ONU: Substantele chimice au efecte negative asupra sistemului endocrin, trebuie facute urgent cercetari in profunzime

Un numar mare de substante chimice, ale caror efecte negative asupra sistemului endocrin pot favoriza aparitia cancerului sau problemele la sistemul nervos, ar trebui sa fie cercetate in profunzime, afirma doua agentii ONU, intr-un raport publicat marti. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu si Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza riscurile pe care aceste substantele chimice, numite perturbatori endocrini, le presupun in momentul in care ajung in mediul inconjurator.

Anumiti perturbatori endocrini sunt naturali, in timp ce altii, prezenti in pesticide, aparate electronice, produse de igiena si cosmetice, sunt sintetici. “Despre proape 800 de substante chimice se stie sau se suspecteaza ca interfereaza cu receptorii hormonali si cu sinteza sau conversia hormonilor”, subliniaza cele doua agentii. “Totusi, doar o mica parte dintre aceste substante au fost studiate prin teste care sa identifica efectele lor perturbatoare”.

Acesti perturbatori chimici intra in mediul inconjurator “in principal prin efluentii industriali si urbani, scurgerile din terenurilor agricole, deseuri si incinerari”, iar omul este expus prin intermediul hranii, prafului, apei sau cand inhaleaza gaz sau particule prezente in aer.

Pot contribui la mai multe tipuri de patologii, precum criptorhidia (absenta unui testicul in scrot) la baieti mici, cancerul de san la femei, cancer de prostata, probleme de dezvoltare a sistemului nervos la copii, sau cancer de tiroida”, arata agentiile.

In anumite tari, 40% dintre barbatii tineri au o sperma de proasta calitate, ceea ce afecteaza capacitatea de concepere a unui copil, a mai expemplificat raportul, care aminteste faptul ca numarul de cancere legate de sistemul endocrin a crescut in ultimii ani. De aceea, cunostintele foarte lacunare nu ne permit sa cunoastem precis rolul perturbatorilor chimice in cresterea incidentei acestor patologii.

“Trebuie sa facem urgent mai multe cercetari”, concluioneaza Dr. Maria Neira, directorul departamentului de sanatate publica si de mediu in cadrul OMS.

Sursa: AFP

Articole similare:

 1. Nu-ti uita copilul in fata televizorului. Efecte negative asupra evolutiei cognitive si a vietii sociale
 2. Caldura mare! Ce efecte are aerul conditionat asupra sanatatii si cum poate fi evitata folosirea lui pe timpul verii?
 3. Analize medicale obligatorii pentru barbati. Cand trebuie facute?
 4. Substante cu efecte nocive in timpul sarcinii
 5. VIDEO Dr. Gica Gheorghe, medic specialist obstetrica-ginecologie:”Analizele care trebuie facute pe parcursul sarcinii ar trebui sa aiba un caracter individual”

Tags: , , ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Andrei
  Publicat la data de 23.2.2013, ora 9:01 am

  Exista si substante nechimice?

 2. Comentariu scris de gore
  Publicat la data de 23.2.2013, ora 5:59 pm

  daca si dioctilizoftalatul apare pe lista sunt curios cati vor mai bea apa din sticle de plastic…

 3. Comentariu scris de malva
  Publicat la data de 24.2.2013, ora 10:15 pm

  Perfect de acord cu ce se spune in articol, problema e ca efectele acestea se stiu de mult insa nu se iau masuri decat cu greu si cu mare intarziere. Un exemplu cred edificator este cel al atrazinei, o substanta folosita ca ierbicid in agricultura, cu efecte asociate defectelor la nastere. Substanta este spalata de ploi si ajunge sa se concentreze in apele raurilor si cele freatice. Filtrarea apei de consum pentru eliminarea atrazinei este scumpa, si aceasta a facut ca mai multe orase sa actioneze in justitie compania Syngenta care foloseste ierbicidul (http://www.huffingtonpost.com/2010/03/08/16-cities-sue-manufacture_n_490762.html). Procesul a durat mai bine de doi ani si a fost castigat, compania trebuind sa compenseze pierderile companiilor de apa ale oraselor cu suma de 105 milioane de dolari, anul acesta: http://www.iowafarmertoday.com/news/regional/cities-share-in-atrazine-settlement-with-syngenta/article_e21a9b44-6ca0-11e2-aafc-001a4bcf887a.html. Ierbicidul a fost oficial interzis in Europa in 2004, dar mai este inca folosit in alte tari, printre care si SUA.

  • Comentariu scris de BaiRam
   Publicat la data de 25.2.2013, ora 12:14 pm

   Scuze..dar unde sunt si care sunt acele subsatante? Unde e lista? Sa fie vorba iarasi de Codex Alimentarius?

 4. Comentariu scris de alex319
  Publicat la data de 25.2.2013, ora 4:02 am

  http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2013/hormone_disrupting_20130219/en/index.htmlLasa un comentariu


Do NOT fill this !