Optiuni terapeutice in infarctul miocardic acut si cardiopatia ischemica. Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, cu competenta in cardiologie interventionala, a discutat online cu cititorii

Care sunt optiunile de tratament in infarctul miocardic acut si in cardiopatia ischemica? Ce prespun acestea si ce trebuie sa stie pacientul inainte si dupa interventie? Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, cu competenta in cardiologie interventionala, a discutat online cu cititorii.

Dr. Florina Pinte este doctor in medicina, medic primar cardiologie cu competenta in cardiologie intervenţionala si supraspecializare in cardiologie pediatrica in cadrul AngioLife. Intra pe pagina online pentru programari.

Articole similare:

 1. Cum depistam infarctul miocardic acut? Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, a discutat online cu cititorii
 2. Infarctul miocardic si cardiopatia ischemica- simptome, factori de risc, solutii medicale. Dr. Lacramioara Petrescu, medic specialist in cardiologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
 3. Cum tratam fracturile vertebrale in osteoporoza? Dr. Bogdan Dorobat, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
 4. Cum se trateaza minim invaziv tumorile hepatice? Dr. Radu Dumitru, medic primar radiologie interventionala, a discutat online cu cititorii
 5. Cum se manifesta insuficienta cardiaca si cum poate fi tratata? Dr. Lacramioara Petrescu, medic primar cardiologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , ,

17 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mihai Popescu
  Publicat la data de 17.10.2016, ora 11:27 am

  Am si eu o intrebare, la care nu am primit raspuns, pana acum:statistic, dupa un infarct cat mai traieste un om? As dori sa primesc un raspuns clar, incurajarile nu ma intereseaza….Multumesc anticipat!

  • Comentariu scris de Dr. Florina Pinte
   Publicat la data de 18.10.2016, ora 10:51 am

   Infarctul miocardic reprezinta astuparea unui vas coronarian cu intreruperea curgerii sangelui spre teritoriul irigat si moartea tesutului miocardic. Ca sa putem vorbi de prognosticul de viata al unui pacient, dupa un infarct miocardic acut, care este o boala grava a inimii, trebuie sa stim cateva lucruri in functie de care putem spune evolutia ulterioara:

   - localizarea infarctului (daca infarctul este cu localizare anterioara este un prognostic mai grav pentru ca teritoriul interesat este foarte mare; daca infarctul este localizat in alt teritoriu va cuprinde mai putin muschi miocardic care va muri)
   - Daca coronarografic exista circulatie colaterala catre teritoriul de infarct aceasta va iriga desi nu suficient inca teritoriul corespunzator al infarctului, limitand moartea muschiului miocardic. Deci, desi teritoriul respectiv se presupune ca muschiul a murit in totalitate, prin circulatia colaterala formata se limiteaza moartea muschiului si acesta mai poate fi recuperat.
   - Este important sa se cunoasca daca pacientul a beneficiat de o destupare a vasului in primele ore de infarct pentru ca atunci muschiul isi va reveni intr-o proportie mai mare pentru ca a fost salvata circulatia catre muschiul inimii.

   Avand in vedere ca mi-ati pus o intrebare generala, pentru a va putea da un prognostic specific dvs ar trebui sa-mi oferiti mai multe date si sa veniti la un control in urma caruia sa stabilim prognosticul.

   In urma consultatiei putem stabili:
   -daca medicatia pe care o urmati este corespunzatoare si suficienta
   -daca este nevoie de efectuarea unei coronarografii care sa stabileasca cate vase sunt afectate cu stenoze si care este circulatia in vasul raspunzator de infarct
   -la ecografie se poate stabili contractilitatea muschiului inimii care a fost inclusa in zona de infarct
   -se poate efectua scintigrama miocardica de perfuzie, care sa stabileasca cat la suta din muschiul inimii mai traieste

   In functie de aceste date obtinute putem stii tratamentul care trebuie urmat, care poate fi:

   -medicamentos
   -dilatare cu implantare de stent pe vasele afectate
   -tratament chirurgical de bypass aorto-coronarian

 2. Comentariu scris de Balaci Ovidiu
  Publicat la data de 17.10.2016, ora 11:31 am

  Buna ziua, chiar daca sunt “off topic”, vreau sa-i multumesc, inca odata si pe aceasta cale, Dnei. Dr. Pinte, pentru profesionalismul si calitatea umana deosebita de care a dat dovada in decursul anilor de cand, ii sunt pacient.
  Un om si un medic exceptional. Respect, Doamna Doctor.

  • Comentariu scris de Dr. Florina Pinte
   Publicat la data de 18.10.2016, ora 10:53 am

   Va multumesc mult pentru apreciere. Sper ca cei 11 ani de cand va tratez sa se prelungeasca cu cel putin inca pe atat.

   • Comentariu scris de Ionut
    Publicat la data de 7.12.2016, ora 7:02 pm

    Buna seara am fost la 3 cardiologi si unul dintre ei mia găsit pe holter extrasistole supra ventriculare instabile.mai exact 234 !menționez ca le simt si îmi da stare de panica.am 32 ani 171 si 71 kg,mie foarte frica ..multumesc!!

 3. Comentariu scris de George M
  Publicat la data de 17.10.2016, ora 11:57 am

  Dupa infarct, o parte din muschiul inimii moare ?
  Tesutul necrozat isi mai revine ?

  • Comentariu scris de Dr. Florina Pinte
   Publicat la data de 18.10.2016, ora 10:57 am

   Dupa un infarct miocardic acut muschiul inimii moare in proportie de pana la 100%.

   Trebuie stiut ca exista mai multe tipuri de infarct miocardic:

   -infarct miocardic subendocardic, care inseamna moartea numai a unei parti din muschiul corespunzator teritoriului in care vasul se astupa partial. La acest tip de infarct, prin medicatie si dilatare cu implantare de stent in vasul corespunzator infarctului avem sansa ca acest muschi sa recupereze de la partial pana la total.

   -infarct miocardic transmural, care inseamna moartea sau necroza unei parti mari din muschiul irigat de artera care se astupa. Daca exista circulatie colaterala din alte artere coronariene catre teritoriul raspunzator de infarct, atunci moartea muschiului va fi mai mica in functie de cantitatea de sange care ajunge la muschi.

 4. Comentariu scris de Elenes
  Publicat la data de 17.10.2016, ora 11:57 am

  Buna ziua

  Care sunt sansele ca o persoana, sa zicem 50 ani, diagnosticat dar sub tratament cu HTA de 5 ani, sa ajunga la aceste afectiuni mult mai grave? Infarctul miocardic acut sau cardiopatia ischemica. Este o regula inevitabila ca se v-a ajunge aici?

  multumesc aniticipat

  • Comentariu scris de Dr. Florina Pinte
   Publicat la data de 18.10.2016, ora 11:02 am

   Un pacient hipertensiv are o predispozitie pentru depunerea grasimilor in interiorul vasului coronarian cu dezvoltarea unei placi de aterom care stenozeaza vasul.

   Aceasta predispozitie este pe de o parte genetica (mostenit de la parinti) si pe de alta parte este determinata de cantitatea de grasimi consumata prin alimentatie, glicemie, care reprezinta stilul de viata al pacientului. Obezitatea si sedentarismul sunt doua cauze ale dezvoltarii cardiopatiei ischemice la hipertensivi.

   Nu este neaparata nevoie ca un hipertensiv sa dezvolte, in timp, cardiopatie ischemica sau infarct miocardic acut. In functie de cumva recunoasteti ca prezentand astfel de cauze predispozante trebuie sa va prezentati la medic care va va propune investigatii suplimentare, cum ar fi: testul de efort si coronarografia.

 5. Comentariu scris de Vasile T.
  Publicat la data de 17.10.2016, ora 2:11 pm

  In afara de medicamentele alopate ce medicamente homeopate se pot folosi? ( in conditiile in care medicul cardiolog refuza un un raspuns pe tema asta) Ma refer la medicamente care sa proteje mucoasa stomacului, functia renala si cea hepatica ( avand in vedere ca in timp tratamentul clasic va deteriora organele). Multumesc.

  • Comentariu scris de Dr. Florina Pinte
   Publicat la data de 18.10.2016, ora 11:06 am

   Cardiopatia ischemica si infarctul miocardic acut sunt boli grave cronice, care necesita un tratament medicamentos alopat prelungit. Este adevarat ca sunt reactii adverse ale acestor medicamente, iar unele dintre ele pot fi contracarate de tratamentul homeopat. Pentru un pacient care sufera de aceste afectiuni nu pot spune ca trebuie intrerupt tratamentul alopat si ramas numai pe tratament homeopat pentru ca acesta nu ar fi suficient.

   Din experienta nu am nimic impotriva tratamentului homeopat de sustinere a organelor care pot fi tinta reactiilor adverse, dar nu sunt specializata in acest domeniu si nu va pot da sfaturi, ci trebuie sa consultati un specialist.

 6. Comentariu scris de Petre Mincu
  Publicat la data de 17.10.2016, ora 8:23 pm

  Sunt operat pe cord deschis in 2010 si am montata o valva metalica pe aorta. Intrebarea mea se refera la faptul daca pot fi afectat,daca trec prin poarta care scaneaza electromagnetic de la aeroprt. Ce ma sfatuiti.
  Cu multumiri anticipate.
  Petre M.

  • Comentariu scris de Dr. Florina Pinte
   Publicat la data de 18.10.2016, ora 11:08 am

   Desi valva in pozitie aortica este metalica ea nu este influentata de scanarea electromagnetica de la aeroport si nici nu isi modifica functionalitatea. Deci, puteti fi scanat.

   Numai pacientii purtatori de stimulatoare cardiace sunt influentati de scanarea electromagnetica pentru ca magnetul este cel care modifica frecventa aparatului.

 7. Comentariu scris de crisitina
  Publicat la data de 18.10.2016, ora 11:28 am

  Buna ziua,

  Sunt fumatoare de peste 20 de ani si as vrea sa stiu cat de mult cresc sansele de a a suferi de un infarct miocardic in acest caz?

  Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Florina Pinte
   Publicat la data de 18.10.2016, ora 11:52 am

   Fumatul este unul din factorii de risc principali pentru aparitia cardiopatiei ischemice si a infarctului miocardic.

   In functie de ceilalti factori de risc prezenti la dvs (hipertensiune arteriala, diabet, hipercolesterolemie-colesterol seric crescut, obezitate si sedentarism) creste riscul de aparitie a cardiopatiei ischemice.

   Tutunul prin nicotina continuta determina la nivelul arterelor coronare si cerebrale spasm (ingustarea lumenului arterei) si scaderea fluxului de sange spre teritoriile corespunzatoare acestor artere.

   Sfatul este de a opri fumatul pentru ca dupa 20 de ani arterele au fost deja sensibilizate si puteti prezenta depuneri de grasimi cu stenoze la nivelul arterelor.

   Pentru a cunoaste gradul de afectare a arterelor ar fi bine sa faceti un control la medicul curant.

 8. Comentariu scris de Tabacaru
  Publicat la data de 18.10.2016, ora 6:27 pm

  Buna ziua,
  Care sunt factorii de risc in urma unui infarct “pe picioare” si ce alte efecte pot aparea? muschiul este afectat?
  Care este medicatia si cat timp trebuie urmata?

  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Maria H.
   Publicat la data de 31.10.2016, ora 3:18 pm

   Mereu am palpitatii la inima si junghiuri intercostale cand ma aplec.am.facut chiar si atac de panica si e tare rau tramuram si imi auzeam.doar bataile inimi Si parca aveam un dop in gat.respiram greu.inainte de. Acest episod am fost la un ekg si mi sa spus ca sunt bine doar bataile sunt prea mari..uneori obosec fara sa fac efort si sufar de insomnie.iar acum ma deranjeaza tare niste intepâturi la inima.mama a avut 2 preinfarcturi si ultimu acut..fara nicio sansa cand a venit smurdu..la fel si fratele mamei si tata la fel a suferit 2 infracturi dar nu se mai tine de tratament..
   Doctorita mia dat o ctie de extraveral.am si fumat 9.ani pana acum 2.luni.iar acum ma strsez la.maxim uneori chiar ma enervez din orice si pe urma mi rau..Lasa un comentariu


Do NOT fill this !