Obezitatea creste riscul de depresie. Si invers

Obezitatea, strans legata de starile depresive / Foto: Reuters

Persoanele care sufera de obezitate prezinta un risc crescut de a suferi de depresie, iar persoanele depresive prezinta risc mai mare de a deveni obeze. “Exista o relatie de reciprocitate, in timp, intre depresie si obezitate”, arata dr. Floriana S. Luppino, reprezentant al Centrului medical al Universitatii din Leiden, Olanda, citata de Reuters.

Dr. Luppino si echipa sa au realizat o analiza bazata pe datele a 15 studii, care arata ca obezitatea creste cu 55% riscul de depresie, in cazul persoanelor considerate initial sanatoase psihic, in timp ce depresia creste cu 58% riscul ca o persoana cu greutate normala sa devina obeza. De asemenea, un alt studiu realizat recent de Institutul national pentru sanatate mentala a demonstrat ca unul din patru cazuri de obezitate este asociat cu tulburari anxioase.

Mai mult, obezitatea pare a provoca mai mult decat simple stari depresive si se dovedeste a fi unul din factorii declansatori ai depresiei clinice. “Excesul de greutate si obezitatea pot induce nemultumire fata de propriul corp si scaderea respectului de sine”, sustine dr. Luppino, “in special in statele occidentale, unde corpurile subtiri sunt adesea considerate un ideal de frumusete”. In plus, depresia poate duce la cresterea in greutate si din cauza efectelor secundare ale medicamentelor antidepresive, care interactioneaza cu sistemul endocrin.

Analize mai aprofundate au aratat ca legatura dintre obezitate si aparitia depresiei este mai accentuata in randul americanilor decat in randul europenilor.

Atat depresia cat si obezitatea sunt probleme majore, care afecteaza semnificativ sanatatea publica. Cercetatorii care au participat la realizarea studiului sunt de parere ca este necesara o mai buna colaborare intre specialisti, ceea ce implica monitorizarea greutatii persoanelor cu stari depresive, dar si monitorizarea starii psihice a pacientilor cu probleme de greutate.

Autor: R.M.

Articole similare:

 1. Copiii ale caror mame au suferit de depresie in timpul sarcinii pot fi mai agresivi in adolescenta
 2. Obezitatea, factori de risc: Conditia fizica, profesia, varsta, experientele vietii
 3. Alimentele bogate in potasiu scad riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene
 4. “Eu nu sunt bolnav!” Sapte aspecte privind bolile modernitatii

Tags: , , , , ,

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de paul
  Publicat la data de 7.3.2010, ora 11:33 pm

  deci s-a spulberat mitul cu grasul jovial/optimist :)

  • Comentariu scris de xmen
   Publicat la data de 8.3.2010, ora 11:28 am

   ce de rahat… ma gandesc ca maine poimaine daca nu esti frumos o sa ai depresii si invers. ce societate imbecila. ce ai in cap nu mai conteaza, coaja trebuie sa fie foarte frumoasa iar cand deschizi gura, un behait (sau grohait) cat mai sexy face ravagii in jur la prostime

 2. Comentariu scris de Cristi
  Publicat la data de 8.3.2010, ora 9:32 am

  Slabitul este printre cele mai dificile activitati. Nu implica tinerea unui regim, ci schimbarea modului de viata cu 180 de grade. Este foarte greu.

 3. Comentariu scris de gogu
  Publicat la data de 8.3.2010, ora 10:45 am

  In astfel de cazuri in care A implica B si B implica A, trebuie cautat un alt factor, C, care implica si A si/sau B, in functie de predispozitia fiecaruia, dar tratarea cauzei e periculoasa pentru ca duce la vindecare, iar un pacient vindecat e un client pierdut. Asa ca e mai convenabil sa se trateze depresia cu medicamente care provoaca obezitate care e tratata cu medicamente antiobezitate si viceversa

 4. Comentariu scris de accidutzzu
  Publicat la data de 8.3.2010, ora 11:06 am

  Nu cred ca tine de obezitate problema depresiei … personal am vazut ca majoritatea celor cu probleme psihice sunt chiar oameni foarte slabi …

 5. Comentariu scris de Sunt prea gras sa ma duc la sala? Cercul vicios in care sunt prinsi supraponderalii   SmartWoman
  Publicat la data de 9.6.2010, ora 1:22 pm

  [...] Cititi mai mult despre legatura dintre obezitate si depresie pe MedLive.ro. [...]Lasa un comentariu


Do NOT fill this !