca si China sa ti se para ca e mare deoarece are o populatie de aprox 55 de ori mai mare decat a Romaniei….in fine posibil sa creeze diabet consumat doar in cantitatii uriase

  7. Comentariu scris de bustiuci
    Publicat la data de 21.6.2010, ora 2:03 pm

    priviţi aici:

    http://www.reuters.com/article/idUSTRE62N66220100324

    pare că au 90 mln de bolnavi, aproximativ. 6,67%

    România: http://www.sfatulmedicului.ro/Diabetul-Zaharat/numarul-bolnavilor-de-diabet-in-tarile-ue-va-creste-cu-25-la-suta-pana-i_2374

    citez din articol, rata cazurilor de diabet din România este de 9,4%,

    deci dragilor, cu articolul, trebuie să revin cu un urlet de-al meu de mai devreme:

    “MANIPULAREEEE”

  8. Comentariu scris de Io
    Publicat la data de 21.6.2010, ora 4:07 pm

    Desigur, baclavaua sau altele asemenea sunt ok; orezul alb era marea problema!

  9. Comentariu scris de ion rromanul
    Publicat la data de 21.6.2010, ora 9:38 pm

    Da la marea majoritate a romanilor asta nu e o problema. Deja in anumite localitati de la noi s-a implementat tehnologia de hranire a fachirului indian. Ala de traieste numai cu aer.

  10. Comentariu scris de Dr. Gionescu
    Publicat la data de 22.6.2010, ora 11:14 am

    Ce barba!!! Orezul are indicele glicemic cel mai redus dintre alimente.
    Astia evident vor sa bagam in noi fornetti si shaorme.

  11. Comentariu scris de Pentru Dr. Gionescu
    Publicat la data de 29.6.2010, ora 10:19 am

    Dr. Gionescu, nu va stiu, dar probabil sunteti unul dintre majoritatea doctorilor habarnisti, ramasi cu educatia lunga si buna, dar de acum 20-30 de ani.

    Aceiasi doctori care sunt mari experti in diabet, dar habar nu au nimica. Indicele glicemic nu are mare legatura cu diabetul. S-a demonstrat asta dupa 2003 daca nu ma insel, cand s-a aflat ca principalul factor pentru epidemia de diabet este FRUCTOZA (care e un compus f toxic pentru organismul uman) si majoriatea produselor rafinate care il contin.

    Da, fructele au fructoza, dar e bine legata de FIBRE. Unde mai punem multitudinea de VITAMINE SI MINERALE.

    Orezul, in mod natural, adica brun, e plin de fibre si alte bunatati, care scad impactul carbohidratiilor care ii contine. Orezul alb e produsul rafinat, care contine doar carbohidratii. Intr-o alimentatie in care e prezenta fructoza (zaharul rafinat e jumatate fructoza, jumatate glucoza), orezul alb face mult rau. La fel si faina – foarte rea, pe cand graul – foarte bun.

    Pentru toti habarnistii in halat alb: puneti mana si cititi o carte de specialitate, de dupa 1930 de preferabil!

  12. Comentariu scris de Pentru Dr. Gionescu
    Publicat la data de 29.6.2010, ora 10:26 am

    Si in continuare pentru restul: cati dintre asiaticii aia de pe camp, prelucreaza orezul inainte sa il manance? Daca ati manca orezul ala, ati tacea! Cei din marile orase ce credeti ca mananca? Va zic eu, cel rafinat, usor de mancat!

    Exact la fel e si cu africanii – culegatori, care mananca trestii de zahar de pe camp dar nu au nici pe dracu. De ce oare? Cuvantul FIBRE va zice ceva?
    Dar cei la care ajunge varianta procesata (zaharul) sunt oare la fel de sanatosi?



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !