OMS recomanda scaderea consumului de zahar pentru a combate obezitatea si cariile dentare

Pentru a combate obezitatea și cariile dentare, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat miercuri scăderea consumului de zaharuri, inclusiv a celor din băuturile gazoase sau din sosuri precum ketchup-ul, din alimentația copiilor și adulților, relatează AFP. OMS consideră că aceste zaharuri ar trebui să reprezinte doar 10% din aportul energetic, indiferent de vârstă, transmite Agerpres.

Acest procent ar fi echivalentul a 50 de grame de zahar (12 lingurite) pe zi. OMS aminteste ca o mare parte din zaharurile consumate in prezent sunt ‘ascunse’ in alimente care nu sunt considerate dulciuri. O lingura de ketchup inseamna 4 grame de zahar, iar o doza de bautura gazoasa indulcita poate contine pana la 40 de grame (10 lingurite).

Sanatatea oamenilor ar avea de castigat in cazul in care consumul de zaharuri ‘ascunse’ ar fi sub nivelul de 5%, adauga OMS, recomandand o mai buna etichetare a alimentelor, care sa arate continutul de zaharuri. In plus, ar fi de dorit sa existe mai putine ‘campanii publicitare adresate copiilor la produse alimentare sau bauturi nealcoolice cu continut ridicat de zaharuri ascunse’.

OMS mai recomanda tarilor membre (in numar de 193) ‘sa inceapa un dialog cu industriile agro-alimentare pentru ca acestea sa reduca zaharurile ascunse din compozitia produselor lor’.

A.C.

Articole similare:

  1. vitMATINA Uleiul de nuca de cocos ar putea combate cariile dentare
  2. Rezolvarea unui mister vechi de 50 de ani: noi dovezi privind modul in care fluorul combate cariile dentare
  3. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Aportul zilnic de zahar ar trebui redus la jumatate
  4. Care sunt beneficiile consumului de dovleac
  5. Este obezitatea o boala transmisa social?

Tags: , , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de titi
    Publicat la data de 30.7.2015, ora 12:23 pm

    cam ce să mâncăm într-o zi ca să nu depășim cele 50 gr de zahăr pe zi ,faceți un meniu pe o ziLasa un comentariu


Do NOT fill this !